Autoritatile sanitare bacauane au demarat campania de informare a populatiei cu privire la efectele expunerii indelungate la temperaturi ridicate. Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bacau ii avertizeaza, cu precadere, pe copii, virsnici si pe bolnavii cu afectiuni cronice sa evite cit mai mult deplasarile in conditii de temperaturi ridicate si sa-si asigure un climat confortabil in locuinte. „Avind in vedere prognoza meteorologica pentru urmatoarea perioada, cind se pot inregistra temperaturi ridicate iar indicele de temperatura-umiditate poate ajunge si depasi punctul critic de 80 de unitati, sfatuim populatia sa tina cont de o serie de reguli pentru a preveni deteriorarea starii de sanatate. Persoanele cele mai vulnerabile sint copiii, batrinii si cei cu afectiuni cronice cardiovasculare si pulmonare care pot fi agravate de temperaturile ridicate”, a spus dr. Cristina Matanie, coordonator Promovarea Sanatatii, DSP Bacau.
Fara deplasari, plaja si imbaiere in orele de canicula
In conditii de canicula, trebuie evitata expunerea la soare in intervalul orar 11.00 – 17.00, si chiar si in afara acestuia, in caz de expunere, pielea trebuie protejata cu factori de protectie. Imbracamintea trebuie sa fie lejera, de culori deschise si fibre naturale, iar capul si ochii trebuie sa fie protejati cu palarie de soare, respectiv ochelari. „Evitati plimbarile si mersul la cumparaturi in orele de canicula, iar daca se impun anumite deplasari, luati-va o sticluta cu apa la voi, iar daca este nevoie, adapostiti-va in orice cladire – institutie, farmacie, cabinet medical, magazin etc.- din zona care dispune de aer conditionat”, a precizat dr. Matanie. Scaldatul in locuri neamenajate (riuri, lacuri, iazuri) trebuie evitat, existind nu doar riscul de inec, dar si de contactare a unor afectiuni precum leptospiroza, meningita, boli de piele. In piscinele autorizate, de asemenea, trebuie evitat scaldatul in orele de virf, contactul brusc al corpului supraincalzit cu apa rece putind avea consecinte extrem de grave. „Parintii sau proprietarii de animale sint rugati sa nu-si lase copiii sau animalele de companie in interiorul masinilor atunci cind merg la cumparaturi. Exista riscul, in asemenea conditii de deces prin deshidratare”, a mai avertizat reprezentantul DSP Bacau. Persoanele care prin natura activitatii lor depun efort fizic sau lucreaza in aer liber trebuie sa evite excesul de „zel” sau lucrul in orele de canicula, iar angajatorii au obligatii in acest sens. In locuinte, de asemenea, trebuie pastrat un climat confortabil, iar aparatul de aer conditionat nu trebuie sa fie folosit in exces sau reglat la temperaturi mult mai scazute comparativ cu cele de afara. „Faceti mai multe dusuri pe zi, iar in locuinte pastrati inchise ferestrele pe timpul zilei si protejati-le cu draperii in zonele expuse soarelui”, a precizat dr. Matanie.
Lichide multe si alimentatie bazata pe legume si fructe
In ceea ce priveste alimentatia in vreme de canicula, ea trebuie sa fie asigurata corespunzator, sa fie bogata in legume si fructe proaspete, iar hrana sa fie preparata in conditii de maxima igiena. „Este recomandat consumul a doi-trei litri de lichide pe zi, dar nu cafea si bauturi alcoolice, precum si consumul de legume si fructe. Evitati consumul de alimente de la comerciantii stradali sau din magazinele care nu dispun de instalatii frigorifice functionale pentru pastrarea alimentelor”, a sfatuit dr. Cristina Matanie. Parintii sint sfatuiti sa nu scoata din locuinte sugarii si copiii mici la orele amiezii, sa-i hidrateze temeinic si sa le asigure o alimentatie constanta, fara a incerca introducerea de alimente noi, existind in caz contrar, riscul de aparitie a unor boli infectioase de natura digestiva si nu numai. „In ceea ce-i priveste pe cei cu afectiuni cronice, acestia trebuie sa respecte cu strictete tratamentul prescris si, ori de cite ori este nevoie, sa se prezinte la medic pentru adaptarea schemei terapeutice”, a precizat reprezentantul DSP Bacau. In cazul in care se intimpla sa fiti doboriti de caldura totusi, adresati-va celei mai apropiate unitati medicale, averitizeaza autoritatile sanitare bacauane.
Lasă un răspuns