Curtea de Apel a judecat, vineri, recursul declarat de polițistul Adrian Huiban, fostul boxer de performanță, Ciprian Ciocan, și alți inculpați, în dosarul de contrabandă cu țigări. Nicu Baba, avocatul lui Ciocan, a criticat sentința Tribunalului de menținere a arestului și motivarea „stereotipă, generală și nu pentru fiecare inculpat în parte așa cum este normal”. Nicu Baba a adus în discuție și expertiza cerută Parchetului (și respinsă) care să confirme dacă țigările găsite și confiscate de la Ciocan provin din contrabandă sau sunt contrafăcute pe teritorul țării, ipoteză luată în calcul de avocați pe care vor insista la judecarea pe fond a dosarului. Mai ales în condițiile în care încadrarea juridică a faptei se schimbă dacă se demontrează că nu a fost vorba de contrabandă, ci de țigări contrafăcute. „Parchetul susține că Ciocan poate fi o persoană extrem de violentă. Or, dacă ar fi adevărat, ar fi trebuit să aibă măcar o amendă penală – a arătat Nicu Baba. Ciocan are doi copii minori, este administrator la două societăți comerciale care erau în topul celor mai profitabile firme din județ în anii anteriori, iar acum sunt în colaps și sunt executate silit. Și apartamentul în care locuiește soția este executat.” Tot pentru Ciocan a pledat și avocata Gabi Viscreanu (care îl reprezintă și pe Vasile Stoica).
Ea a pus accent pe fenomenul contrabandei cu țigări, greu de stopat, și pe capturile frecvente mai ales din Piața Centrală, încercând să demonstreze că arestarea inculpaților din acest dosar nici măcar nu a diminuat numărul infracțiunilor de acest gen. „Săptămâna trecută am văzut o știre relevantă pentru acest dosar în care se tot menționează pericolul public – a spus Gabi Viscreanu. În știre se vorbea de o cantitate impresionantă de țigări de contrabandă găsite la vânzare în Piața Centrală. Și atunci, mă întreb care a fost rezonanța faptului că inculpatul (Ciocan, n.r.) a fost arestat? Și mai curios este că aceste confiscări nu s-au soldat cu trimiteri în judecată și dosare penale.” Apărarea în această direcție nu a fost pe placul judecătorilor, iar președintele completului a întrerupt-o pe avocată: „Nu discutăm despre ce s-a găsit în piața publică, ci pe dosar”, i-a pus în vedere judecătorul. Gabi Viscreanu și-a continuat pledoaria pe marginea altor aspecte: inegalitatea de tratament, în sensul că alți inculpați sunt judecați în libertate, dar a revenit spre final asupra acestui fenomen greu de stopat: „Doar s-a schimbat o garnitură cu alta, pentru a funcționa mai bine o afacere din care ies bani negri!” – a punctat Viscreanu.
În apărarea polițistului Adrian Huiban a vorbit avocatul Dan Miclăuș. „În iunie, când s-a dat mandat de arestare, existau acuzațiile de trafic de persoane, contrabandă și luare de mită – a precizat Dan Miclăuș. Infracțiunile de trafic de persoane sunt disjunse, în cercetare la DIICOT, și a rămas în rechizitoriu doar tentativa, faptul că a încercat să convingă pe cineva prin telefon să meargă în străinătate. Iar luarea de mită nu s-a confirmat.”
Procurorul a scos în evidență gravitatea faptelor, prejudiciul mare adus statului și alte infracțiuni pentru care sunt judecați polițistul Huiban (tâlhărie) și Ciocan (șantaj și intenția de a intra cu mașina lui în mașina Poliției în timpul unui flagrant).
Instanța a respins recursurile și a menținut starea de arest a inculpaților.
Lasă un răspuns