Bacaul pare sa nu fi invatat nimic din experienta dezastruoasa de la Examenul de Bacalaureat din 2011, cind doar 45,59% dintre candidati au promovat examenul, in sesiunea de vara, inainte de contestatii. Anul acesta, procentul de candidati „reusiti” este si mai mic: 45,43 la suta. Chiar daca diferenta nu este semnificativa, ea inregistreaza o scadere si nu o evolutie. „Procentul este foarte apropiat de cel de anul trecut, insa categoric nu putem vorbi de o evolutie”, a punctat si Anca Rafiroiu, inspector general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Bacau si presedinte al Comisiei Judetene de Bacalaureat. La prima sesiune de Bacalaureat din 2012, in judetul Bacau s-au inscris 5319 candidati. Dintre acestia, 318 au absentat, 11 au fost eliminati, pentru frauda sau tentativa de frauda in timpul probelor, 2882 au fost respinsi si doar 2408 au promovat examenul.
Rezultate mai slabe si la colegiile foarte bune
Nici colegiile nationale foarte bine cotate la nivel judetean nu au fost scutite de dezamagirea unor rezultate mai slabe decit in anul precedent. Daca in anul 2011, Colegiul National „Gheorghe Vranceanu”, din Bacau, avea dupa prima sesiune, inainte de contestatii, trei picati, in 2012, numarul acestora a crescut la 19, procentul respinsilor ajungind la opt la suta dintre candidati. „E un rezultat general slab, avind in vedere ca subiectele n-au fost cumplite. Cei mai multi au picat la matematica, trebuia sa ia mai mult, nu stiu ce s-a intimplat. In plus, am avut doi cu media 5.95. E o aiureala aceasta medie 6.00. Adica elevul trece la toate obiectele, dar pica examenul, pentru citeva sutimi, pe care le-a pierdut poate din subiectivitatea unui profesor. Daca i le da la contestatii, nu se iau in calcul, pentru ca trebuie sa fie o diferenta de minim 0,5 sau un punct”, a comentat rezultatele Gabriel Andrei, director al Colegiului National „Gheorghe Vranceanu”, din Bacau. Acelasi numar de respinsi s-a inregistrat anul acesta si la Colegiul National „Vasile Alecsandri” din Bacau, care inainte de contestatii are un procent identic de promovare a examenului: opt la suta.
La „Mangeron” a crescut procentul de promovati la 11 la suta
In timp ce situatia generala din judetul Bacau a inregistrat o scadere a rezultatelor, fata de anul trecut, la Colegiul Tehnic „Dumitru Mangeron”, procentul de promovare a crescut la 11 la suta, fata de 6 la suta, in 2011. Cu toate acestea, rezultatele sint in continuare exrem de slabe. „Mi-am propus de anul trecut o crestere de 5 la suta si am reusit, suplimentind orele de pregatire din scoala, la matematica si la alte discipline de examen. Cu toate acestea mai e mult pina departe, elevul nu vrea inca sa inteleaga ca aceste ore de pregatire sint in sprijinul sau. Disponibilitatea colegilor profesori este maxima, pot spune ca ei fac voluntariat pentru acesti elevi”, a declarat Ion Balcan, director al Colegiului Tehnic „Dumitru Mangeron”, din Bacau. Colegiul „Henri Coanda” a inregistat un procent de promovare general de 29 la suta, pentru candidati proveniti din promotia 2012 si din cele anterioare, si un procent de 40 la suta, pentru absolventii 2012, la cursurile de zi. „E aproape la fel ca in 2011. Rezultatele sint suprinzator de slabe, la cit s-a muncit cu elevii, spune Carmen Popa, director al Colegiului „Henri Coanda”, din Bacau. Nu le mai pot reprosa nimic colegilor. Explicatia ar fi poate ca pina acum acesti elevi nu au mai avut un examen serios, si ei n-au inteles din timpul anului cit de mult trebuie sa munceasca pentru Bacalaureat. Au mai realizat ei ceva la simulare, dar nu suficient. Vinovati sint in primul rind elevii si sistemul, care pina in clasa a XII-a, nu i-a pregatit pentru un astfel de examen”. Colegiul Economic „Ion Ghica” a obtinut un procent general de promovare de 40,99 la suta, si de 45,57 la suta, pentru absolventii 2012 ai cursurilor de zi. „Sint rezultate mai slabe ca in 2011, puncteaza Neculai Terente, director al colegiului. Este curios, pentru ca atitudinea elevilor fata de invatare a fost pozitiva, s-au schimbat total. Poate de vina sa fie subiectele. La matematica, la M2 cel putin, au fost atipice, necesitau anumite cunostinte de finete”. Candidatii nemultumiti de rezultat pot depune contestatii luni, 9 iulie, in intervalul orar 8.00 – 12.00. Rezultatele finale se vor afisa vineri, 13 iulie. (Laura HUIBAN)
Lasă un răspuns