• „Probabil că a fost de vină războiul din Irak”, crede președintele CCIA, Doru Simovici
Nici un reprezentant al autorităților municipale, județene sau al Prefecturii n-a catadicsit să vină, ieri, la inaugurarea uneia din cele mai importante manifestări expoziționale organizate de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Bacău, tîrgurile specializate Agromexpo, Aliment și Salonul Băuturilor, ediția 2003. Constatarea a fost făcută cu vădită amărăciune de președintele grupului Agricola Internațional, Gheorghe Antochi, în cuvîntul de deschidere.
Nici măcar secretarii instituțiilor publice locale nu au venit la Aliment și Agromexpo
„Constat că autoritățile locale nu onorează cu prezența manifestarea agricultorilor și producătorilor din domeniul alimentar – a spus șeful celei mai mari firme de profil din Moldova – cu toate că și noi susținem prin contribuțiile noastre cheltuielile bugetare și extrabugetare”. Pe de altă parte, președintele Agricolei consideră îmbucurător faptul că numărul firmelor participante este mai mare ca în alți ani. Întrebat care este explicația absenței oficialilor, președintele CCIA a răspuns elegant: „Probabil că izbucnirea războiului din Irak a adus alte priorități pe agenda acestora”. Dar cînd i s-a replicat că la Consiliul Județean este un președinte, doi vicepredinți și un secretar – schemă identică și la Primărie: primar, doi viceprimari și secretar – și mai există și un prefect, un subprefect și un secretar al Prefecturii, președintele Simovici a spus: „Nu comentez”.
Produse de post la Agricola Internațional
În ciuda lipsei oficialilor urbei și județului, expoziția de la Sala Olimpică se conturează ca una dintre cele mai mari și mai reușite din seria celor organizate de CCIA. Agromexpo a ajuns la ediția a IX-a, Aliment – la a VIII-a, iar Salonul Băuturilor este în al patrulea an de expunere. Expoziția a reunit în jur de 60 de firme din toată țara din domeniul producției agricole și alimentare, precum și din cele conexe acestora: îngrășăminte chimice, mașini agricole, semințe. N-au lipsit vitrinele frigorifice, utilajele de udat sau uneltele motorizate pentru grădinărit. „Prezența firmelor este mai mare ca anul trecut – a spus președintele CCIA -, iar ceea ce este mai important este că și producătorii de mașini agricole au venit cu ele și nu numai cu pliante”. Din toate produsele expuse, cîteva ies în evidență. Deși este arhicunoscută mai ales pentru produsele sale din carne, Agricola Internațional a venit la această expoziție și cu produsele de post – nou introduse în fabricație, bazate pe soia – și cele lactate proprii, precum și cu nutrețurile concentrate. Almera Internațional a venit cu lactate integral ecologice (fără nici un fel de aditivi alimentari. În cazul mașinilor agricole se remarcă tractoarele italiene Landini – aduse în țară de grupul Romet Buzău – sau noua combină de păioase Atlas, care intră în fabricație în acest an la Semănătoarea București. (Gabriela PASCU)
pe raster
foto cod „ioan melinte”: Șeful agricultorilor a prins curaj
Ioan Melinte l-a „înțepat” în lipsă pe Răducan Ion
Ioan Melinte, directorul Direcției Generale pentru Agricultură și Industrie Alimentară (DGAIA), a profitat de inaugurarea tîrgului Agromexpo pentru a-l „înțepa” în lipsă pe Răducan Ion, președintele Pambac. Melinte a ținut un discurs în care i-a atact pe cei care susțin că România nu are grîu panificabil. „Noi producem grîu panificabil și nu cum spun unii că nu e așa”, a spus directorul DGFP. Acesta s-a referit la desele luări de poziție ale președintelui Ion, care a susținut că grîul românesc nu are cantitatea de gluten care să-l facă panificabil, deci este inferior celui din import. „Înțepăturii” lui Melinte i-a răspuns pe loc Doru Simovici, președintele Camerei de Comerț, care a replicat că „sper ca Bacăul să aibă o producție atît de mare, încît domnul președinte Ion să nu mai fie nevoit să bată la ușile Guvernului pentru a putea cumpăra grîu din rezerva de stat”. Problema cantității și calității grîului românesc nu e nouă și Răducan i-a contrazis pe toți miniștrii Agriculturii care au susținut că pe piață este surplus de grîu. „Guvernanții iau în calcul și grîul din hambarele țăranilor, dar aceste cantități, dacă nu sînt de vînzare e ca și cum nu ar exista pentru noi, pentru că nu sînt marfă”, a declarat nu demult Răducan Ion. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns