Bilantul primului semestru de activitate al Directiei Judetene Bacau pentru Accize si Operatiuni Vamale (DJAOV) a reliefat, pina acum, intensificarea actiunilor de combatere a contrabandei cu tigari, dar actiuni interesante au avut loc si in alte zone de operatiune. „Avem si in zona de cafea o crestere, relativa, dar incepem sa avem si importatori de cafea declarati – a spus Valentin Grosu, directorul executiv al DJAOV. Identificam importatori de cafea in zona tirgului auto, unde au fost confiscate sute de kilograme, dar fenomenul este greu de supravegheat, pentru ca activitatea se desfasoara individual, de persoane fizice, cu marfa dosita in tot felul de masini, iar daca nu venim pe o filiera cunoscuta rezultatele sint nesemnificative”. La importul de autoturisme, cresterea este relativ mica, practic s-a injumatatit fata de anul 2009, dar si leasing-urile au inceput sa se reduca. „La inspectiile fiscale avem un pionierat – a precizat directorul Vamii. Am inceput inspectii la producatorii si comerciantii de bijuterii. Zona a fost una tabu, pina acum. Am analizat situatia si am apreciat ca este, insa, o zona din care se pot obtine sume interesante pentru bugetul statului. Aici au aparut multe case de amanet, din care se introduce destul aur in sistemul de comercializare, pentru ca persoanele care amaneteaza renunta la recuperarea bijuteriilor. Aurul de aici este topit si prelucrat si, astfel, devine accizabil. Multi aurari au ignorat legea si nu au platit acciza, iar noi aici facem inspectii fiscale. Am avut, deja, trei, din care s-au recuperat sume importante si s-au dispus si amenzi. Accizele cu majorari si amenzi se ridica la circa 50.000 de lei. E un inceput si vom continua, inlcusiv in orasele din judet”. Sint finalizate aproape toate inspectiile fiscale. Au mai ramas doar doua antrepozite fiscale de vinuri. (Petru DONE)
observ a zis
„…Zona a fost una tabu, pina acum. Am analizat situatia si am apreciat ca este, insa, o zona din care se pot obtine sume interesante pentru bugetul statului. Aici au aparut multe case de amanet, din care se introduce destul aur in sistemul de comercializare, pentru ca persoanele care amaneteaza renunta la recuperarea bijuteriilor. Aurul de aici este topit si prelucrat si, astfel, devine accizabil. Multi aurari au ignorat legea si nu au platit acciza, iar noi aici facem inspectii fiscale…”
Cam tarziu,dar a descoperit si vama America! Cum adica a fost zona tabu? Cine a declarat-o? Stie vama pe(de) unde intra aurul in tara? Casele de amanet opereaza din anul 1992 , nu au aparut peste noapte. Altceva este dificil pentru vama;au in portofoliu o serie de atributiuni pentru care nu sunt pregatiti. Analizati-le studiile celor incadrati la vama si dupa aceea comparati-le cu prevederile Codului fiscal in privinta stabilirii obligatiilor fiscale.