Importanța reciclării și a gestionării eficiente a deșeurilor, conform normelor europene, reprezintă o preocupare majoră a societății românești actuale, iar copiii – “viitorul țării” în toate domeniile, încep să deprindă educația ecologică de la cele mai fragede vârste.
Interesul pentru a înțelege procesul de reciclare și de colectare selectivă a deșeurilor este tot mai mare, iar cei mici sunt extrem de receptivi la tendințele și cerințele momentului. Așa se face că 20 de mici ecologiști, de la cercul de profil din cadrul Palatul Copiilor Bacău, au ținut să viziteze – profitând de breșa scolară destinată Săptămânii Verzi, Depozitul Județean din municipiul lor, care face parte din Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor Bacău – administrat de Eco Sud SA.
“Grupul a avut ocazia să observe procesul de reciclare și să participe la activități interactive, ceea ce a contribuit la consolidarea cunoștințelor lor despre protecția mediului. Feedback-ul primit a fost pozitiv, iar elevii au fost entuziasmați de experiența trăită”, a declarat Ionuț Moroșanu, managerul Depozitului Județean de Deșeuri Bacău.
Școlarii au putut, astfel, vedea “pe viu” activitatea din stația de sortare, cea de compostare și instalațiile aferente. De asemenea, reprezentanții Eco Sud le-au explicat ce se întâmplă la centrul de concasare a deșeurilor provenite din construcții și demolări, dar și la cel de colectare si tratare a deșeurilor voluminoase, deșeurilor electrice și electronice, precum și a deșeurilor periculoase provenite din deșeurile menajere.
Copiii au fost impresionați de baloții de reciclabile sortate pe categorii și au spus că vor transmite și familiilor lor cât de important este să colecteze deșeurile separat, în timp ce micuța Ioana Avram, de 8 ani, din clasa I, a pus punctul pe “i”: “Am realizat că dacă văd un gunoi, nu este nicio rușine să-l ridic, chiar dacă nu l-am făcut eu, pentru că imi doresc un mediu curat!”.
Profesor doctor în științe Nela Dumea, coordonatorul Cercului Protecția Mediului-Ecologie de la Palatul Copiilor Bacău, care de curând a reușit – cu multă muncă și dedicație – să acceseze din nou fonduri europene pentru al 8-lea proiect de educație ecologică în rândul copiilor, a concluzionat: “Vizita și-a atins scopul, acela de a le arăta celor mici cum se prelucrează deșeurile care se colectează de la populație. Am realizat această activitate pentru a spori impactul educației ecologice pe care o realizăm la orele de cerc și cred că este un câștig foarte mare atăt pentru ei, dar și pentru noi”.
Micii ecologiști se pot considera norocoși, având în vedere că Bacăul se numără printre puținele județe din România care dispun de un Sistem Integrat de Management al Deșeurilor Solide iar ei s-au familiarizat cu “bucătăria” prelucrării deșeurilor la standarde performante.
Lasă un răspuns