Pentru majoritatea absolvenților de liceu, probele orale la examenul de bacalaureat, care s-au desfășurat în săptămîna 21-24 iunie, au fost motive de bucurie totală. „Primul examen, cel la română oral, a creat cele mai multe emoții, ca tot ce este nou în viață. Apoi am căpătat, parcă, mai multă încredere în forțele proprii”, sînt de părere absolvenții Liceului de Artă „George Apostu”. Deși s-a strecurat și cîte o notă de 7 sau 8, elevii se declară mulțumiți de comisii și au recunoscut că e vina lor că n-au citit anumite opere prevăzute de programă, și nu a profesorilor sau a destinului, că le-au picat tocmai acele bilete!
Marius Zaharia, absolvent al Colegiului Național „Gheorghe Vrănceanu”, mărturisește că „m-am pregătit temeinic în săptămîna dinainte de BAC. M-am bazat pe faptul că am citit toate operele și că sînt băiat deștept. Probele orale – mai ales cea la română, la care am luat 10, m-au încurajat pentru admiterea de la Jurnalistică, din toamnă, unde acum sînt sigur că voi reuși”, spune el.
În curtea liceelor – mame, iubite sau iubiți, frați, surori, toți așteptînd să se deschidă ușa din nou. Un coleg îmbujorat iese respirînd ușurat. E Ciprian Vrănceanu, de la Colegiul „Vrănceanu”. „Dificultatea subiectelor la engleză a fost medie. A fost bine. Profesori de treabă… am luat 10. Emoții mai mari decît la română nu cred că voi mai avea la alt examen. Cît despre săptămîna viitoare, mă simt cam 90% pregătit. Mai am timp să repet ceva week-end-ul ăsta!” Mult mai tensionat e Vlad Vasluianu, de la același colegiu, care urmează să intre la engleză. „Mi-e frică că nu mai am emoțiile pe care le aveam înainte de română. Oricum, emoțiile pe care le-am avut înainte de examenul pentru carnetul de șofer, la proba de sală, le întrec cu mult pe astea”, ne-a spus el. „Am luat 10 la amîndouă probele. Am intrat dimineață. Am fost acasă, apoi m-am întors să-mi susțin colegii. Eu am mers după deviza: nu-mi poate cădea ceea ce nu știu. A nu se înțelege că știu tot, dar mă așteptam și mă aștept în continuare la rezultate bune, că eu chiar am învățat”, ne-a spus Alex Grosu.
În fiecare din zilele examenului au fost prezenți în curțile liceelor și cîțiva profesori, care-și susțineau clasa la care au fost diriginți. Emoționați și ei, ca în fiecare an, își îmbărbătau elevii, și făcînd la răstimpuri și cîte-o glumă, care prindea mai mult sau mai puțin bine elevului: „Hai că te descurci! Doar nu ți-am dat media 10 la română într-a XII-a degeaba!”
La ultima probă, cea de franceză sau de engleză (miercuri sau joi), elevii au intrat mult mai repede decît au fost trecuți pe liste. La „Vrănceanu”, grupa care ar fi trebuit să dea examenul joi, între orele 19.00 și 20.00, la ora 17.20 terminaseră deja. În curtea liceului, în urma emoțiilor, zîmbetelor sau lacrimilor au rămas doar foi cu conjugări de verbe sau comentarii literare, mucuri de țigară și o căldură insuportabilă. Rămîne ca femeile de serviciu, obosite și ele de zbuciumul din fiecare zi, să curețe curtea, coridoarele, clasele pentru ziua de luni, 28 iunie, cînd va fi proba scrisă la română. Succes tuturor! (Ioana PAVEL)
Lasă un răspuns