• firmele și populația din județul Bacău au împrumutat luna trecută din bănci peste 350 de miliarde de lei • restanțele la returnarea creditelor au scăzut cu 2,4 miliarde de lei, în septembrie față de august
Băcăuanii și firmele din județ au împrumutat luna trecută din băncile comerciale peste 350 de miliarde de lei, creditul neguvernamental total fiind, la finele lunii septembrie, de aproape 4.270 de miliarde de lei. Creditele contractate în lei românești au ajuns la 2.673 de miliarde de lei, în creștere cu 186 de miliarde de lei (7,5 la sută) față de luna anterioară. Și creditele în valută au avut succes la populație și la firme, valoarea acestora ajungînd la peste 1.595 de miliarde de lei. Numai în luna septembrie, împrumuturile au fost de aproape 165 de miliarde de lei în echivalent valutar, adică mai mult cu 11,5 la sută decît în luna august.
La fel ca luna trecută, statisticile publicate de Banca Națională a României (BNR) dezvăluie o scădere a restanțelor la creditele acordate de sucursalele bancare băcăuane. Restanțele la creditele în lei au scăzut cu aproape două miliarde de lei, pînă la aproximativ 25 de miliarde de lei. În valută, ratele nereturnate la timp au ajuns în septembrie la 8,4 miliarde de lei, cu 2,4 miliarde de lei (6,7 la sută), în echivalent valutar, decît în august. În lei și valută, restanțele la bănci ale firmelor și populației depășesc 33 de miliarde de lei.
Persoanele fizice sînt cei mai buni datornici
Creditele restante și îndoielnice din tot sistemul bancar reprezintă numai 0,7 la sută din portofoliul total al creditelor neguvernamentale apreciate la valoarea netă, în timp ce sumele restante aferente persoanelor fizice dețin o pondere nesemnificativă, de 0,2 la sută din volumul creditului acordat populației, afirmă reprezentanți ai BNR. Creditul acordat populației a înregistrat o rată de creștere extrem de accelerată, de 170 la sută în termeni nominali, respectiv de 152 la sută în termeni reali în primele luni ale acestui an. Ponderea împrumuturilor populației în creditul neguvernamental s-a dublat, ajungînd, de la 11 la sută la finele anului 2002, la 21 la sută la sfîrșitul lunii august a acestui an. Majorarea s-a datorat schimbărilor realizate de bănci în strategia de marketing, adică extinderea sistemului de retail. În ceea ce privește perioada de timp pe care sînt contractate creditele, începînd cu anul 2002, s-a înregistrat o tendință de extindere a scadenței creditelor, cele pe termen mediu avînd o pondere de 63,1 la sută din totalul portofoliului, în timp ce împrumuturile pe termen scurt reprezintă numai 22,7 la sută. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns