Roland Silviu Filipescu, ofițerul de la Direcția Generală Anticorupție Bacău prins la furat în Real, a dat ochii, în sala de judecată, cu angajații supermarketului.
Cătălina CHIFU
Curtea de Apel a judecat, ieri, recursurile declarate de Filipescu, pe de o parte, și de Parchet, pe de altă parte, la sentința Judecătoriei. Prima instanță a considerat că fapta nu e foarte gravă, că trebuie ținut cont de profesia ofițerului anticorupție și, ca atare, pedeapsa a fost o simplă „mustrare”. La primul termen, judecat la începutul anului, procurorul de caz a cerut Curții de Apel audierea unor martori – a dispecerului și inspectorului de supraveghere de la supermarketul Real, procedură „omisă” de prima instanță.
„L-am văzut pe camere – își amintește Constantin Judele, cel care asigura paza la Real în ziua în care Filipescu a fost prins furând. Se vedea că ascundea produse în buzunarele de la haină. L-am monitorizat în timp ce se afla printre rafturi. Apoi, l-am lăsat să ajungă la casa de marcat și am văzut că a plătit doar pentru produsele din coș. L-am oprit, împreună cu colegul meu, și i-am cerut să-mi arate toate produsele luate. Nu s-a opus, a scos singur ce avea în buzunare: un CD, un mouse, baterii, foarfece pentru unghii. Era degajat, liniștit, față de alte persoane prinse furând”. Sorin Anghel, cel care asigura serviciul de pază la dispecerat, a povestit la rândul lui cum l-a monitorizat pe Filipescu până a ajuns la casa de marcat: „Am observat cum un bărbat desigila mai multe produse cu un foarfece și arunca ambalajele. Am intervenit după ce a achitat la casă produsele din coș. I-am zis să mă urmeze la dispecerat, iar inspectorul Judele i-a cerut să scoată ce are în buzunare. Era calm, a recunoscut că a furat, a achitat produsele ascunse, în valoare de 500 de lei, după care am sesizat organele de poliție”.
Gabriel Crâșmaru, avocatul lui Filipescu, a adus din nou în discuție starea psihică în care se afla ofițerul anticorupție, stresul, relațiile tensionate de la serviciu și de acasă, pe fondul cărora Filipescu a furat din magazin produse de care nici nu avea nevoie. În apărarea lui s-a adus ca argument și valoarea derizorie a produselor furate – 500 de lei.
Reamintim că Roland Filipescu a fost reținut de procurori la mijlocul lui februarie 2012. La cumpărături, Filipescu nu era singur, ci însoțit de soția și fiica sa, în vârstă de 1 an la acea vreme. Deși ofițerul DGA risca până la 12 ani de închisoare, pentru furt calificat, judecătorii de la prima instanță au decis să-i dea doar mustrare.
Curtea de Apel urmează să hotărască dacă menține „mustrarea” Judecătoriei sau dacă Filipescu merită o pedeapsă mai mare.
bibi a zis
RUSINE !!! Dar la ce sa ne mai asteptam ,un individ aflat la conducerea DNA dintr-un judet a fost arestat pt. tot felul de magarii ,un echipaj dela Politia Bacau faceau echipa la furat cu un „minoritar tuciuriu ” !! exemplele pot continua .Cei care sunt cu legea in mana si platiti din bugetul de stat se dovedesc mai mari hoti decat cetatenii de rand ! RUSINE !!!
[email protected] a zis
Baieti….eu am fost audiat de ”desene animate asta”….si nici nu stie sa vorbeasca…mai e si ofiter pe deasupra,dupa ce a batut talpa ca sergent major prin ”97…..Si judecatorii niste papagali influentati de pilele si interventiile care vin din partea unor sefi de politie.Rusine mare….sa faca puscarie sa vada ca nu numai gainarii fac parnaie,fac si ce i de la case mai mari…daca justitia nu e oarba..binenteles.