• el nu exclude această posibilitate, dar nu o dă ca sigură, așa cum a susținut Corneliu Iacobov • judecătorii au unit toate dosarele care privesc reorganizarea Rafo
Avocatul Teodor Cuzino, cel care reprezintă în instanță și interesele Rafo și pe cele ale acționarului majoritar al acesteia, firma Balkan Petroleum, a cerut în instanță conexarea tuturor dosarelor în care se cere declanșarea procedurilor privind reorganizarea judiciară a rafinăriei oneștene. El crede că ar fi fost greu de judecat separat cele trei dosare care privesc aceeași firmă și la care există același tip de cerere. „Sînt trei dosare prin care Ministerul Finanțelor a cerut declanșarea procedurilor prevăzute de Legea reorganizării judiciare și a falimentului, și alte două cereri de reorganizare și continuarea activității depuse chiar de Rafo și acționarul ei majoritar, Balkan Petroleum. Era firesc să cer conexarea și judecarea lor în același proces”, a spus avocatul Cuzino.
Teodor Cuzino ne-a declarat că planul de reorganizare a rafinăriei va fi depus în termenul legal de 30 de zile de la data declarării oficiale a intrării societății în reorganizare judiciară. Doar că, spre deosebire de Corneliu Iacobov, care a dat drept sigur faptul că planul de reorganizare va prevedea ca soluție pentru achitarea datoriilor către creditori convertirea acestora în acțiuni, avocatul Cuzino ne-a declarat că încă nu s-a luat o decizie finală în această privință. „Sigur că există și o asemenea soluție. Practic, principalul creditor al lui Rafo este statul, prin Ministerul Finanțelor și SNP Petrom, o societate care este tot a statului. Transformarea în acțiuni a datoriilor pe care le are Rafo către acestea două le-ar conferi statutul de acționari la Rafo Onești și, în felul acesta, s-ar stinge conflictul. Dar nu sîntem siguri dacă în planul de reorganizare va figura această propunere. Ne mai gîndim și vom analiza toate posibilitățile, astfel încît soluțiile propuse de noi să fie în deplină concordanță cu interesele creditorilor”, a precizat Teodor Cuzino. El a precizat că planul de reorganizare va prevedea în mod cert soluții reale de achitare totală a datoriilor în trei ani, în special față de Ministerul Finanțelor. În afară de aceste măsuri, în planul de reorganizare va mai figura și o majorare substanțială de capital, „ținînd cont, desigur, de cerințele concrete ale dezvoltării activității Rafo și de acoperirea cerințelor creditorilor. Planul de reorganizare va ține seama și de interesele salariaților, precum și de dependența economică de Rafo a celorlalte societăți de pe petrochimică Borzești”, a încheiat Cuzino.
Judecătorii au stabilit drept termen pentru următoarea ședință de judecată data de 28 aprilie. Pînă atunci, Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFP) Bacău trebuie să se decidă pentru una din cele două proceduri prevăzute de Legea falimentului. Din spusele lui Cuzino, cererea introdusă de DGFP este ambiguă și nu precizează dacă cere reorganizarea judiciară a Rafo sau declanșarea procedurilor de faliment, acestea excluzîndu-se una pe cealaltă. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns