Bacăul se află pe locul 10 într-un top al județelor cu cele mai multe cazuri de tăieri ilegale de arbori, într-un raport întocmit de Greenpeace pentru anul 2016 și citat de ziarul Gândul. Cu toate acestea, în anul 2015 Bacăul stătea mult mai rău, fiind pe locul 3 în top.
În topul judeţelor cu cele mai multe cazuri identificate de tăieri ilegale, în 2016, pe primul loc s-a aflat judeţul Mureş cu 1.057 de cazuri, urmat de Braşov – 664 de cazuri și Olt – 605 cazuri. Bacăul s-a aflat pe locul 10, cu 303 cazuri identificate. În schimb, în 2015, pe primele locuri s-au clasat alte judeţe, respectiv Argeş – 3.087 de cazuri, Vrancea – 2.893 de cazuri și Bacău – 1.882. În județul nostru s-a remarcat o scădere de 6 ori a tăierilor ilegale de la un an la altul.
Noile prevederi legislative și amenzile au dus la scăderea numărului de tăieri ilegale
În raport se precizează că scăderea numărului de cazuri de tăieri ilegale, în 2016, „e rezultatul unor noi prevederi legislative care au sporit numărul şi valoarea sancţiunilor”, dar şi „unei mai mari implicări a societăţii civile în procesul de semnalare”. Practic, 42% din tăierile ilegale, depistate în 2016, au fost semnalate de către cetăţeni, iar judeţele cu cel mai mare grad de implicare a cetăţenilor au fost Argeş şi Dâmboviţa.
În ceea ce priveşte apelurile făcute la numărul de urgenţă, făcute cu scopul de a verifica legalitatea unor transporturi de material lemnos, totalul acestora a fost de 16.214, în 2016, cu 19% mai puţine decât cele efectuate în anul anterior. Această scădere s-ar datora, în principal, „faptului că în cursul anului trecut a fost lansată aplicaţia de mobil Inspectorul Pădurii, care le permite deţinătorilor de smartphone verificarea în timp real a transporturilor de material lemnos, fără a mai fi necesar să apeleze numărul de urgenţă 112”, potrivit raportului.
În raportul precedent, se preciza faptul că datele oficiale indicau o medie de 8,8 milioane de metri cubi de lemn dispărut din păduri în intervalul 2008 -2012. În schimb, în ultimul raport, cifrele arată că, în 2016, cantitatea de lemn tăiată ilegal s-a ridicat la 140.964,85 de metri cubi, mai mult de jumătate din aceasta – respectiv 52,59 % – provenind din judeţele Maramureş, Iaşi şi Cluj.
uncas a zis
Sunt in cunostinta de cauza,s-au ras 3 hectare de padure din sat Racatau ,comuna Horgesti, pe lunga alte 30 de hectare ale altor cetateni .Drumul de acces trece prin localitate si nimeni nu a vazut nimic, nici un hot prins .Trec tiruri ( nr de Harghita si Bacau ), pline cu busteni sambata si duminica prin Racatau( drum neasfaltat) ,fara nici o legatura directa .Se vede clar ca se ocoleste un punct de control dar nimeni nu vede nimic .
Nicu a zis
Ba vad si stiu dar au fiecare comisionul lor. DNA se tine foarte departe de anchetele privind defrisarile, e mai importanta o spaga de 100 lei decat miile de camioane cu lemn taiat ilegal. De aici si concluzia ca exista o mafie la nivel national care beneficiaza de protectia institutiilor statului: parchete, politie, ocol silvic, probabil si ceva flacai cu ochi albastri sau din astia cu siguranta nationala in gura de dimineata pana seara.
TUCU a zis
Se fura ca in…codru ! Cu asa conducere a judetului, nu se poate obtine mai mult, decat….JAF !!
Tzepes a zis
Lasati ca impadureste Ghelasa la loc! „Retrocedam/ defrisam” (scuzati, „curatam”) shde mii de hectare, mai facem ( Hotzsilva) o campanie de „plantare”/ „spalare” in Desteptarea! Totul e sa zambesti frumos la camera si „legiuitorul” sa alerge carutasii!