Administrația Bazinală de Apă Siret a recepționat în această săptămână trei lucrări de apărare împotriva inundațiilor în bazinul râului Trotuș, pe teritoriul județului Bacău.
Prima lucrare recepționată este amplasată în comuna Dofteana. Investiția a presupus amenajarea malului stâng al râului Trotuș, în satul Cucuieți, precum și a malului stâng al pârâului Dofteana, în comuna Dofteana. S-au executat apărări de mal din gabioane umplute cu piatră și îmbrăcate în strat de beton, atât pe râul Trotuș, cât și pe pârâul Dofteana. De asemenea, pentru mărirea capacității de transport a albiilor celor două cursuri de apă, s-au executat, concomitent cu lucrările de apărare de mal, și lucrări de recalibrare a albiei minore, în zonele în care acestea nu au secțiune de scurgere suficientă. Valoarea lucrărilor este de 4,5 milioane de lei fără TVA.
Cea de a doua lucrare este amplasată în comuna Asău, pe două sectoare ale râului Trotuș în satele Ciobănuș și Straja, precum și pe râul Ciobănuș, în localitatea Straja. Soluțiile tehnice adoptate constau în apărări de maluri cu gabioane și cu ziduri de beton, praguri de fund și recalibrarea albiilor, pentru a crea mai mult spațiu pentru apă și a preveni astfel inundarea zonelor riverane. Valoarea lucrării este de 12,8 milioane de lei fără TVA.
Cea de a treia lucrare recepționată este amplasată pe râul Trotuș, în comuna Ghimeș-Făget și constă în: apărări de mal cu gabioane, executate pe ambele maluri și acoperite cu beton pe fața dinspre apă și pe partea superioară, praguri de fund pentru stabilizarea talvegului și reducerea riscului de eroziune, precum și lucrări de recalibrare a albiei, pentru mărirea capacității de transport și tranzitarea în siguranță a debitelor. Valoarea lucrării este de 2,4 milioane de lei fără TVA.
Aceste lucrări fac parte dintr-un proiect mai amplu, care vizează amenajarea râului Trotuș și a afluenților săi pe tronsonul Ghimeș-Urechești, în zonele cele mai expuse riscului. În bazinul Trotușului se produc adesea viituri rapide și scurgeri de pe versanți, iar cantitățile de precipitații pot depăși 150 l/mp în 24 ore. De-a lungul timpului, zona a fost puternic afectată de inundații, care au produs pagube însemnate. În urma realizării acestor lucrări, este asigurată stabilizarea albiei și a malurilor, iar riscul de inundare a zonelor riverane este redus semnificativ. Cel mai important, investiția are ca rezultat îmbunătățirea calității vieții populației și dezvoltarea economică și turistică a zonei. (sursa: comunicat de presă)
Lasă un răspuns