Băcăuanii nu vor suferi de sete în următoarele luni, chiar dacă specialiștii Direcției Apelor „Siret” sînt de părere că seceta pe care o traversăm în această perioadă este cea mai gravă înregistrată în ultimii 50 de ani. Rîurile înregistrează debite cu aproximativ o treime mai scăzute față de valorile normale, iar în acumulările de la Valea Uzului sau Izvorul Muntelui – Bicaz, nivelul apei a coborît mult sub jumătatea capacității. În lacul Uz, spre exemplu, Emil Vamanu, directorul Direcției Apelor „Siret” spune că, în momentul de față, se află aproximativ 40 de milioane de metri cubi, comparativ cu 90 de milioane de metri cubi, cît este volumul normal
Acumularea de la Valea Uzului este principala sursă de apă potabilă pentru orașele Bacău, Onești, Comănești, Moinești, Tîrgu Ocna și Dărmănești, ceea ce înseamna că mai bine de jumătate din populația județului Bacău este dependentă de această acumulare. CPentru că apa din bazin nu a fost în această vară nici uzinată și nici deversată, volumul în bazin a rămas constant chiar și în condiții de secetă, iar apa folosită pentru alimentarea cu apă a populației, circa 2 mc/secundă, reprezintă un consum mult prea mic în comparație cu capacitatea acumulării și posibilitatea de reîncărcare.
Indicatorii statistici arată că, în luna august a anului trecut, cota în acumularea Poiana Uzului era de 504, adică cam tot atît cît este și în prezent. În timpul acestei veri, variațiile nu au fost mai mari de un metru.
„Deocamdată, putem funcționa aici fără probleme. Cei 40 de miloane de metri cubi din lacul Uz ne pot asigura necesarul de apă pe următoarele cinci – șase luni, chiar dacă nu va ploua. Probleme mai deosebite sînt la Izvorul Muntelui, unde, după oprirea centralei de la Cernavodă, s-a mărit producția de energie, pentru a putea alimenta sistemul național. Nu cred, totuși, că în tot acest timp nu vom avea parte de ploaie. Luna septembrie este, de regulă, o lună ploioasă, așa că ne așteptăm ca, după data de 15, să înceapă să cadă precipitații”, este optimist Emil Vamanu. Directorul Direcției Apelor „Siret” mai spune că în acest moment nu se pune problema unei restricții la consumul de apă pentru populație. (Elena SOLOMON, Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns