• numărul apelurilor înregistrate la telefonul de urgență 983 a crescut semnificativ în ultima perioadă • zilnic, la telefonul la care băcăuanii pot sesiza abuzurile asupra copiilor sau neglijarea acestora de către părinți se înregistrează, în medie, cîte cinci apeluri • spre deosebire de alte perioade, în ultimele luni au fost sesizate foarte multe abuzuri sexuale asupra minorilor
Reforma în domeniul protecției copilului, demarată cu ani buni în urmă, a avut ca obiectiv important reducerea abuzurilor comise asupra minorilor. Pentru a putea afla în cel mai scurt timp cazurile în care minorii sînt agresați, la nivel național a fost înființată o linie telefonică specială, la care membrii comunității pot sesiza astfel de situații. În primul an de funcționare, linia telefonică 983, care a fost introdusă și în județul Bacău, era apelată în special de copii, tineri sau adulți care nu aveau alte îndeletniciri. Ei sunau pentru a împărtăși nemulțumirile legate de viața de cuplu, fanteziile sexuale sau orice alte aspecte legate de viața cotidiană. Doar foarte puține apeluri făceau referire la agresiunile comise asupra copiilor.
Situația s-a schimbat destul de mult în ultimul an. Ca urmare a intensei mediatizări de care s-a bucurat această linie de urgență, numărul 983 fiind inscripționat pe marea majoritate a mașinilor din dotarea Direcției Generale pentru Protecția Copilului Bacău, iar în presa locală au apărut destul de frecvent anunțuri despre această linie, băcăuanii au învățat să sune pentru a face cunoscute cazurile de copii maltratați. Cele mai multe apeluri se primesc ziua, atunci cînd echipa de lucru constituită la Serviciul pentru Protecția Copilului în Regim de Urgență poate răspunde prompt sesizărilor venite din teren. „Fiecare apel pe care îl primim la telefonul 983 este verificat, înainte ca echipele să plece în teren. Este o măsură de precauție pe care o luăm pentru a nu pune oamenii pe drumuri. S-a dovedit, de cînd există această linie, că nu toată lumea este bine intenționată. Sînt încă destul de multe persoane pentru care astfel de telefoane sînt o joacă”, ne-a declarat Delia Frînculeasa, șeful Serviciului pentru Protecția Copilului în Regim de Urgență.
Dovada că linia telefonică începe să fie folosită de băcăuani pentru scopul pentru care a fost înființată o constituie frecvența sesizărilor, ajunse, în medie, la 5-6 pe zi. În plus, în ultima perioadă s-a înregistrat și creșterea apelurilor din toate zonele județului. Dacă în primii ani doar locuitorii municipiului Bacău apelau telefonul 983, de o bună perioadă de timp și locuitorii de la sate au învățat să ia atitudine față de agresiunile comise împotriva copiilor. „Cei care sună sînt rude ale familiei în care s-a comis abuzul, vecini sau simpli membrii ai comunității. În plus, primim destule telefoane de la cadrele didactice sau de la instituțiile publice din localități. Consider că este foarte important ca lumea să ia atitudine, pentru că numai astfel vom reuși să diminuăm violența asupra minorilor”, ne-a declarat Delia Frînculeasa.
Un alt aspect constatat de specialiștii Serviciului de Urgență, deloc îmbucurător, este creșterea alarmantă a abuzurilor sexuale comise asupra copiilor. În ultima săptămînă, spre exemplu, la telefomul 983 s-au înregistrat nu mai puțin de trei sesizări de abuzuri sexuale. Două dintre victime proveneau din mediul rural, iar cel de-al treilea caz era din municipiul Bacău. În urma verificărilor s-a dovedit că doar o singură sesizare, cea din oraș, era adevărată. Gravitatea cazului i-a pus în alertă pe specialiștii Serviciului de Urgență, întrucît era vorba despre un caz de abuz sexual în care victimele erau în număr de trei, și nu un singul copil, cum se întîmplă cel mai frecvent. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns