Referendumul pentru votarea noii Constituții s-a încheiat. Băcăuanii
s-au prezentat la vot în număr destul de mic. Absenteismul a fost
pus de politicieni pe seama muncii cîmpului, pe seama frigului de-
afară și a altora de genul acesta. Nu și pe seama frigului din case, a
nevoii imperioase de-a munci pămîntul și sîmbătă și duminică
datorită sărăciei în care se zbat în special cei de la țară. Nimeni n-a
spus că oamenii nu au mers la vot pentru că s-au săturat de
promisiuni neonorate, că n-au bani nici de pîine și că nu au cum, în
atare situație, să se mai gîndească la Europa. Cu mare greutate, în
județul Bacău prezența la urne a depășit 50 la sută, așa cum cerea
legea. A fost nevoie de televizoare, de megafoane, de fanfară la
primirea în secțiile de vot, de spectacole gratuite și de cîte altele.
Dacă toate astea n-ar fi fost, cine știe care-ar fi fost rezultatul.
Documentele dovedesc însă că din cei 568.442 de băcăuani aflați
pe liste s-au prezentat la vot 332.097 persoane. Nu mai puțin de
289 983 dintre cetățeni au spus «Da» noii Constituții, în timp ce
34.507 nu au fost de acord cu modificările survenite în Legea
fundamentală. Alte 7.600 de buletine de vot au fost anulate în tot
județul. Ziarul de Bacău vă prezintă și astăzi aspecte despre felul în
care a decurs votarea în cele două zile de week-end, despre cum
au reacționat oamenii, ce au spus unii dintre ei, dar și despre cît de
informați au fost cei care au dat girul noii Constituții.
FARAOANI
Listele de alegători, subțiate de „italieni”
• un sfert dintre locuitorii cu drept de vot din Faraoani sînt plecați în străinătate
Secțiile de votare din Faraoani și Cleja au înregistrat sîmbătă procente scăzute ale prezenței alegătorilor la vot. Listele permanente ale secțiilor de votare din cele două comune s-au umplut cel mai repede nu de semnături, ci de completări pe diverse teme. Fiecare dintre votanții care s-au legitimat în fața comisiei anunțau că cel puțin unul dintre membrii familiei este așteptat degeaba la vot, pentru că se află la muncă în străinătate. „Au fost situații în care a venit cîte o persoană în vîrstă și a declarat că cinci dintre copiii săi sînt plecați la muncă în Ungaria și Italia și nu vor veni la vot. Pe listele secției sînt 1782 de alegători și au „căzut” pînă acum mai bine de o sută de persoane”, ne-a declarat Angelica Istrate, președinta secției de votare din satul Valea Mare, comuna Faraoani. Unul dintre colegii săi de comisie, Mihai Duma, este cel mai bun exemplu că în comună numărul alegătorilor s-a subțiat considerabil de la ultimele alegeri și pînă astăzi. „Listele sînt pline de rubrici în dreptul cărora, lîngă nume, am trecut Italia, Germania, Ungaria și Austria. Chiar în familia mea, doi băieți și o fată, nora, cuscrul și un nepot sînt plecați cu toții la muncă în Italia. Mai toate familiile din sat au cîte un membru plecat peste hotare. Unii sînt plecați de mult, alții de curînd, au apucat să fie trecuți pe listele permanente. Acum, imediat ce auzim de vreo rudă plecată peste graniță, trecem în dreptul ei țara în care este plecată”, ne-a spus Mihai Duma.
„În comună avem 4.300 de persoane cu drept de vot, din care 1.500 sînt plecate să muncească în străinătate. Practic, un sfert dintre locuitorii care astăzi ar fi trebuit să vină la urne nu sînt nici măcar în țară. Sîmbătă, prezența la vot a fost slabă, de doar 7%, pentru că lumea mai are încă treabă la cîmp, dar astăzi (duminică – n.r.) ne așteptăm ca lumea să vină în număr mare după slujbă. Deja, de dimineață, procentul crescuse la 10%”, ne-a declarat primarul Adrian Solomon.
Și din comuna Cleja erau foarte mulți cetățeni plecați peste hotare. „Sînt așteptate la vot 2.268 de persoane cu drept de vot, dar după scăderea celor plecați să muncească în străinătate am rămas doar cu 1.986 de alegători. Sîmbătă au votat 357 de oameni, iar la prînz aproape s-a dublat numărul celor prezenți la urne”, ne-a declarat Gheorghe Socivoi, președintele secției de votare din Cleja. Duminică, în jurul prînzului, satul fruntaș la vot din comuna Cleja era Valea Mică. Din cei 500 de votanți care locuiesc aici votaseră peste 50%. (Cezara DUȚĂ)
BACĂU
Biletele de tombolă, completate chiar în secțiile de votare
La secția de votare nr. 60, situată în incinta Grupului Școlar
„Dumitru Mangeron” din Bacău, pînă la orele 16.00, se prezentaseră la vot în jur de 900 de persoane din cele 2.721 înscrise pe liste. Cum mulți dintre cei electorii înscriși la această secție de votare sînt persoane vîrstnice, membrii secției de votare i-
au ajutat pe oameni să completeze biletele pentru tombola
organizată de Primăria Bacău cu această ocazie. „Au venit oameni
bătrîni și ne-au rugat să completăm biletele pentru tombolă. De fapt,
majoritatea celor prezenți la vot au fost bătrîni, care abia mergeau și
nu știau ce aveau de făcut”, ne-a declarat Lucia Ene, șefa secției de
votare. Departe de buna lor intenție, membrii comisiei nu aveau voie să facă acest lucru, pentru că așa spune legea. Mai mult, nu era voie ca în cadrul secției de votare să fie completate biletele de tombolă. Era în puterea și obligația președintelui secției de votare să oprească această activitate. (Constantin GHERASIM)
LIVEZI
Brazii au dispărut cu două zile înainte de referendum
Cel mai în vîrstă „suflet” din Livezi a fost printre primii care au
introdus buletinul de vot în urnă. Nazareia Telimbeci, de 91 de ani,
s-a trezit de dimineață și nu i-a păsat de vremea urîtă sau de lipsa
celor cîțiva brazi, tăiați de hoți cu doar două zile înainte, din fața
școlii unde a fost amplasată secția de votare. A votat pentru că așa
i-a dictat conștiința. Dacă pînă la acea oră nu se întîmplase nimic
deosebit, consilierul Nicolae Lungu nu a scăpat prilejul să
vorbească despre oamenii din comună: „Cunosc toate durerile
comunei. Am fost pe la oameni, pe acasă, și le-am prezentat
Constituția nouă și pe cea veche. Unii au spus că nu votează pentru
că nu li s-a dat ce li s-a promis”, a afirmat Nicolae Lungu. Mai toți oamenii din Livezi au fost pînă la urmă ademeniți să vină la vot de două dintre articolele cu care s-a modificat Constituția: serviciul militar care nu va mai fi obligatoriu și garantarea proprietății private. Președintele secției de votare, Elena Tilimbei, nu a părut surprinsă de numărul scăzut de votanți din prima zi și trăgea speranțe ca duminică va veni la vot majoritatea. Ceea ce s-a și întîmplat. (Cristian BLĂNUȚĂ)
SĂUCEȘTI
Fanfară cu lăutari în fața primăriei
Locuitorii din Săucești care au îndrăznit duminică după-amiază să înfrunte frigul de afară pentru a-și expima opinia cu privire la modificările aduse noii Constituții au avut parte de o primire pe cinste la secția de votare. Nu făcea bine cetățeanul un pas în curtea clădirii în care era amenajată secția de votare, că fanfara satului îi cînta, ca la nuntă, primirea. Viorel Savin, primarul comunei Săucești, îl întîmpina apoi în pragul sălii, îi mulțumea că a venit la vot, îl conducea pe cetățean, plin de solicitudine, pînă în sala în care se aflau urnele după care ieșea repede să întîmpine un alt cetățean. Abandonat în fața urnei, electorul făcea ce îi dicta conștiința, punea ștampila unde credea de cuviință și, după două, trei minute ieșea din sală. Necondus de nimeni de astă dată. Și primarul, și fanfara comunei erau ocupați cu întîmpinarea celor care încă nu votaseră. (Elena SOLOMON)
BUHUȘI
Fuego și Sofia Vicoveanca le-au cîntat cetățenilor înainte de vot
Buhușenii care s-au aflat duminică în centrul orașului au avut parte de un spectacol pe cinste, fără să plătească nimic pentru asta. Pentru a le oferi oamenilor puțină destindere înainte și după venirea de la vot, Consiliul Local a organizat, în fața Casei de Cultură, un spectacol în aer liber la care au putut participa, după pofta inimii, toți buhușenii. Ionel Turcea, primarul orașului Buhuși, ne-a declarat că, în afară de cîteva formații locale, la acest spectacol au susținut recitaluri Fuego și Sofia Vicoveanca. Primarul Turcea a mai afirmat că, încă de acum două săptămîni, consilierii locali au luat decizia ca spectacolul să fie programat pentru ziua de 19 octombrie. El nu a putut preciza, însă, dacă prezența celor doi artiști a avut, sau nu, rolul să îi încurajeze pe buhușeni să iasă din case și să meargă la vot. (Gabriela PASCU)
LIPOVA
Prezență slabă la vot
Referendumul pentru modificarea Constituției a avut puțini adepți în
comunele Lipova și Plopana. În Lipova, centrul administrativ era
parcă golit de lume. La Secția nr. 280, în jurul orei 14.00, își
exprimaseră opțiunile doar 400 din cei aproximativ 2.100 de
cetățeni cu drept de vot. „Noi dorim să trecem de bariera de 50
de procente, dar fiecare este liber să vină sau nu”, a spus șefa
Secției 280, Gabriela Roznoveanu. La ora respectivă, cei mai mulți
votanți erau în satul Mîlosu, nu la „centru”. Nici în comuna Plopana
lucrurile nu stăteau mai bine. Aproape de ora 16.00, procentul de
vot era sub 30%. (Gabriela PASCU)
PODU TURCULUI
Preotul a venit la vot cu tot cu enoriași
„Bine ai venit, părinte, ne gîndeam că o să ne ții toată ziua alegătorii
la biserică!”. Așa a fost întîmpinat, duminică preotul Vasile Chilianu, de membrii comisiei secției de votare din comuna Podu Turcului.
În urma sa, un întreg alai de enoriași ce tocmai ieșiseră de la
biserică îl urmau cu încredere. Spre deosebire de vecinii lor din alte comune, care nu prea știau mare lucru despre modificările aduse Constituției, localnicii din Podu Turcului chiar știau pentru ce votează. Puțini au fost cei pe care i-am văzut în fața cabinei de vot care să nu știe să ne spune măcar cîteva din modificările aduse noii Constituții. „Sigur că știu, doar li s-a explicat pe îndelete la biserică pentru ce sînt chemați la vot și pentru ce este important ca noua Constituție să fie votată”, spune preotul Chilianu. (Elena SOLOMON)
PSD Bacău a cerut raportări asupra votului de la șefii de
comisii
Primarul PSD din Roșiori, Ilie Osman, le-a cerut șefilor secțiilor de
votare din comună o copie suplimentară după procesul-verbal de
numărătoarea voturilor. Conform legii, acesta se întocmește în trei
exemplare, dar Sergiu Osman a solicitat-o și pe a patra „pentru
partid”. Din spusele sale reiese că așa i s-a cerut de la centru.
(Gabriela PASCU)
pe raster
D’ ale referendumului
• mulți dintre locuitorii satelor au votat, deși n-au știut nimic despre
modificările din legea fundamentală a țării. Ion Bratu din comuna
Roșiori a votat „DA”, dar habar nu avea ce a aprobat. La întrebarea
legată de schimbările impuse de noul proiect supus aprobării prin
referendum, omul a răspuns candid: „Domniță, nu știu nimic de
vreo schimbare, doar știu că trebuia să pun ștampila pe «DA».
Ah, și mai știu că pot da în cap ăluia care intră-n curte fără să-i
dau voie”. În aceste condiții, era aproape inutil să-l întrebi pe om ce
modifică, de fapt, actualul proiect al Constituției.
• în satul Valea Mare, cei care au votat dis-de-dimineață au fost
participanții la o nuntă și alții de la o cumetrie;
• șeful secției de votare de la Poieni a fost „proptit” noaptea lîngă secția de vot printr-o glumă a colegilor lui. Dumitru Platon este prima dată în postura de șef de secție și a înțeles că trebuie să stea lîngă ușă pînă dimineața. Abia pe la miezul nopții cineva s-a milostivit să-i spună că după sigilarea ușilor se poate duce acasă.
• la secția de votare din satul Mîlosu, comuna Lipova, un cetățean
se documenta foarte concentrat asupra noilor prevederi din
Constituție. Singurul lucru în neregulă era că votase deja.
• alți alegători nici nu aveau nevoie de cabine de vot. „Ba eu
spun clar că votez cu noile schimbări, doar nu sîntem atît de
proști pe cît cred alții. Dacă vreți, vi le spun pe de rost și pe
cele care-mi plac și pe celelalte. Știu că proprietatea este
garantată și nu-mi trebuie mai mult”, a spus Dumitru Ciubotaru
din Valea Mare și a votat fără teamă, deschis, pe urnă.
• un alegător din comuna Traian, Gelu Trăistaru, a venit în secția de votare pe post de „cetățeanul turmentat” și ținea morțiș să-și
exprime opțiunea privind Constituția în numele soției. „Sînt extrem
de supărat pe mine și pe viață”, susținea bărbatul, care abia se
ținea pe picioare. Deși omul votase, acum avea chef să mai facă încă o dată acest lucru. Membrii comisiei l-au lăsat să vorbească, pentru că oricum n-ar fi rezolvat mare lucru dacă ar fi intrat în contradicție cu el.
• alte persoane erau în deplină cunoștință de cauză. „Nu votez,
dom’le, Constituția asta. Nu pricep de ce ungurii pot folosi
limba lor într-un proces. Dar eu de unde știu ce vorbește el?”,
și-a exprimat nedumerirea un locuitor care a votat la Primăria
Dămienești. „Hai, nea Mihai, lasă politica pe altă dată și votează
Constituția”, i-a dat replica un consătean.
• să mai remarcăm faptul că unii dintre cetățenii cu drept de vot au
fost transportați la secție cu microbuzul elevilor, despre care
nimeni nu știa nimic; ce-i drept, șoferul nu-i obliga pe oameni să
urce-n ARO.
• votarea a cîte doi în cabină a devenit ceva obișnuit. „Adică cum să nu știu eu ce face muierea? Doar e a mea!”, era explicația cea
mai des întîlnită.
• oficialii comisiilor de la secțiile de vot s-au manifestat aproape
ciudat cînd am intrat în secții și am cerut date banale, cum ar fi
prezența la vot. Unii dintre ei ne-au urmărit pînă la ieșire, ca să se
convingă că plecăm…
• în afară de comuna Roșiori, unde popularizarea schimbărilor din
Constituție a fost făcută prin afișe și broșuri, dar și prin discuții
purtate de profesori cu foști și actuali elevi, în rest, publicitatea noii
legi fundamentale a fost lăsată în seama mijloacelor mass-media.
„De fapt, ce au avut de făcut ziarele și posturile de radio și TV?
Noi nu am avut timp, ei asta au de făcut”, spunea cu multă
candoare președinta unei secții de vot.
• în comuna Plopana, doi tractoriști stăteau de vorbă. „Ai fost la
vot?”, întreba unul. „Nu, și nu mă duc. De ce să votez ce nu știu
și nu înțeleg?”, i-a răspuns celălalt.
• tinerii din aceeași comună au votat tot cu ochii închiși. „Ce ai
votat, Florine?”, a întrebat o puștoaică ce nu avea încă acest drept.
„Nici eu nu știu, da’ cred că nu mă duc în armată”, a răspuns plictisit
omul. (Gabriela PASCU)
pe raster
„Populația nu mai are încredere nici în Constituție”
Băcăuanii au tratat cu ignoranță referendumul pentru votarea noii Constituții a României. Cel puțin după prima zi, cînd procentajul referitor la prezența oamenilor la urne era puțin peste 13%, se prefigura un adevărat dezastru. Datele oficiale după încheierea referendumului arătau că în județul nostru s-au prezentat la urne circa 56,4 la sută dintre electori. Chiar dacă s-a trecut de jumătate, este clar că oamenii n-au fost interesați de subiect. Nici măcar campania aproape agresivă a actualei puteri nu a avut darul de a stîrni interesul oamenilor. Iată ce cred unii parlamentari băcăuani și lideri ai partidelor despre absența de la vot a cetățenilor.
Prefectul Radu Cătălin Mardare: „Se poate interpreta că oamenii nu au venit la urne pentru că a fost vremea proastă, dar s-au dus și la munca cîmpului. Eu cred că este posibil să ne fi înscris în tendința generală a scăderii interesului față de politică. Și în țările Uniunii Europene prezența la urne este într-o tendință descendentă în ultimii ani. Cred că a fost o chestiune la care trebuie să răspundă sociologii”.
Deputatul Valeriu Gheorghe, președintele PNL Bacău: „Lipsa de la votul pentru noua Constituție este o problemă îngrijorătoare.
Absenteismul a fost cauzat de neîncrederea pe care cetățenii o au
în actuala guvernare”.
Subprefectul Gabriel Vlase: „Noi am făcut tot ce ne-a stat în putință. Oamenii nu vor să iasă la vot și nu-mi explic de ce”.
Deputatul Vasile Nistor, președintele PD Bacău: „Cumva, e de
înțeles absenteismul, din cauza nemulțumirii față de actuala
guvernare, iar, pe de altă parte, este posibil ca prezența la vot să fi
fost afectată de vremea nefavorabilă”.
Neculai Lupu, președintele Consiliului Județean: „Sînt multe motive pentru acest dezinteres. Cred, însă, că este prea devreme să facem o analiză sau pronosticuri”.
Deputatul Angela Bogea, președintele PRM Bacău: „Absenteismul era previzibil, știam că lumea nu se va duce la vot. Este un vot de blam dat PSD pentru campania deșănțată pentru proiectul de Constituție. În 12 ani, ei nu au învățat că nu așa se face o campanie. Dacă ar fi fost mai ponderați, lumea ar fi ieșit să voteze”.
Romeo Stavarache, președinte PUR Bacău: „Cred că
absenteismul de la Referendum este o reflectare clară a faptului că
populația s-a săturat de promisiuni și nu mai are încredere nici în
Constituție. De asemenea, avem de a face cu un eșec al clasei
politice. Chiar și așa, sper ca această Constituție să se voteze,
pentru că România are nevoie de o nouă Lege fundamentală”. (Nicoleta BICHESCU, Florin POPESCU)
Lasă un răspuns