Autoritatea de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB) a devenit cel mai mare acționar la Chimcomplex Borzești, prin conversia creanței pe care instituția o deține asupra combinatului în acțiuni. Deciziile de conversie, aprobate în Adunarea Generală a Acționarilor au fost definitivate în aceste zile prin operarea la Registrul Comerțului a modificării capitalului social și a celor din structura acționariatului. În urma majorării, capitalul social a ajuns la 556.510.525.000 de lei, divizat în acțiuni cu valoarea nominală de 25.000 de lei. Structura acționariatului la Chimcomplex este acum următoarea: AVAB – 67,85%, APAPS – 16,39%, SIF Moldova – 12,81%, alți acționari – 2,94%.
Creanța pe care o are AVAB asupra Chimcomplex are o valoare consolidată de 44.583.865 USD. Creditul luat de combinatul chimic în 1993, cu garanția statului, totaliza 90 de milioane de dolari și a fost utilizat pentru a construi instalația Soda M. Construcția a început în 1994 și s-a finalizat în 1996. Noua linie tehnologică a permis închiderea a patru instalații vechi de electroliză, energofage și deosebit de poluante. Rambursarea creditului s-a împotmolit din două cauze majore. Una a ținut de conjunctura de pe piața externă, care a înregistrat o cădere drastică, concomitent cu scăderea prețurilor la produsele clorosodice. Astfel, în anul 1998, prețul sodei caustice a scăzut de la 162 USD/t în 1998, la 102 USD/t în 2002, iar la soda caustică-fulgi, reducerea a fost de la 300 USD/t la 253 USD/t. Restrîngerea pieței a obligat firma să utilizeze sumele încasate din export la acoperirea cheltuielilor de producție. O altă cauză a fost conjunctura apărută la intern, în 1997, cînd moneda națională s-a devalorizat drastic, iar prețurile la energie, gaze, transportul și alte utilități s-au mărit relativ brusc.
Statul s-a interesat tîrziu de soarta Chimcomplex și abia după ce AVAB a preluat creanța oficialii de la București au ajuns la combinat pentru a vedea cum se poate recupera datoria. Pînă la urmă, s-a convenit asupra conversiei creanței în acțiuni, astfel încît Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare a devenit principalul acționar al combinatului. De aici înainte depinde ce strategie de privatizare se va aplica în cazul Chimcomplex. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns