• deși au salarii identice, procurorii și judecătorii băcăuani au situații materiale diferite • cu cît crește gradul instanței unde își desfășoară activitatea, cu atît crește și valoarea averilor declarate • cei mai săraci sînt magistrații de la judecătorii, urmați de cei de la Tribunal și de la Curtea de Apel • dintre procurori, în topul celor mai bogați conduce Ionel Senteș, șef de secție la Tribunalul Bacău • dintre judecători, cea mai mare avere o are Maria Hodorogea, de la Curtea de Apel Bacău
Cei mai săraci procurori sînt fără îndoială cei de la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Bacău. Acest lucru s-ar putea însă datora și faptului că majoritatea dintre ei sînt oameni tineri, abia ieșiți de pe băncile facultăților. Carla Petraru, primul procuror al Parchetului de pe lîngă Judecătoria Bacău, a declarat că este proprietara unui apartament cu o valoare de impozitare de peste 650 de milioane de lei. În schimb, adjunctul ei, Radu Dimitriu, este sărac lipt pămîntului, pentru că el nu are absolut nimic pe lumea asta. Declarația lui este goală. Față de el, procurorul Vasile Pavel se poate considera chiar bogat, cu două apartamente și o Dacie.
Cea mai bogată se dovedește a fi Cornelia Hrincescu, pentru care anul acesta s-a dovedit a fi unul norocos, din moment ce ea a reușit să dobîndească un teren intravilan de 330 de metri pătrați și o casă de 124 de metri pătrați. Doar Dacia Supernova este mai veche, fiind achiziționată în anul 2001. Alți cinci procurori au lăsat declarațiile albe la toate rubricile, la fel ca și adjunctul primului procuror Radu Dimitriu. Averea celorlalți colegi se limitează doar la cîte un apartament sau o mașină.
Nu același lucru se poate spune însă de Aneta Neagu, prim procurorul de la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Podu Turcului, care a avut ce trece în declarația de avere. Ea deține un hectar de teren intravilan și forestier din moștenire, o garsonieră și un apartament, precum și o casă de locuit, a căror valoare de impozitare trece de un miliard de lei. La capitolul mașini, prim procurorul stă mai slăbuț, avînd doar o Dacia din 1989.
În ceea ce-i privește pe procurorii de la Onești, aceștia stau mai bine decît colegii colegii lor din Bacău. Dacă despre Ion Crăciun, primul procuror al Parchetului de pe lîngă Judecătoria Bacău, se poate spune că are o avere modestă, cu un apartament, o mașină Skoda și 2.000 de metri pătrați de teren intravilan, despre unul dintre subordonații săi se poate spune fără reținere că este un om bogat. El deține patru apartamente, dobîndite din 1990 încoace, 20.000 de EURO, o Dacie din 1995 și 2.000 de metri pătrați de teren intravilan, dobîndit în 1998. El este urmat de Vasile Uțoiu, adjunctul primului procuror, cu două apartamente, o casă de locuit aflată în construcție din 1995, o Dacie și 780 de metri pătrați de teren intravilan.
Cel mai sărac procuror de la Onești este Carmen Cristina Acsente, care deține doar o garsonieră de 30 de metri pătrați. În schimb, despre procurorii de la Moinești se poate spune că nu trec de averea unui om obișnuit. Gelu Moraru, prim procurorul de pe lîngă Judecătoria Moinești, se dovedește și cel mai înstărit dintre colegii lui, avînd două apartamente, un garaj, 1.250 de metri pătrați de teren și o Dacie. Ceilalți colegi ai lui dețin cîte un apartament sau garsonieră. Nici procurorii de la Buhuși nu ies prea mult în evidență. Prim procurorul Victor Gîrbea este posesorul a 1,24 hectare de teren agricol, a unui apartament și al unui Tico.
La Tribunalul Bacău domnesc extremele
Procurorii de la această instituție sînt ori foarte bogați, ori săraci lipiți pămîntului. Cel puțin așa reiese din declarațiile de avere pe care le-au completat și au fost date publicității de curînd. În topul celor avuți se află procurorul șef de secție Ionel Senteș. Acesta este, de altfel, și cel mai bogat procuror din breaslă. Senteș deține 1.000 de metri pătrați de teren intravilan, două clădiri, una în Bacău și jumătate dintr-un imobil din Tîrgu Ocna. El mai are și două apartamente cu o valoare de impozitare de 1,2 miliarde de lei. Tot în proprietatea lui se mai găsește și o jumătate dintr-o casă de locuit, cu valoarea de impozitare de 770 de milioane de lei, și o casă de vancanță cu o valoare de impozitare de 100 de milioane de lei. Spre deosebire de colegii săi, procurorul Sențeș deține nu mai puțin de patru spații comerciale sau de producție, în valoare de 1,8 miliarde de lei. Cît privește mașinile, procurorul Senteș are un Peugeot 307 SW, achiziționat și fabricat chiar în acest an, o Dacia 1410 din 1997 și încă una, tot 1410, din 1993. El are însă împrumuturi mai mari de 10.000 de EURO, dar în schimb are și bunuri producătoare de venituri nete, care însumate depășesc 10.000 de EURO pe an. La un calcul sumar, valoarea averii procurorului băcăuan ar ajunge la aproximativ cinci miliarde de lei. La polul opus se află o colegă de-a lui Ionel Senteș, Monica Boghiu, care nu are nici o proprietate. O altă colegă de-a celor doi, Gina Măgirescu, are un apartament, un teren intravilan de 700 de metri pătrați și două spații, unul comercial și unul de producție, în valoare de 4,3 miliarde de lei. Ea mai deține și un BMW din 1996 și o Dacie din 1999, dar în același timp mai are și datorii mai mari de 10.000 de EURO. Față de cei doi bogați ai Parchetului de la Tribunalul Bacău, mai sînt destui procurori care, la fel ca Monica Boghiu, nu au avut nimic de trecut în declarațiile lor. Prim-procurorul Costică Popa nu iese prea mult în evidență, el fiind proprietarul a 1.600 de mp de teren intravilan, două apartemente în valoare de 2.2 miliarde de lei, a unei case în curs de construcție și a unei Dacii din 1997.
La Curtea de Apel, procurorii sînt mai gospodari
Aici însă se poate vorbi și de faptul că procurorii sînt mai în vîrstă și au avut timp de-a lungul vremii să se gospodărească. Pocurorul general al județului, Vasile Alixandri, deține 400 de metri pătrați de teren intravilan, o casă de 300 de milioane de lei și o Skoda Octavia din 2003. El are și împrumuturi de peste 10.000 de EURO. Subordonații lui stau mai binișor. Codruț Olaru deține 600 de metri pătrați de teren intravilan, în valoare de 700 de milioane de lei, o casă de 300 de metri pătrați și depozite bancare de 640 de milioane de lei, precum și 3.800 de dolari. El are și împrumuturi de peste 10.000 de EURO. El a mai adăugat că imobilul este în construcție. Un alt cunoscut procuror băcăunan, Viorel Stranciug are șapte hectare de teren agricol, forestier și intravilan, o casă veche în valoare de 99 de milioane de lei, (foto), trei apartamente în valoare de două miliarde de lei și o Dacie din 1973. La rubrica mențiuni, Stranciug a declarat că terenurile, casa de locuit și două apartemente sînt moștenite de soția sa de la unchi sau de la bunici. Stelian Dragu, procuror inspector, are 2.500 de metri pătrați de teren agricol, un apartament de un miliard de lei și un Opel Astra, fabricat în 1992.
Gabriela Isăcescu, procurorul general adjunct de la Curtea de Apel, are două apartamente de 1,1 miliarde de lei, o Dacie Nova din 1998 și o Dacia 1310 din 1988. Procurorul Elena Vengheac deține 3.000 de mp de teren intravilan, un apartament, o garsonieră și o casă de locuit în valoare totală de 1,2 miliarde de lei. În curtea Elenei Vengheac sînt parcate o Skoda Fabia din 2001 și o Dacia 1310 din 1997. Cel mai sărac procuror de la Parchetul de la Curtea de Apel Bacău este Constatin Suditu, care deține un apartament și o Dacia 1310. Asta dacă mergem pe considerentul că procurorul băcăuan a trecut din greșeală la patru rubrici venituri bănești de peste 10.000 de EURO. În caz contrar, Suditu se dovedește a fi cel mai bogat procuror, el bifînd rubrica „da”, la alte bunuri producătoare de venituri, acționar sau asociat la societăți comerciale, alte activități cu scop lucrativ, fiecare dintre acestea producînd un venit anual de peste 10.000 de EURO. De asemenea, el a mai bifat și rubrica bunuri și servicii primite cu titlu gratuit, a căror valoare depășește fiecare mai mult de 300 de EURO. Mai mult ca sigur procurorul a greșit bifînd la rubricile sus menționate în căsuța „da”, în loc de „nu”. Dacă nu a fost așa, atunci ar fi un procuror foarte avut.
Procurorii de la PNA, la fel de avuți ca și colegii lor de la Parchetul militar
Constatin Irimia, fostul șef al PNA Bacău, avansat la începutul acestui an ca procuror șef adjunct la PNA București, are un hectar de teren agricol și aproape 2.000 de metri pătrați de teren intravilan, o jumătate dintr-o casă din comuna Corbasca, moștenită de la părinți, un apartament și o Dacie din 1995. Mult mai bine stă colega sa Mariana Iftode, care se poate declara printre procurorii avuți din Bacău. Bunăstarea procurorului se datorează în bună parte soțului, care a lucrat în străinătate. Averea Marianei Iftode se regăsește în cinci hectare de teren, un apartament de 1,4 miliarde de lei, un Mercedes din 1986, dar și sume în valută și lei ținute în depozite. Mariana Iftode are în bănci 8.000 de dolari și 540 de milioane de lei. Ea a mai menționat că cele cinci hectare de teren sînt moștenire.
Dan Finică, primul procuror de la Parchetul Militar Bacău, are un teren agricol de 8.200 de metri pătrați, un apartament de 700 de milioane de lei și un Cielo din 1996. El a mai precizat că mai are în costrucție o bucătărie de vară, pe o suprafață de 54 de metri pătrați. Adjunctul său, Aurel Cute, deține o avere mai mare ca a șefului său. El este proprietarul a 1.600 metri pătrați, teren intravilan în mediul rural, un apartament și o casă de vacanță în valoare de 1,1 miliarde de lei, o Skoda Octavia din 2001 și echivalentul în lei a 11.000 de EURO, pe care îi păstrează în depozite bancare. Țînînd însă cont de faptul că soția sa, Georgeta, a fost ani la rînd directorul general al societății Agroindustriala, iar în prezent este expert contabil, este de înțeles de unde provine averea acestora. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns