Consiliul Județean Bacău se confruntă cu o adevărată avalanșă de solicitări de majorări salariale din partea angajaților proprii, dar și de la instituțiile aflate în subordine, precum Spitalul Județean de Urgență, cele două complexe muzeale, Filarmonica sau Ansamblul Busuiocul. În unele cazuri, cererile angajaților vizează creșteri salariale de până la 34% din salariul de bază.
Doleanțele angajaților au fost înaintate prin adrese scrise către conducerea Consiliului Județean Bacău, înainte de sfârșitul anului 2022. Solicitările pun instituția într-o situație dificilă, impactul financiar ajungând la sute de mii de lei. Atmosfera este inflamată și de o parte dintre angajați, care pun la cale diverse forme de protest, ca să obțină majorările.
Cele mai mari creșteri salariale le-au solicitat reprezentanții Sindicatului Liber din cadrul aparatului propriu al Consiliului Județean Bacău, acolo unde lucrează peste 200 de angajați. Aceștia vor majorări salariale care să acopere inflația din ultimii 4 ani. Pentru funcționarii publici din posturile de conducere și execuție se solicită majorări între 10 și 18% din salariul de bază, pentru personalul contractual cu funcții de conducere se pretind creșteri de 23,5%, iar pentru cel de execuție chiar de 34% din salariul de bază.
De asemenea, angajații muzeelor „Iulian Antonescu” și „Iulian Borcea” au solicitat creșteri de leafă, care însumate ar avea un impact bugetar de aproape 50.000 de lei pe lună. Personalul Ansamblului Busuiocul a solicitat și el majorări de salarii de până la 20%. Pentru acestea, CJ Bacău ar trebui să scoată din casierie, lunar, aproape 40.000 de lei în plus. La fel, personalul Filarmonicii Mihail Jora a solicitat în două rânduri creșteri de salarii, care ar avea un impact financiar de aproape 55.000 de lei pe lună. Nu lipsesc solicitări și de la Spitalul Județean de Urgență, acolo unde în lunile ianuarie și august 2022 au fost deja operate creșteri de salarii, însă doar pentru personalul medical auxiliar, TESA și cel de deservire.
Președintele CJ Bacău: „Nu pot accepta presiuni!”
Conducerea Consiliului Județean consideră că unele solicitări sunt justificate, iar altele nu. Președintele Valentin Ivancea afirmă că solicitările justificate se referă la cei care au salariul net, în plată, mai mic, evidentă fiind discrepanța dintre funcționarii publici și personalul contractual, atât la CJ cât și la instituțiile subordonate.
„De exemplu un pompier de la SJU are un salariu net de 1.800 lei. De aceea, consider necesară o reașezare a salariilor cu respectarea principiilor sistemului de salarizare. Să nu uităm că au fost echilibrate salariile de la DGASPC, unde am întâmpinat o reală criză. Ca ordonator principal de credite am obligația de a realiza un echilibru sustenabil între cheltuielile secțiunii de funcționare și cheltuielile secțiunii de dezvoltare ale bugetului UAT Jud. Bacău”, declară Valentin Ivancea.
Șeful CJ Bacău mai spune că trebuie avut în vedere principiul ierarhizării, pentru a evita situații în care unii subordonați au ajuns să câștige mai mult decât șefii de birou. Acesta a declarat pentru Ziarul de Bacău faptul că va opera creșteri salariale acolo unde e cazul, însă nu poate da curs tuturor solicitărilor și nu va ceda presiunilor.
Potrivit lui Ivancea, în mod cert, ca efect al legii, vor fi majorări salariale la instituțiile subordonate unde sunt salariați ale căror venituri brute se situează sub nivelul salariului de bază minim brut pe economie, aprobat prin H.G. 1447/2022 la o valoare de 3000 lei pentru anul 2023. Totodată prin aprobarea O.U.G. 168/2022, începând cu 1 ianuarie 2023, personalul de specialitate care își desfășoară activitatea în cadrul instituțiilor subordonate, va beneficia de o majorare cu 10% față de nivelul actual, plafonat însă de valoarea nominală pentru anul 2022, stabilită potrivit anexelor din legea salarizării în instituțiile publice.
„În ceea ce privește funcționarii publici, ținând cont de principiul prudenței bugetare, nu pot fi de acord să promovez un proiect de HCJ în forma solicitată mai ales că o majorare salarială ar avea un impact semnificativ asupra bugetul pentru anul 2023. Cred că înainte de a face solicitări ar trebui să ținem cont de indicatorii de performanță cuantificați, de structura întregului CJ, de îndeplinirea atribuțiunilor de serviciu cât și de respectarea regulamentul de ordine interioară aprobat”, spune președintele Consiliului Județean Bacău.
„În ultimii 2 ani mi-am format o imagine, zic eu, obiectivă asupra întregii activități din cadrul CJ. Înainte de a cere majorări salariale trebuie să avem în față o oglindă pentru analizarea propriei activități la veniturile nete obținute și o raportare la alte entități și chiar la mediul privat. Nu pot exista diferențe semnificative între mediul privat și administrație și, evident, pentru niciun angajat nu există obligativitate de a lucra în cadrul CJ. Nu pot accepta presiuni sau să fiu pus în fața unor situații de obligativitate- gen grevă japoneză- pentru a propune consilierilor județeni o asemenea solicitare, nebazată pe principiile menționate”, a conchis președintele Consiliului Județean Bacău”, mai declară Valentin Ivancea.
:-) a zis
Pai cred ca o reorganizare al aparatului bugetar,ar face bine.Sa vadă prefectul și președintele de consiliul județean,unde sunt aia care învârt niște hârtii,si dați afara.Anul asta,va fi foarte greu financiar,mai ales pentru cei cu credite ipotecare si credite auto si altele.
TRAIAN MIHAI a zis
O restructurare a funcționarilor publici din primărie și de la prefectură este absolut necesară.Aceasta ar fi soluția pentru măririle de salarii la cei păstrați in schemă.
Lili a zis
Domnul Ivancea să înțeleagă că nu este nici o presiune , nici o amenințare. Aceste lucruri i s au adus la cunoștință de foarte mult timp, în aceste instituții pur și simplu nu s a respectat legea. Sunt inechități mari salariale , angajații cu vechime și calificare sunt umiliți și discriminați. Domnule Ivancea e corect ca, un angajat cu vechime, pecialist, calificat și care a dat concururi promovare să aibă un salar mai mic decât un nou angajat fără calificare, fără vechime, trecut deodată pe ultima gradație?. Cum un angajat pe treapa I să aibă un salr mult mai mare decțt unul de pe treapat IA. Salariații nu cer decât să se respecte legea și la muncă egală plată egală. Vi s a adus la cunostință că sunt amenințări, umiliți unii angajați de către conducere și nu ați luat nici o măsură. La începul mandadului de președinte ați spus că o să se facă o reorganizare în toate instituțiile , că o să subțiați aparaul administrativ , că o să fie oamnei plătiți după performanțe și din toate acestea nimic. Să sperăm că în noul an să începeți să rezolvați și aceste probleme care nu sunt chiar minore.
Alina a zis
Dacă ești atât de calificat, pleacă în mediul privat!
Lili a zis
După mulți ani de muncă și aproape in prag de pensie nu cred că merită cineva așa ceva. Dacă pleacă cei calificați atunci cine mai muncește , fiindcă uni fac treaba și celor noi angajați pe pile și cu salarii mari așa ca tine. Să ajungi să fi umilită după zeci de ani de muncă și să fi trimisă la muncă în privat.
Cezar a zis
De asta suntem unde suntem. Putori de bugetari gen Lili a caror grad de comparatie e doar capra vecinului. Ca daca ala nou venit nu avea salariul mai mare, nu mai posta vaca un timpul orelor de program. Nimic despre productivitate, despre eficienta sau randament. Singurul criteriu e ca ala mai tanar are salariul prea mare. Ivancea sau care esti la butoane, iaca, astia iti sunt angajatii care te reprezinta, asta iti e cartea de vizita ?
Lili a zis
Dacă s asemnalat o discriminare și se cer niște drepturi nu înseamnă că ești putoare și fiind salariat , am dreptul la concediu și pot sta pe net cât vrei. Da și cei care au salarii marii stau și nu vin cu zilele la servici. Nu mai comenta aiurea dacă nu știi exact situația.
Angajator a zis
# Lili. Sunteti o persoana fara pic de respect prin afirmatia jignitoare considerand mediul privat o umilinta, catalogand astfel toti angajatii ce muncesc in acest mediu ,in care competenta este maxima si munca platita numai dupa rezultate in plus platesc taxe si tin in spate STAT-ul.
Lili a zis
Nu am jignit mediul privat,i am răspun doamnei care trimite oamnei după o viață de muncă și care își cer dreptuirle să se mute la privat. Am semnalat o discriminare.
ValiValiI a zis
Să înțelegem că munca în mediul privat este o rușine? Poate adevărul este că nu ați face față? Dar nu vă faceți griji s-au mărit taxele, aveți de unde, oportuniștilor,vremelnicilor și parveniți!!!
Seby a zis
Domnule Ivancea reduceți din consilierii personali de la dvs și vicepresedinții. Știm cum faceți rotative cu prefectura sau în aparatul CJ și ei nu vin cu zilele la muncă. Dacă vreți exemple vă pot etala dar deocamdată nu e cazul. Parca mai zilele trecute, Benea, îl lăuda pe unul din primarii PSD de undeva de la țară ca a tăiat salariile cu 20% , la CJ nu puteți face la fel pentru a vă lăuda și pe dvs? PSD ‘ul când este logic și constant? Mincinoșilor….
Vlad a zis
Bună ziua domnule Ivancea! Știți foarte bine ca la dumneavoastră salariile la administrativ sunt la maximul grilei din 2022. La instituțiile subordonate nu au fost mărite salariile din 2018 tot de administrativ vorbim. Sunt diferențe foarte mari de salarii când vorbim de aceeași funcție, grad și gradație. Puteți verifica dumneavoastră la fiecare instituție în parte/ faceți comparație cu CJ. Diferențe și de 2000 de lei. Va urez succes și va susțin! 🙂
Băcăuan a zis
Era o vorba: „n am vazut si am crezut” dar acum „am citit si cred”…..nasol pt CJ ! Articulatii la vot….e simplu! N am auzit asa ceva in nici o instituție bugetara ! Discuțiile sunt la nivel de conducere , respectandu se codul de conduită…nu prin ziare si prin mediul online!
Sorin a zis
https://ziaruldebacau.ro/un-primar-din-judetul-bacau-a-scazut-toate-salariile-functionarilor-publici-inclusiv-pe-al-sau-si-al-viceprimarului-vremurile-grele-cer-masuri-disperate/
Luati exemplul de aici, se poate!
Ion a zis
….scad salariile cu 20% dar cresc sal cu max 50% PNRR! Ce n ai inteles ! ??
Radu a zis
Se vor gasi bani pt voturi! Presa sa tina aproape de subiect, pt a aduce la cunostinta cititorilor despre ce se va intampla la CJ, dar si despre ,,neacceptarea de presiuni ,, de catre dl Ivancea, viitorul candidat PSD la Primaria Bacau
votant a zis
Prost nu e cine cere, prost e cine da…spune o vorba veche, in cazul asta de prost pica staul Roman, adica noi ca il finantam…nu ca am avea de ales..
Dragos a zis
O evaluare pertinenta a instituțiilor și managerilor din subordine ar fi un prim pas. Dar cand evaluarile din anii anteriori au fost de numai de 9,98 -9,99 cum poti sa faci o evaluare pertinenta sau sa refuzi o cerere de mărire?
Ana a zis
Oricum nu baga nimeni în seama aceste triste și adevărate comentarii .
Domnului Ivancea i se servesc săptămânal calde gogoșele de către apropiații cel vizitează și care i spune ca totul e ok si sub control.
UN MARE FALS DI TRIST ADEVAR. !!!, domnu Ivancea președinte al CJ Bacău.