Prima probă a examenului de bacalaureat, cea scrisă la matematică, istorie sau geografie, în funcție de profil, a curs liniștit după dezastrul de la Colegiul Național „Ferdinand I”, „maturitatea” dînd semne că-și reintră în matcă la Bacău. Inspectorul de matematică Neculai Gruia, secretarul Comisiei județene de examen a recunoscut, totuși, că „președinții de comisii și ceilalți profesori implicați în examen au fost extrem de atenți la toate amănuntele, pentru a nu se mai repeta ceea ce s-a întîmplat la «Ferdinand»”. Cît privește fostul liceu „George Bacovia”, aici atmosfera a fost suprinzător de destinsă, dacă e să ținem cont de nebunia petrecută acolo cu doar două zile în urmă. Mai toți candidații, inclusiv Simona Ciuche, omul cel mai „încercat” în ultimele zile, au ieșit de la concurs destul de zîmbitori. „A fost bine. Cîteva mici capacane la unele probleme, dar a fost bine. Despre zilele trecute, prefer să nu vorbesc. Pur și simplu m-am obișnuit cu ideea”, ne-a mărturisit Simona. De altfel, părerea generală a fost că, cel puțin la istorie și geografie, subiectele au fost accesibile. Doar ultima parte a subiectului de la matematică a pus candidaților de la clasele de „matematică – informatică” ceva probleme, dar nu într-atît încît să nu considere că, de acum încolo, altă făină se va măcina la moara Colegiului „Ferdinand”.
Noul președinte al comisiei de examen de la „Ferdinand” este profesorul universitar Dumitru Marius Paraschivescu, rectorul Universității „George Bacovia”. „Decizia ministerului de a mă numi în fruntea comisiei de la «Ferdinand» m-a luat prin suprindere, dar nu a fost nici o problemă. Am stat de vorbă cu profesorii și le-am spus de la bun început ce vreau de la ei și totul a decurs firesc. Cît privește ceea ce s-a întîmplat aici, cred că a fost vorba de o lipsă de tact. Oricum, îmi pare bine că am putut să îi ajut pe copii”, ne-a declarat rectorul Universității „Bacovia”. Ca element inedit, profesorul Paraschivescu este primul cadru didactic al unei instituții de învățămînt superior particulare care îndeplinește funcția de președinte al unei comisii de bacalaureat în județul Bacău.
Final dur la subiectele de matematică de tip A
Subiectele de la proba de ieri au fost caracterizate de mai toată lumea ca fiind accesibile. Singura excepție a fost dată de subiectele de matematică, rezervate elevilor care au terminat liceul la clase de „matematică – informatică”. Adică subiectele de tip A. „Prima parte a subiectului a fost relativ ușoară, cu cerințe și tipuri de probleme care se regăsesc în mai toate culegerile. Ultimele cerințe au fost însă mult peste medie, care s-ar fi pretat mult mai bine unei olimpiade școlare. Candidații vor avea toate motivele să reclame că, totuși, bacalaureatul este un concurs național, nu o competiție. În aceste condiții, cred că marea majoritate a notelor va fi de 7.50 – 8.00, în timp ce notele de 10.00 vor fi o raritate”, este de părere profesorul Neculai Gruia, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Școlar.
Examenul de „maturitate” continuă astăzi cu proba scrisă la o disciplină la alegere din aria curriculară a profilului terminat. O probă la care candidații au optat pentru mai mult de 50 de discipline. Creșterea considerabilă a disciplinelor de concurs de la proba de azi se datorează, în principal, disciplinelor tehnice, domeniu la care candidații și-au ales vreo 24 de obiecte. Dintre acestea nu lipsesc, de exemplu, igiena alimentației animalelor domestice ori tehnica servirii consumatorului. Interesant e și faptul că la Liceul „N.V. Karpen” s-a apelat la profesori corectori din București, în timp ce la Liceul de Artă „George Apostu” vor corecta profesori de la liceele de profil din Iași și Piatra Neamț. Acest „import” de cadre didactice a fost adoptat din cauza unicității celor două licee. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns