Simulările pentru bacalaureat au adus, anul acesta, multe surprize. Dintre toate, proba la sport a fost probabil cea așteptată cu înfrigurare de către viitorii candidații la examen. Baremurile primite de la minister impun condiții ce pot fi cu greu îndeplinite de către actualii absolvenți de liceu. În linii mari, proba la sport cuprinde cinci capitole: alergare de viteză pe distanță de 50 m, un joc sportiv la alegere, gimnastică aerobică (cu exercițiu impus), săritura în lungime de pe loc și flotări. Pînă aici, totul simplu, dar baremurile stipulează un nivel anume de pregătire fizică, care diferă la fete și la băieți. De exemplu, la proba de viteză, dacă nota 10 se acordă pentru realizarea probei în 6,7 secunde (băieți), nota 5 este la o depărtare de doar 5 secunde. Toate probele trebuie trecute, ceea ce înseamnă cel puțin nora 5 la fiecare dintre ele. La „Ferdinand”, din cei 105 candidați au fost promovați 85, pe cînd „Vrănceanu” se poate mîndri cu doar 7-8 din cei 113 care nu au luat note de trecere.
De reținut că cei care au fost scutiți medical chiar și o singură dată de la orele de educație fizică nu pot susține proba, avînd de ales între una dintre cele patru materii de un an: filozofie, economie, logică, psihologie sau alte obiecte ce nu constituie probe obligatorii, în funcție de profilul clasei apartente. În orice caz, profesorii care nu sînt de specialitate recomandă alegerea unui test grilă/proba orală în favoarea probei de sport, care nu mai poate asigura, ca în alți ani, nici măcar note de trecere, darăminte note de 10.
Tot ce se știe sigur este că dacă la simulări s-au luat majoritar note de trecere, sînt șanse ca la examenul propriu-zis să nu se întîmple întocmai așa. Dacă regulamentul va fi respectat întocmai, ceea ce probabil se va și întîmpla, proba la educație fizică va avea loc la o dată prestabilită, pe stadion, indiferent de condițiile meteorologice. Adevărul este că elevii sînt revoltați de noile măsuri impuse, argumentînd că: „la proba de viteză a bătut vîntul din față, la gimnastică gradul de dificultate a fost foarte ridicat; aici cel puțin, nu s-a luat nici un zece. Proba de joc sportiv s-a notat «la sânge», deși aici s-a luat nota maximă, mai ales la fotbal. Singura probă salvatoare a fost cea de flotări, unde mulți au luat 10”, după cum spune Daniel Horlescu, de la Colegiul Național Ferdinand I. Modul de corectare pare însă justificat: „așa va fi și la bacalaureat”, declară doamna profesoară Olteanu, de la „Ferdinand”. Notele cele mai mari au fost obținute, nu în mod surprinzător, de către băieți: la „Ferdinand”, Voleanski Vladimir (a XII-a F) a obținut 9.60, iar la „Vrănceanu” avem de-a face cu o surpriză, atît în ceea ce privește nota 10 obținută de Creangă Andrei (XII F), cît și în ceea ce privește atitudinea față de noile baremuri, profesorul Radu Leonte afirmînd că „notele de 10 s-au obținut ușor la noi în liceu”.
Oricare ar fi adevărul, generația care va susține BAC-ul anul acesta va fi pusă într-o situație cu totul și cu totul inedită, în care greșelile nu vor intîrzia să-și facă simțită prezența, după cum avertizează profesorii și după cum presimt și elevii. (Bianca BALCOȘ)
Lasă un răspuns