Sfînțirea Așezămîntului filantropic de la Hîrja, prilej de împăunare pentru meritele altora
• o mare de oameni a participat sîmbătă la tîrnosirea Așezmîntului filantropic Binecredinciosul voievod Ștefan cel Mare și Sfînt din satul Hîrja • aproape toată cheltuiala organizării evenimentului s-a făcut pe banii preotului din satul Hîrja • politicienii prezenți n-au uitat să-i atribuie Consiliului local meritul pentru organizare, deși nimeni, în afară de preoții din Hîrja și Oituz, n-a avut nici un merit pentru asta
Călăreți îmbrăcați în costume populare, cu steaguri în mîini, aproape au blocat intrarea în comuna Hîrja. În fruntea alaiului, un preot îmbrăcat simplu își flutura pulpanele sutanei alergînd într-o parte și în alta. Era preotul Ioan Bitir de la parohia Oituz, venit să-l ajute pe colegul său de la Hîrja, Petrică Leașcu, la organizarea evenimentului. „Se tîrnosește Așezămîntul filantropic ce poartă numele marelui voievod Ștefan cel Mare. E mare eveniment pentru noi, acolo vor găsi sprijin peste 300 de bătrîni și bolnavi din zonă care nu mai au pe nimeni. Preotul Leașcu a dat bani din buzunar și pentru un bust al domnitorului care va fi dezvelit tot astăzi”, spunea părintele oricui era interesat de eveniment.
Pe dealuri, amplasați de-o parte și de alta a unei văi, buciumașii așteptau să dea primul semnal. Două calești au fost aduse pentru musafirii importanți, care au fost primiți cu pîine și sare și apoi urcați în calești. Vizibil emoționat de primire, PS Ioachim Băcăuanul, s-a urcat în caleașcă alături de prefectul Cătălin Mardare. Un călăreț impozant, cu steagul tricolor în mînă, i-a întîmpinat și pe ceilalți oaspeți și i-a îndemnat să coboare din limuzinele luxoase și să meargă la pas, pînă la biserica din Hîrja. Călărețul era chiar directorul Romtelecom Covasna, fiu al satului, care nu a uitat tradițiile și și-a luat alături și fiul. Jandarmii, plasați de-a lungul străzii, au asistat oarecum uimiți la politețea și respectul oamenilor, care nu s-au bulucit ca în alte părți. Cîrd de oficiali, senatori și deputați PSD pe care nu i-am văzut niciodată în Bacău, decît aduși de șeful lor de partid, s-au înșiruit, importanți, în urma arhiereului.
Doar prefectul și-a amintit de meritele adevăraților organizatori
Ion Osoloș, primarul comunei Oituz a deschis tonul cuvîntărilor oficale. În mulțime lumea se arăta preocupată de cu totul altceva. Doar declarația finală a lui Osoloș a stîrnit interesul oamenilor: primarul îi anunța că de săptămîna viitoare tîrgul se va organiza vinerea. Au ieșit apoi în față oficialitățile județene, care au mulțumit consiliului local pentru primire și organizare. Culmea este că același lucru l-a repetat și Ioachim Băcăuanul, deși toată organizarea evenimentului a aparținut preoților Leașcu și Bitir. Spre „lauda” lui, Consiliul local din Oituz, în afară de faptul că doar cu două zile înainte de sfințirea așezmîntului a reușit, cu chiu, cu vai, să obțină trecerea clădirilor în patrimoniul parohiei, nu a contribuit cu nimic altceva la organizarera evenimentului. Singurul care le-a recunoscut meritele adevăraților organizatori și realizatori ai proiectului a fost prefectul Cătălin Mardare, care a arătat că „acest Așezămînt filantropic reprezintă un proiect plin de simboluri și semnificații pentru aceste locuri încărcate de istorie și dăruite de Dumenzeu cu frumusețe, proiect al unor oameni cu suflet care au înțeles care este menirea lor”.
Invitații s-au perindat apoi prin fața mulțimii către bustul lui Ștefan cel Mare, care a fost dezvelit de Ioachim Băcăuanul. Locul pentru ctitori de la baza monumentului era lăsat liber în speranța ca cei care au promis sprijin financiar îl vor și acorda. „Nu vă pot spune cît s-a cheltuit, pentru că nu contează asta. Important este că s-a pus piatra de temelie a acestui centru și că aici vor primi sprijin bătrînii care nu mai au pe nimeni în lumea asta și, dacă nu-i ajută vecinii cu o găleată de apă, mor cu zile în casă. Vom recruta personal pe care îl vom retribui, dar vom avea grijă ca asistenții sociali care lucrează aici să aibă în primul rînd suflet. S-au cheltuit zeci de milioane de lei dacă țineți neapărat, iar hrana pentru toți cei care au venit astăzi aici a fost asigurată de localnici”, a spus, obosit, cu ochii înroșiți de nesomn, preotul Petrică Leașcu. Cîțiva pași mai încolo, primarul comunei, aplauda, important, perechile de tineri care dansau în fața oaspeților importanți veniți de la județ, chiar dacă el nu a avut nici un merit pentru tot ce s-a întîmplat la Hîrja. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns