Într-o zonă liniștită, cu trafic redus, la câteva minute de centru, între Observatorul astronomic și Ansamblul „Busuiocul”, domnește o clădire primitoare, din cărămidă roșie din curtea căreia poți auzi râsete și joacă de copii. Este Grădinița „Spiru Haret” prima grădiniță de stat din orașul Bacău, înființată acum mai bine de o sută de ani, având încă porțile deschise, funcționând ca structură a Colegiului Național de Artă „George Apostu” Bacău.
În 1914, când Bacăul se străduia să evolueze și să fie în rând cu celelalte orașe moderne ale țării, după multiple demersuri eșuate de a înființa o „grădină de copii”, institutoarea Henrieta Mihailescu a luat problema în propriile mâini, făcând mari eforturi, și materiale, și de personal, pentru a ridica și deschide grădinița „Spiru Haret”. De atunci, „căsuța cu povești” funcționează neîntrerupt, aducând zâmbete și bucurie în sufletele micilor învățăcei din oraș.
Deși este cea mai veche grădiniță, clădirea a fost recondiționată cu geamuri și uși din termopan, păstrându-se aspectul original și elementele ce o fac să fie monument istoric. Curtea este spațioasă, intimă și umbroasă, o excentricitate pentru o locație centrală. În zilele în care vremea permite, copiii ies afară la joacă sau pentru diverse activități precum plantarea de răsaduri în curtea grădiniței.
Educatoarele celor două grupe, de buburuze și de fluturași, organizează multe activități extracurriculare: vizite la muzeu, la teatru. În săptămâna meseriilor, cei mici au aflat cum se fabrică pâinea, ușile de termopan, au vizitat culisele teatrului de păpuși și au învățat de la invitați de seamă ce înseamnă să fii medic oftalmolog și stomatolog. Dar activitățile nu îi implică numai pe copii, ci și pe părinți, în atelierele periodice cu ocazia diverselor sărbători: 1 decembrie, atelier de făcut decorațiuni de Crăciun, de împodobit bradul, de 8 martie, de ziua familiei, etc.
Grădinița funționează în regim de program scurt, dar pentru anul școlar ce urmează, doamnele educatoare pregătesc și opționale de experimentarium, limbă engleză și povești.
În perioada înscrierilor, între 21 mai și 8 iunie, grădinița are porțile deschise și este în căutare de noi eroi și eroine pentru a-și continua legenda. Părinții pot veni să o viziteze în timpul activităților între orele 9 și 11.30. De asemenea puteți accesa pagina de Facebook Grădinița „Spiru Haret” Bacău, locul unde istoria se scrie cu râsete de copil. (sursa: comunicat de presă)
Lasă un răspuns