• Irina Vasilache, din clasa a XI-a, cîștigătoarea premiului I, va pleca la Olimpiada Internațională de Latină • „Bacăul a dominat această ediție a Olimpiadei”, a afirmat profesorul Cezar Tabarcea, din cadrul Facultății de Limbi Clasice a Universității din București • din nefericire, un elev a fost eliminat, pentru prima oară în istoria acestui concurs
La sala „Ateneu” se trage astăzi cortina peste cea de-a XVI-a ediție a Olimpiadei Naționale de Limbi Clasice, desfășurată în perioada 19-22 aprilie la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”. Între cei 230 de elevi participanți, băcăuanii au dovedit că sînt în frunte. S-a dovedit și anul acesta că pasiunea pentru latină există și dă roade, într-un oraș eminamente industrial. Șase dintre cei opt elevi ai Colegiului Național „Gheorghe Vrînceanu”, coordonați cu pasiune și răbdare de profesoara Florentina Neculau, au cîștigat premii la cea mai importantă fază a concursului de limbi clasice. Dana S. Ilie, elevă în clasa a IX-a, a cîștigat o mențiune. Tot o mențiune a cîștigat și Sînziana Munteanu, elevă în cadrul Liceului „Spiru Haret” din Moinești. Deși prima pe listă, Silvia Georgiana Arvine, din clasa a X-a, a cîștigat doar premiul II, din cauza baremului care nu i-a permis să ia premiul I. Tot la clasa a X-a, Iuliana Butucaru a primit premiul special. La nivelul clasei a XI-a, Irina Vasilachi a obținut premiul I, fiind apreciată de către comisie și pentru un superb eseu, iar Anca Călugăru, premiul al II-lea. La clasa a XII-a, deși prima pe listă, Cristina Giugariu a obținut premiul al II-lea din cauza lipsei cîtorva sutimi.
Ieri, membrii comisiei de corectare au avut de rezolvat și capitolul contestații. O singură elevă s-a arătat nemulțumită de punctajul oferit de corectori, cerînd revederea tezei. „O elevă din clasa a XII-a din Sibiu a depus o contestație, deși a avut media sub 5. Cred că a fost o chestiune de orgoliu, însă și așa, lucrarea va fi recorectată de alți profesori”, ne-a declarat Cezar Tabarcea din cadrul Facultății de Limbi Clasice a Universității din București.
Anul acesta s-a înregistrat însă și o supriză mai puțin plăcută pentru acest concurs. „A fost prins un elev care avea o foaie nesemnată de comisie, cu cîteva notații pe ea. S-a considerat că nu a respectat regulile concursului și a fost exclus din olimpiadă”, a explicat profesorul Tabarcea. Fiind o prezență obișnuită la Concursul Național de Limbi Clasice, profesorul Ioan Agrigoroaie, vicepreședintele Comisiei de corectare, are o explicație concisă despre această pată neagră pe obrazul Olimpiadei. „Este un elev în clasa a IX-a, care a avut probabil niște obiceiuri, pe care profesorii nu i le-au descoperit la timp sau i le-au tolerat. Cred că nu a știut ce înseamnă un concurs, în care există învinși și învingători”, ne-a declarat el.
La concursul de limbă greacă, toți cei 25 de elevi participanți au fost elevi în cadrul seminariilor teologice. La clasa a IX-a, primele teze au aparținut elevilor de la Seminarul Teologic „Sfîntul Vasile cel Mare” din Iași, iar la clasa a X și a XI-a, seminariștilor din Botoșani. „Deși limba greacă nu se mai studiază în liceele noastre, cei de la seminariile teologice s-au descurcat toți, pe texte biblice și comentarii de mitologie și filosofie. Mai ales că la clasa a XII-a s-a pus un text din Platon, pe care elevii l-au înțeles foarte bine. Anul acesta, a existat un singur text adaptat la clasa a IX-a”, ne-a declarat Cezar Tabarcea, din cadrul Universității din București.
Cît privește premiile, profesorul bucureștean a recunoscut că ceea ce contează la aceste concursuri este în primul rînd tradiția. „Avem cîteva centre (București, Bacău, Buzău, Tulcea, Cluj, Satu Mare) care cîștigă premii, ceea ce înseamnă că avem profesori dedicați, care au reușit să se apropie de elevi și să le insufle pasiunea de latină”, a explicat Cezar Tabarcea. Pasiunea a fost secretul recunoscut și de prolifica profesoară Florentina Neculau, prezentă în fiecare an cu elevi de primă mînă la fazele naționale de limbă latină. „Investim încredere în elevi și multă muncă, iar ei răspund chemării noastre. Sînt pasionați de latină și acest lucru se vede. Nu am încercat niciodată să forțez un elev de 9 sau 10 la latină să participe la olimpiadă”, ne-a explicat ea. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns