Jocul la calculator le-a insuflat elevilor dragostea pentru informatică. Curiozitatea i-a împins pe copii să studieze din ce în ce mai mult, iar munca de zi cu zi i-a ajutat să facă performanță u anul acesta, aurul de la Olimpiada de Tehnologia Informației a ajuns la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”.
Ramona IONESCU
Zece dintre olimpicii Colegiului Național „Vasile Alecsandri” Bacău s-au reunit în laboratorul de informatică al unității de învățământ și au vorbit despre performanțele lor înregistrate la nivel județean și național. Fie că au luat aur, bronz sau mențiuni, cu toții sunt învingători și fac parte din elita liceului băcăuan. Cel mai mic dintre olimpici este Ștefan Ionescu, elev în clasa a VIII-a. El a obținut premiul I la concursul județean organizat în luna martie 2013, rezultat care, spune el, îl motiveză să ridice nivelul de pregătire. „Sunt pasionat de informatică de când eram mic – declară Ștefan Ionescu. Calculatorul m-a atras de la primul contact cu el. Întotdeauna am vrut să aflu mai multe despre el, iar ceea ce am învățat am demonstrat prin participarea mea la toate concursurile județene. Din clasa a IX-a, voi urma mate-info, pentru că îmi place tot ceea ce este legat de lumea calculatoarelor”.
Hard și soft
Bianca Elena Coman, elevă în clasa a IX-a J, este singura fată din „gașcă”, pasionată de hardware și software. „Am această pasiune din clasa I, când am început să mă joc pe calculator – declară Bianca. Concursurile de profil au devenit o obișnuință pentru mine și fiecare rezultat mă ambiționează”. Participarea la Concursul Național AcadNet sau obținerea premiului I la Concursul Național de Evaluare în Educație (informatică + TIC) sunt doar câteva dintre rezultatele care vorbesc despre nivelul de pregătire al elevei. Mândria profesorilor de informatică din Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Bacău, este Dragoș Perju, elev în clasa a XII-a. El a fost medaliat cu aur la Olimpiada de Tehnologia Informației. „Informatica mă reprezintă din toate punctele de vedere și vreau să mă formez pe viitor ca programator – spune Dragoș Perju. După absolvirea liceului, cel mai probabil mă voi îndrepta către o facultate din București, unde, visul meu va deveni realitate”.
Regrete de final
Profesorii prezenți la întâlnirea cu olimpicii de la informatică au recunoscut cu tremur în voce că regretă despărțirea de elevi. „Îmi pare rău că pleacă elevi atât de buni – declară prof. Liliana Aflorei, director adjunct al Colegiului Național „Vasile Alecsandri” Bacău. Ne-am atașat în ultimii ani de liceu, iar rezultatele obținute de ei au promovat numele liceului pe nivel național. Mă bucură extrem de mult faptul că pe lângă rezultatele obținute în competiții, copiii s-au implicat și în activitățile școlii”. Alături de olimpici, s-au aflat profesorii coordonatori, dar și prof. Vasile Cautiș, directorul liceului, care i-a felicitat și le-a strâns mâna tinerilor informaticieni. Momentul a fost marcat prin ciocnirea unei cupe de șampanie, în cinstea olimpicilor. „Sunt mândră de toți elevii mei – spune prof. Ingrid Lazăr, șefa catedrei de informatică. Aurul lui Dragoș Perju, bronzul lui Andrei Cobuz, mențiunile celorlalți olimpici, toate acestea se traduc prin performanță. Rezultatele sunt remarcabile și ne obligă la mai mult”.
Lasă un răspuns