De mai bine de doi ani, Avocatul Poporului reclamă, prin numeroase rapoarte trimise autorităților centrale, nerespectarea dispozițiilor legale privind protecția drepturilor persoanelor cu handicap și legislația lacunară și neclară în acest domeniu care nu garantează respectarea drepturilor persoanelor cu handicap și ale asistenților personali.
Începând din 2011, în urma a sute de sesizări primite de Avocatul Poporului din întreaga țară, au fost trimise Parlamentului rapoarte prin care se cerea modificarea legislației în domeniu, dar reclamațiile nu au fost luate în seamă, iar situația a rămas aceeași. „În ultimii ani s-au făcut mai multe rapoarte cu propuneri de îmbunătățire a legislației, ca urmare a sesizărilor trimise de fiecare birou teritorial al Avocatului Poporului din țară – ne-a declarat Doina Sîrghie, expertul din Bacău al instituției. La noi au ajuns numai anul trecut 50 de reclamații de la persoane cu handicap care nu și-au primit indemnizația de handicap. Probleme grave sunt la primăriile din județ, care nu au fonduri suficiente și se folosesc de neclaritățile din lege.”
Rapoartele trimise de Avocatul Poporului au semnalat gravele deficiențe în plata drepturilor salariale ale asistenților personali de către primării. Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap și legile bugetului de stat nu specifică în mod clar procentul finanțării acestor drepturi de la bugetul de stat și cele locale. „La această deficiență legislativă se adaugă nerespectarea de către autoritățile locale a obligației de a asigura fondurile necesare finanțării drepturilor persoanelor cu handicap grav, nu numai din cauza lipsei de interes, ci și din cauza neclarității dispozițiilor art. 94 din Legea nr. 448/2006 referitor la sursele de finanțare – se arată în ultimul raport al Avocatului Poporului. Propunerile formulate în acest raport au privit, în esență, modificarea prevederilor legale prin stabilirea procentului de contribuție proprie a autorităților. Consecințe ale acestei situații sunt permanentele restanțe substanțiale, la nivel național, la plata salariilor asistenților personali. Plata la un moment dat a acestor restanțe nu reprezintă o soluție reparatorie la această problemă, deoarece nu înlătură gravele prejudicii suferite de asistenții personali, ca urmare a lipsirii lor, perioade lungi de timp, de mijloacele bănești la care au dreptul. Din păcate, numeroasele sesizări primite, în continuare, de instituția Avocatul Poporului din partea persoanelor cu handicap și a familiilor acestora indică faptul că problemele semnalate prin aceste rapoarte nu au fost rezolvate în plan administrativ și legislativ.”
dorina a zis
DA ,ASA ESTE , AVOCATUL POPORULUI ARE DREPTATE ! drepturile persoanelor cu dizabilitati in Romania sant doar pe hartie in realitate praf in ochi . Reprezentanti ai persoanelor cu dizabilitati –luati atitudine ,reclamati aceste abuzuri institutiilor internationale : UE . ONU ,CEDO, s.a. Este posibil ca indemnizatia de handicap gr.l sa fie 68 euro ?sau pensia de invaliditate gr.l dupa 23 de ani de munca sa fie 128 euro ? Bolnavi cu boli rare exclusi din programele nationale !
anicapop a zis
tot ce se face este de mintuiala,orice,daca ai ghinionul sa ai handicap ,batran ,e tot asa ca nu le pasa ,concret e asa zisa deszapezire ,e doar pe ici pe colo,doar pe str stefan cel mare e o mica portiune fara pic de gheata,la kaufland e de groaza,ca sa ajungi o iei pe drum riscindu-si viata ….pe gheata e si mai rau….EI ,sdilii din masinile cu slugi nu vad….mai precis nu le pasa ….pacat ca s-a ajuns atit de rau…