• această tendință devine tot mai clară de la an la an • în schimb, la Onești, numărul femeilor este sensibil mai mare decît cel al bărbaților
Băcăuancele reușesc, pe zi ce trece, să-i domine pe bărbați. Cel puțin numeric. Că lucrurile stau așa o dovedesc statisticile. Pînă la urmă, nu-i ceva foarte grav în asta, doar că acastă tendință tinde să ia proporții de la an la an și s-ar putea crea astfel un anumit dezechilibru.
Deși se nasc mai mulți bărbați, statistica arată că, începînd de la vîrsta de 45 de ani, femeile sînt mai numeroase. Eugenia Harja, directorul Direcției Județene de Statistică (DJS) Bacău, spune că „acest fenomen se manifestă la nivel mondial și este cauzat de faptul că mor mai mulți bărbați”. Cel mai mare excedent feminin se constată la populația trecută de 65 de ani, categorie la care bărbații sînt depășiți numeric de femei cu 820 de persoane. Astfel, în timp ce în județul Bacău trăiesc 3.698 de bărbați de 65 de ani, femei de aceeași vîrstă sînt în număr de 4.335. În ansamblul populației de 706.623 pe care o are județul Bacău, recensămîntul de anul trecut relevă că la o mie de bărbați corespund 1.024 de femei, adică femeile sînt mai numeroase cu 2,4 la sută decît bărbații. Astfel, exact cu 8.519 persoane sînt mai numeroase femeile decît bărbații. Explicația e că vîrsta medie a băcăuancelor este de 37,53 de ani, în timp ce vîrsta medie a bărbaților este de 35,51 de ani, adică femeile trăiesc mai mult din punct de vedere statistic. Ca procent din populație, în comuna Faraoani se constată cel mai mare dezechilibru, unde la 1.000 de bărbați revin 1.123 de femei. Numeric, în această comună, trăiesc mai mult cu 300 femei decît bărbați, ceea ce reprezintă 5,8 la sută mai multe femei decît bărbați. La polul opus se află comuna Ghimeș-Făget, unde, de această dată, numărul femeilor este mai mic cu 3,7 la sută decît al bărbaților. În această localitate, numărul femeilor este depășit de cel al bărbaților cu 196 de persoane, ceea ce înseamnă că, la 1.000 de bărbați corespund numai 929 femei.
La Onești, 1.000 de bărbați corespund la aproape 1.100 de femei. Acestea din urmă sînt mai numeroase decît bărbații cu 2.322 de persoane, adică femeile sînt mai multe cu 4,5 la sută decît bărbații. În municipiul Bacău, locuiesc 6.344 de femei în plus față de bărbați. Capitala județului consemnează cu 3,6 la sută mai multe femei decît bărbați, deci 1.000 de bărbați au de ales dintre 1.075 de femei. Peste 45 la sută dintre băcăuani sînt necăsătoriți, în timp ce procentul femeilor necăsătorite este de circa 36 la sută.(Florin POPESCU)
Lasă un răspuns