• conturile în lei ale băcăuanilor s-au subțiat în total cu aproape 297 de miliarde de lei • în schimb, economiile în valută au crescut cu peste 43 de miliarde de lei, adică cu 4,7 la sută • din acest an, cetățenii români pot trece peste frontieră mai mult de 10.000 de euro, dar acești bani trebuie să-i declare, deoarece în caz contrar, ce depășește această sumă se confiscă
Moneda unică europeană le face tot mai mult cu ochiul băcăuanilor, care continuă să-și lichideze conturile în lei și să-și facă economii în euro. Populația județului a intrat în luna decembrie cu economii totale de peste 5.042 de miliarde de lei, mai puțin cu aproape 297 de miliarde de lei decît însumau banii depozitați de băcăuani la începutul lunii noiembrie 2003. Scăderea, relevată de un raport al Băncii Naționale a României (BNR), este de aproximativ 4,7 la sută. Asta, pe totalul economiilor, dar pe tipuri de monede utilizate, statistica oficială confirmă că populația fuge mîncînd pămîntul de moneda națională românească. Astfel, la finele lui noiembrie, populația mai avea în bănci peste 2.874 de miliarde de lei, în moneda românească, mai puțin cu 9,3 la sută, adică cu aproape 297 de miliarde de lei decît în luna anterioară. La valută, însă, băcăuanii cu chimirul mai gros au dat năvală, făcînd depozite, în special în euro, de peste 43 de miliarde de lei. Ca urmare, economiile în valută ale populației au ajuns la aproape 2.168 de miliarde de lei, adică aproape 43 la sută din totalul economiilor populației în băncile băcăuane. Octavian Moraru, funcționar bancar, ne spune că reducerea economiilor în lei se explică în două moduri. „Mai întîi, lumea a făcut multe cumpărături în noiembrie, iar apoi, băcăuanii care au pus ceva deoparte au optat pentru valută. Euro sau dolarii depozitați în noiembrie provin în mare parte de la rudele aflate la muncă în străinătate”, opinează Moraru.
Populația își poate face conturi bancare în străinătate
Cei care cred că nu mai încap în băncile autohtone pot, din acest an, să-și deschidă conturi bancare în străinătate. Facilitatea este prevăzută de un nou regulament valutar emis de BNR, instituție care a aprobat și normele privind sumele în valută ce pot fi scoase din țară de persoanele care călătoresc în străinătate. Regulamentul elimină limita maximă de 10.000 de euro în numerar cu care o persoană poate să iasă din țară. Orice sumă peste 10.000 de euro va trebui, însă, să fie declarată la ieșirea din țară, dar nu există limitări privind sumele ce pot fi scoase. De asemenea, nu este obligatoriu să fie menționată proveniența banilor, dar autoritățile pot verifica legalitatea sursei acestora. Sumele peste 10.000 de euro nedeclarate la frontieră vor fi confiscate. Dacă o persoană fizică va dori să deschidă un cont într-o bancă străină, va trebui să obțină o autorizație din partea BNR și va trebui să-și justifice intenția de a avea un cont în străinătate.(Florin POPESCU)
Tabel Comportamentul financiar al populației
Tip evidență UM octombrie noiembrie evoluție
Disponibilități la vedere în lei mld. 121,47 128,40 ^6,93 (^5,7%)
Depozite pe termen în lei mld. 3.049,44 2.745,81 -303,63 (-9,9%)
Disponibilități la vedere în valută mld.lei 636,39 653,47 ^17,08 (^2,6%)
Depozite la termen în valută mld.lei 1.488,02 1.514,50 ^26,48 (^1,7%)
Lasă un răspuns