Avocatul băcăuan Cristian Cojocaru a fost condamnat azi de Curtea de Apel Bacău la doi ani și zece luni de închisoare cu executare. De asemenea, instanța a decis ca, după executarea pedepsei, liberalul să nu-și mai practice profesia de avocat timp de încă trei ani.
Scandalul care s-a lăsat azi cu această condamnare a izbucnit în iulie 2014, când DNA l-a acuzat pe Cristian Cojocaru de trafic de influență. La acea dată, procurorii au arătat, într-un comunicat de presă, că „în perioada iunie-octombrie 2013, în calitate de avocat în cadrul Baroului Bacău, inculpatul Cojocaru Cristian le-a pretins inculpaților Crăciun Marius și Simion Nadina, direct și prin intermediul inculpatului Coroamă Codrin Constantin, o sumă de bani inițial necuantificată, ulterior apreciată ca fiind mai mare de 50.000 euro, iar în final stabilită la 75.000 euro, pentru a-și exercita influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra judecătorilor din cadrul Curții de Apel Bacău, în vederea determinării acestora să pronunțe o hotărâre favorabilă, de punere în libertate a inculpatului Crăciun Marius, cercetat în stare de arest preventiv într-un dosar instrumentat de D.N.A.-S.T. Bacău”.
În documentul DNA, se mai afirmă că „inițial, în perioada în care inculpații Crăciun Marius și Simion Nadina se sustrăgeau urmăririi penale efectuate în dosarul instrumentat de D.N.A.-S.T.Bacău, fiind fugiți în Germania, inculpatul Coroamă Codrin Constantin a intermediat discuțiile acestora cu avocatul Cojocaru Cristian, în cadrul cărora a fost solicitată o sumă de bani și a fost acceptată această solicitare, în scopul influențării judecătorilor de la Curtea de Apel Bacău, pentru punerea în libertate a inculpatului Crăciun Marius. După plasarea efectivă în stare de arest a inculpatului Crăciun Marius, la data de 7 august 2013, inculpatul Coroamă Codrin Constantin a participat împreună cu Simion Nadina la discuțiile purtate cu inculpatul Cojocaru Cristian, în cadrul cărora, acesta din urmă a stabilit că suma de bani ce ar fi fost necesară cumpărării judecătorilor, în scopul punerii în libertate a celui dintâi, este mai mare de 50.000 euro”.
Sentința de astăzi nu este definitivă, fiind atacată cu recurs. Procesul a fost foarte scurt, deoarece inculpații din dosar și-au recunoscut vina. În afară de Cojocaru, au primit pedepse privative de libertate Codrin Constantin Coroamă (2 ani), Marius Crăciun (2 ani și șase luni) și Nadina Simion (2 ani și șase luni).
Cristian Cojocaru este unul dintre cei mai cunoscuți avocați din Bacău, fiind apărător în dosare celebre ca „Asasinarea omului de afaceri Valeriu Damian”, „Corupție la E.On” etc. Din punct de vedere politic, a fost în conducerea PNL Bacău, unde a deținut diferite funcții. În urmă cu 5 ani, a candidat pentru un loc în Parlamentul European din partea PNL. În 2011, a demisionat din Consiliul Local Bacău.
Avocatul Cristian Cojocaru nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.
Solutia instanței Curții de Apel Bacău:
«1. Condamnă inculpatul COJOCARU CRISTIAN, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, prevăzută de art.291 alin.1 Cod penal, cu referire la art.6 din Legea nr.78/2000, cu art.5 alin.1 Cod penal şi cu aplicarea art.396 alin.10 Cod procedură penală, la pedeapsa principală de 2 (doi) ani şi 10 (zece) luni închisoare. În baza art.67 alin.1 Cod penal, cu art.55 lit.a Cod penal şi art.12 alin.1 din Legea nr.187/2012, aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exerciţiului drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit. a, b şi g Cod penal, respectiv dreptul de fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a exercita profesia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, respectiv, dreptul de a exercita profesia de avocat, pe o durată de 3 (trei) ani, după executarea pedepsei principale a închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei principale sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate. În temeiul art.65 alin.1 Cod penal, cu art.54 Cod penal şi art.12 alin.1 din Legea nr.187/2012, aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exerciţiului drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a, b şi g Cod penal, respectiv dreptul de fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a exercita profesia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, respectiv, dreptul de a exercita profesia de avocat, începând cu data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi până executarea sau considerarea ca executată a pedepsei privative de libertate. În baza art.274 alin.1 şi 2 Cod procedură penală, obligă inculpatul să plătească statului suma de 6000 lei cu titlul de cheltuieli judiciare.
2. Condamnă inculpatul CRĂCIUN MARIUS, , pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, prevăzută de art.292 alin.1 Cod penal, cu referire la art.6 din Legea nr.78/2000 şi art.5 alin.1 Cod penal şi cu aplicarea art.396 alin.10 Cod procedură penală, la pedeapsa principală de 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare. În baza art.67 alin.1 Cod penal, cu art.55 lit.a Cod penal şi art.12 alin.1 din Legea nr.187/2012, aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exerciţiului drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit. a şi b Cod penal, respectiv dreptul de fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o durată de 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni, după executarea pedepsei principale a închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei principale sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate. În baza art.83 Cod penal din 1969, cu art.15 alin.2 din Legea nr.187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr.286/2009 privind Codul penal, revocă suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale de 1 (un) an închisoare, aplicată inculpatului prin decizia penală nr.612 din data de 31.05.2012, pronunţată de Curtea de Apel Bacău şi executarea în întregime a acestei pedepse alături de pedeapsa principală aplicată inculpatului pentru infracţiunea dedusă judecăţii. PEDEAPSĂ DE EXECUTAT – 3 (trei) ani şi 6 (şase) luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exerciţiului drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit. a şi b Cod penal, respectiv dreptul de fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o durată de 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni, după executarea pedepsei principale a închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei principale sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate. În temeiul art.65 alin.1 Cod penal şi art.54 Cod penal şi art.12 alin.1 din Legea nr.187/2012, aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exerciţiului drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a şi b Cod penal, respectiv dreptul de fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, începând cu data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi până executarea sau considerarea ca executată a pedepsei privative de libertate. În baza art.274 alin.1 şi 2 Cod procedură penală, obligă inculpatul să plătească statului suma de 4.500 lei cu titlul de cheltuieli judiciare.
3. Condamnă inculpata SIMION NADINA, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, prevăzută de art.292 alin.1 Cod penal, cu referire la art.6 din Legea nr.78/2000, cu art.5 alin.1 Cod penal şi cu aplicarea art.396 alin.10 Cod procedură penală, la pedeapsa principală de 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare. În baza art.67 alin.1 Cod penal, cu art.55 lit.a Cod penal şi art.12 alin.1 din Legea nr.187/2012, aplică inculpatei pedeapsa complementară a interzicerii exerciţiului drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit. a şi b Cod penal, respectiv dreptul de fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o durată de 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni, după executarea pedepsei principale a închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei principale sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate. În temeiul art.65 alin.1 Cod penal şi art.54 Cod penal şi art.12 alin.1 din Legea nr.187/2012, aplică inculpatei pedeapsa accesorie a interzicerii exerciţiului drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a şi b Cod penal, respectiv dreptul de fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, începând cu data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi până executarea sau considerarea ca executată a pedepsei privative de libertate. În baza art.274 alin.1 şi 2 Cod procedură penală, obligă inculpata să plătească statului suma de 4500 lei cu titlul de cheltuieli judiciare.
4. În baza art.386 Cod procedură penală, dispune schimbarea încadrării juridice a faptelor pentru care a fost trimis în judecată inculpatul Coroamă Codrin Constantin, din complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă, prevăzută de art.48 alin.1 Cod penal, raportat la art.292 alin.1 Cod penal, cu referire la art.6 din Legea nr.78/2000 şi cu aplicarea art.5 alin.1 Cod penal, în complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă, prevăzută de art.26 Cod penal din 1969, raportat la art.6/1 alin.1 din Legea nr.78/2000, nemodificată prin Legea nr.187/2012 şi cu art.5 alin.1 Cod penal. Condamnă inculpatul COROAMĂ CODRIN CONSTANTIN, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la cumpărare de influenţă, prevăzută de prevăzută de art.26 Cod penal din 1969, raportat la art.6/1 alin.1 din Legea nr.78/2000, nemodificată prin Legea nr.187/2012, cu art.5 alin.1 Cod penal şi cu aplicarea art.396 alin.10 Cod procedură penală, la pedeapsa principală de 2 (doi) ani închisoare. În temeiul art.81 Cod penal din 1969, cu art.5 alin.1 Cod penal, dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale aplicate acestui inculpat. Fixează, în baza art.82 alin.1 Cod penal din 1969, un termen de încercare de 4 (patru) ani. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art.83 Cod penal din 1969, în sensul că dacă în cadrul termenului de încercare săvârşeşte din nou o infracţiune instanţa va revoca suspendarea condiţionată a executării pedepsei şi va dispune executarea acesteia, care nu se va contopi cu pedeapsa care i se va aplica pentru noua infracţiune. În temeiul art.12 alin.1 din Legea nr.187/2012, interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, exerciţiul drepturilor prevăzute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a şi b Cod penal din 1969, în condiţiile art.71 alin.2 Cod penal din 1969. În baza art.71 alin.5 Cod penal din 1969, dispune suspendarea, pe durata termenului de încercare, a executării şi a pedepsei accesorii aplicate inculpatului. În baza art.274 alin.1 şi 2 Cod procedură penală, obligă inculpatul să plătească statului suma de 1000 lei cu titlul de cheltuieli judiciare.
Cu drept de apel, în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 05.02.2015.»
Judge Simon Garfunkel a zis
Sa publicam cumva lista avocatilor din baroul local care fac troc, unii cu altii, si aranjeaza ca sa dureze cat mai mult procesele si sa ii stoarca astfel pe clienti de bani ? Dupa ce se termina arestarile cu cati sunt pe lista asta, ramane baroul aproape gol. Urata meserie, absolut jegoasa.
razvan a zis
Ăsta e plin de greață, nu-i doresc sa ajungă la pușcărie dar îi doresc sa ajungă la sapa de lemn…e un caracter infect….Se credea cel mai tare din lume
un avocat a zis
pentru cei care isi dau cu parerea in necunostiinta de cauza.cristi este un om foarte bun, si un avocat foarte bun.meseria avocatului este sa apere oameni, buni, sau rai, nu conteaza.e indispensabila.nu noi judecam. judecata e una singura, suprema, si nu e pamanteasca.
Alex a zis
Poate practica meseria f bine. A aparat toti hotii care nu au avut educatie finaciara. Obeserv care are drept sa faca apel. Sa demontreze cu documente contabile de unde are banii? DE UNDE AI BANII? pe ultimnii 10 ani! Au intrat bani negri in municipui in ultimii 15 ani. El un derbedeu si un infumurat de nu se mai intelegea nimeni cu el.
NIMIC NU E MAI PRESUS DE LEGE BULA SA TII MINTE ASTA. SI BANII SE FAC CU CRESTERE SUSTENABILA.
baubau a zis
Si tu alex ai mitraliat limba română.
Judge+Simon+Garfunkel a zis
mai nenea avocat, ala de mai ai putin si zici ca deh, nu oamenii judeca, ci Dumnezeu, tu ti-ai gresit meseria, trebuia sa trebuia faci popa ! Nu ti-e putin rusine obrazului ? Ai fost vreodata intr-o sala de judecata din Occident, sa vezi diferenta colosala dintre ce e la noi si ce e la ei ? Unde s-a mai pomenit ca oameni cu greutate, intelectuali de renume mondial, sa fie admonestati de o madam judecatoare de 30 de ani ?
Comentariu editat de admin
yakuza a zis
Cristian Cojocaru….un om…un sot…un tata…un copil….sigur nu merita sa -si termine asa cariera…nu stiu daca dl judecator Pocovnicu a fost incantat cand i s-a repartizat acest dosar…am inteles ca la pronuntare avea o voce destul de „hotarata”…se gandea probabil la baiatul sau …tot avocat!!! Daca tot a mers pe recunoastere pt ce ii mai dam cu executare?! Ca sa mai sufere o sotie…un copil…niste parinti? Lege de cacat in mana unor oameni slabi….frustrati…cu mentalitate de mic dictator…2 ani si 10 luni!!l! Precizie chirurgicala, nu alta…ma intreb, dle Pocovnicu daca in fata dvstra ar fi fost inculpat Siviu Anti (judecator la Curte) sau fosta colega Vorniceasa …ce pedeapsa aplicati si mai ales ce forma de executare??? Ati avut si aveti mult ” gunoi” in jur dle Pocovnicu…
yakuza a zis
Cristi, nu te lasa doborat de niste frustrati….esti doar o victima coaterala a unui sistem putred….bafta…fii tare!
nicu a zis
Bravo Yaputa…victima colaterala a unui sistem din care avocatu face parte
vacsalbina a zis
La vârsta pe care o are să plece în Legiunea Străină . Să se pişe pe justiţia din România, decât 3 ani în pârnaie mai bine în Africa , America de Sud sau în Creta la paraşutişti. E clar pt toată lumea că nu va avea viață ușoară în penitenciar..’ Vive la legion, Cristi!
cata a zis
Da. Tipic pentru sistem. Exponetul spagii din sistemul judiciar, domnul Pocovnicu, fost presedinte al Tribunalului Bacau exclus din magistratura pentru corputie de catre CSM acum se transforma in tiran. Pe vremea cand avea probleme manca din perfuzie. Acum dupa ce l-a iertat Haineala si si-a retras din nou cererea de pensionare care era la promulgare la Presedintele Romaniei va fi urmatorul pe lista coruptilor prinsi de DNA impreuna cu colegul de birou judecatorul Anti, asta daca ultimul nu va „coopera”.
Caini corupti imbracati in roba care isi mascheaza propria abjectie, corputie si micime prin astfel de hotarari „exemplare”.
Domnule Pocovnicu, acel Dumnezeu la care va rugati cand plecati in timpul programului de la serviciu v-a calauzit catre asa o decizie „dreapta” sau cei care v-au avertizat?
obiectiva a zis
ABIA astept sa vad cum va judeca dl. pocovnicu grupul infractional organizat constituit din cei 5 judecatori de la judecatoria BACAU :)))))) SPER sa fie la fel de „ hotarat„, dar, dupa cum am observat, joaca dupa cum ii canta ALTII……