– Daniel Constantin nu-l vrea, in ruptul capului, presedinte al Comitetului pe Laurentiu Baciu – fermierii cred ca la mijloc stau interese mari fata de constituirea unui organism care va fi mai puternic decit ministerul
Reprezentantii a 29 de forme asociative din agricultura, industrie alimentara, silvicultura, piscicultura si conexe, cu reprezentare nationala, s-au intilnit din nou, luni, 13 august, cu ministrul Agriculturii si cu alti reprezentanti ai conducerii ministerului, pentru constituirea Comitetului National de Infiintare a Camerelor Agricole (CNI). Discutiile pe acest subiect au fost la fel de animate ca si in precedentele reuniuni, dar acum s-a convenit componenta acestui organism, formata din 21 de membri, stabiliti prin vot. Conducerea ministerului a evitat, insa, alegerea presedintelui CNI.”Ministrul Daniel Constantin – ne-a declarat presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Laurentiu Baciu, fermier din judetul Bacau – si-a exprimat pe fata aversiunea fata de mine si de organizatia pe care o reprezint, mai ales ca eu si presedintele Rompan, Aurel Popescu, am obtinut cele mai multe voturi”.
Fermierii suspecteaza conducerea ministerului de interese clare vizavi de infiintarea camerelor agricole si mai ales pentru a stabili componenta acestora. Lupta dintre cele doua tabere a ajuns, cum spuneam, data pe fata, miza fiind, in aceasta etapa, componenta comitetelor de initiativa de la nivel national si teritorial. „Comitetul National – ne-a spus Laurentiu Baciu – se vor ocupa de infiintarea camerelor agricole la nivel judetean. Eu am fost propus presedinte al acestui comitet la o reuniune anteriora a asociatiilor profesionale, dar m-am lovit de opozitia ministrului. Si la intilnirea de luni, 13 august, Daniel Constantin a spus clar ca va amina infiintarea camerelor agricole pentru luna februarie, daca tot Laurentiu Baciu iese presedinte”.
Alegerea presedintelui trebuie facuta pe baza voturilor membrilor CNI, in termen de zece zile dupa ce ministerul va publica in Monitorul Oficial ordinul de infiintare a Comitetuilui National. „Pina la urma – a precizat presedintele LAPAR – ministrul s-a mai muiat si a spuc ca va publica ordinul de infiintare a CNI, dar daca, cumva, le va trece membrilor lui ca Baciu va fi presedinte, nu va da bani pentru organizarea alegerilor in camerele agricole. Aversiunea lui fata de LAPAR si fata de mine a fost data, astfel, pe fata. Deci, comitetul se va intruni dupa aparitia ordinului de ministru in Monitorul Oficial, dar 90% este posibil ca tot eu sa fiu ales presedinte. Atunci, probabil, ministrul ne va pune piedici, dar la fel de probabil este ca si noi il vom da in judecata, pentru abuz in serviciu”.
Si fermierii spun ca e greu de prevazut, acum, cine va avea cele mai multe sanse pentru functia de presedinte al CNI. Ei cred ca se vor trage multe sfori in acest caz. „Eu – a mai declart Laurentiu Baciu – am primit semnale clare de a ma retrage, pentru ca le incurc socotelile. Stiu clar ca ministrul nu ma vrea. Dar aici ar trebui sa primeze vointa agricultorilor, nu a ministrului. Mizez, insa, pe faptul ca odata publicat ordinul de infiintare a CNI, ministrul nu mai are nicio putere pe fata. Ceea ce mai poate fi facut ramine treaba membrilor Comitetului. Dar, lupta e incinsa, noi ne-am intilnit de cinci ori pe acest subiect. Au incercat fel de fel de solutii, dar nu au putut scapa de LAPAR, pentru ca sintem cea mai puternica organizatie profesionala din agricultura la momentul actual, geu de manipulat.
Adevarul este ca acest organism, Camera Agricola, va fi mai puternica decit ministerul Agriculturii. De aici acest interes pentru felul in care se va organiza si cu cine. Dar, tot un adevar este ca eu, personal, nu voi candida pentru o functie in camera, deoarece nici nu as putea in calitate de presedinte al CNI. Evident, as putea sustine pe unul sau pe altul, iar ei de asta se tem”.
Lasă un răspuns