Bacauancele pot efectua gratuit testarea Babes Papanicolau, in cadrul Programului National de Screening pentru cancerul de col uterin, a comunicat Directia de Sanatate Publica Bacau. Potrivit institutiei, in judetul nostru programul se deruleaza prin doua retele de recoltare acreditate, respectiv Reteaua Spitalului Judetean de Urgenta Bacau si Reteaua Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti.
In cazul primei retele, au fost cuprinsi pentru actiuni de informare si consiliere 60 de medici de familie, in baza recomadarilor acestora, beneficiarele programului putind face recoltarea in trei centre, respectiv SJU Bacau, Medical Test si Centrul Regina Maria. In cazul Moinestiului, in derularea programului sint implicati zece medici de familie, testarea Babes Papanicolau facindu-se in centrul de recoltare din Spitalul Municipal.
„Pasii urmati de pacienta pentru realizarea testului sint simpli. Aceasta se prezinta la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la preventia bolii, medicul de familie stabilind si daca pacienta se poate incadra in program. In cazul unui raspuns afirmativ, se va elibera pacientei un formular de inscriere si o lista cu centrele de recoltare admise.
Femeia se va programa la centru pentru recoltarea materialului celular cervico-vaginal, dupa fixarea pe o lama a frotiului, acesta urmind sa fie transmis la spitalul care a organizat screeningul sau, dupa caz, la laboratoarele de anatomie patologica, insotit de formular. Rezultatul testului va fi transmis inapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei”, a explicat dr. Cecilia Lucaci, DSP Bacau, coordonatorul local al Programului.
Potrivit datelor prezentate de institutia bacauana, in primul semestru al anului in curs, in judetul Bacau s-au inregistrat 23 cazuri noi de cancer de col uterin, din care 13 in mediul rural, iar din total, zece in stare curabila. Comparativ, in aceeasi perioada a anului trecut, cazurile nou depistate au fost in numar de 14, jumatate curabile. Programul National de Screening pentru Cancerul de Col Uterin se deruleaza pe o perioada de cinci ani si este adresat femeilor din categoria de virsta 25 – 64 ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fara antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. (Madalina ROTARU)
Lasă un răspuns