• doi dintre bolnavi, care s-au declarat că sînt din Plopana, lucrează de o lună la Bacău
Toxiinfecția alimentară semnalată sîmbătă în secția de Boli infecțioase a Spitalului de Urgență este greu de elucidat de către inspectorii sanitari. Obstacolele anchetei sînt legate în primul rînd de faptul că cele patru persoane intoxicate au refuzat internarea și nici nu au declarat proveniența slăninei folosite la gătirea fasolei, de la care se bănuiește că au apărut probleme. Ieri dimineață, o echipă a Direcției de Sănătate Publică (DSP) a plecat în căutarea celor patru persoane și a probelor din mîncarea consumată. Surpriza inspectorilor sanitari a fost că cele două persoane care figurau ca localnici din Plopana să fie de o lună și jumătate angajate la muncă în Bacău. „Din cele patru persoane care au ajuns la spital, una era din Bacău și folosea trei localnici din Plopana ca muncitori pentru ridicarea unei case. Oamenii locuiau în condiții improprii, chiar în locul în care ridicau casa, și găteau în condiții neigienice, de peste o lună. Slănina topită și transformată în untură era cumpărată de pe 7 iulie și depozitată într-un borcan”, ne-a declarat doctorul Marin Buștuc, director adjunct al Direcției de Sănătate Publică. Inspectorii DSP au prelevat probe din mîncare și probe pentru coproculturi doar de la trei dintre cei care s-au prezentat la medic. „Nu a fost de găsit femeia care a gătit mîncarea și care a fost și ea printre cei patru pacienți. Este foarte important să o descoperim, pentru că este posibil ca ea să fie purtătoare de salmonella sau alți agenți patogeni care ar fi putut declanșa îmbolnăvirea”, a adăugat doctorul Buștuc.
Rezulatatele analizelor de laborator ale celor intoxicați vor fi gata abia peste trei zile. Abia atunci inspectorii sanitari vor putea spune cu certitudine dacă slănina folosită la mîncare a fost alterată, ori condițiile de igienă și sănătatea gospodinei au fost cauzele pentru care cei patru meseni au acuzat dureri abdominale și scaune diareice. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns