• Cristina Hermeziu, fost moderator de credite, a fost avansată, apoi dată afară, după care a fost reprimită la muncă • Cristina Hermeziu acuză conducerea de la Cluj de interese în redactarea rapoartelor de control privind activitatea sucursalei băcăuane a băncii
Judecătorii de la Tribunalul Bacău au început, la termenul de ieri al dosarului Banca Transilvania, audierea Cristinei Hermeziu, fost moderator de credite al băncii. Ea a declarat completului de judecată că știe de existența unor controale de audit efectuate de un serviciu extern, care a verificat activitatea sucursalei chiar înainte de a face și Banca Națională a României (BNR) un control pe aceeași temă. „Eu nu am văzut actul încheiat de echipa de audit extern și nici nu ne-au fost aduse la cunoștință nouă, celorlalți funcționari, concluziile acestui raport. De altfel, tot la fel s-a întîmplat și cînd a fost controlul de la BNR, care s-a rezumat la a copia constatările făcute de echipa de audit intern a centralei noastre. După ce-au finalizat verificările, nouă nu ne-a fost dat raportul să-l citim, ci doar niște foi volante, în care se făcea referire la niște anexe, pe care nu le-am văzut nici în ziua de astăzi. În timpul efectuării controlului, doamna Cecilia Iliescu, vicepreședinta băncii, era în Bacău și ea, împreună cu directorul interimar de la acea vreme, domnul Hîncu, ne-au cerut să semnăm raportul. Eu și alți colegi de-ai mei am refuzat. După aceea, doamna Iliescu a luat raportul întocmit la Cluj, iar în Bacău nu a mai rămas nici un exemplar”, a descris Cristina Hermeziu atmosfera din sucursala băcăuană a Băncii Transilvania la sfîrșitul anului 2001 și începutul anului 2002. Aproape imediat după acest episod, Cristinei Hermeziu i-a fost desfăcut contractul de muncă.
Avansată, dată afară, reprimită. Totul, în cîteva zile.
De altfel, situația profesională a moderatorului audiat a avut un traseu cel puțin ciudat. După întocmirea raportului de audit intern de către centrala băncii, a fost desemnat un director interimar în fruntea sucursalei băcăuane, iar prin notă internă, Cristina Hermeziu afost numită coordonator al serviciului de credite, în locul lui Ciprian Stanciu, care plecase din bancă. Pe 17 ianuarie 2002, ea a primit și drept de primă semnătură, în calitate de înlocuitor al șefului instituției, precum și calitatea de membru în Comitetul de Credit și Risc (CCR), calitate în care participa la ședințele în care se discuta situația creditelor și se decidea cui și în ce condiții se acordă împrumuturi.
Trei zile mai tîrziu, adică pe 21 ianuarie, Cristina Hermeziu a primit o decizie semnată de directorul interimar Mihai Hîncu, prin care a fost anunțată că, de la 1 martie 2002, i s-a desfăcut contractul de muncă, pe motive de indisciplină, pentru abateri grave și repetate. A doua zi, pe 22 ianuarie, noul director al sucursalei, Marius Savin, a semnat alte trei decizii, prin care Cristina Hermeziu a fost repusă în situația anterioară: adică membru în CCR, drept de primă semnătură în calitate de înlocuitor al șefului instituției și o cheie de la tezaurul băncii. „Am considerat că prin aceste decizii a fost anulată desfacerea contractului de muncă. Însă pe 28 februarie nu am mai fost primită în bancă, tocmai pe baza acelei decizii de desfacere a contractului de muncă. Am contestat desfacerea contractului de muncă, am cîștigat în instanță și m-am întors la serviciu doar pentru o zi, pentru că, între timp, îmi găsisem de lucru în altă parte. Am avut totuși timp să observ că noii mei colegi primiseră un manual cu norme de creditare și că se schimbase toată formularistica de creditare”, a mai spus Cristina Hermeziu. Judecătorii au audiat-o apoi pe Hermeziu în legătură cu fiecare contract de credit instrumentat de ea în acest dosar. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns