Citeva asociatii de proprietari din municipiul Bacau contesta si la aceasta data utilitatea repartitoarelor de costuri. Ionel Dogaru, presedintele Asociatiei de proprietari „Calugareni Nord”, spune ca acestea sint ilegale in lipsa auditului. „Firmele in cauza trebuiau sa vada care este suprafata echivalenta termica (SET) reala a fiecarui bloc si sa faca echilibrarea hidraulica a dispozitivelor pe tur si pe retur. Aceleasi firme nu au respectat prevederile ANRSC, care prevad ca repartitoarele de costuri trebuie montate acolo unde 80 la suta din proprietarii de apartamente sint legati la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic”, spune Ionel Dogaru, presedintele Asociatiei de proprietari „Calugareni Nord”.
Cei care nu au vrut
Una dintre cauzele care a dus la decizia unor bacauani de a nu-si monta mijloace de masurare individuale a fost faptul ca s-au instalat contoare la bransamente, locatarii considerind ca nu mai este nevoie de alte dispozitive pentru reducerea costurilor la caldura. Locatarii in cauza incearca sa puna in balanta argumente pro si contra repartitoare. „Am prieteni care se pling ca, dupa montarea repartitoarelor, factura de plata este mai mare si caldura mai putina”, spune Lucian Onofrei din Bacau. Administratorul unei asociatii de proprietari spune ca acest lucru se intimpla din cauza unor locatari care inchid robinetii de la calorifere, in ideea ca fac economie. In aceste conditii, vecinii lor sint obligati sa mareasca consumul de energie pentru a incalzi si peretii celorlalti. Daca toti si-ar incalzi locuintele, fara a reduce drastic energia termica, dupa montarea repartitoarelor, nota de plata ar scadea.
Pretul montarii
Pretul repartitoarelor si montarii acestora se situeaza in jurul sumei de o suta de lei pentru fiecare calorifer. Diferenta intre firme consta in modalitatea de plata, perioada de asteptare si citirea consumului de caldura. Majoritatea includ in acest pret atit repartitoare de costuri, cit si robinete cu termostat, acestea din urma nefiind obligatorii, dar recomandate pentru o mai buna gestionare a propriului consum. Persoanele care refuza sa isi monteze repartitoare vor avea de platit o factura care va cuprinde contravaloarea consumului maxim inregistrat intr-un apartament identic din acelasi bloc.
ONESTEAN a zis
NU VA MONTATI REPARTITOARE !
onestean a zis
repartitoarele sunt cea mai mare teapa posibila. am o garsoniera. plateam fara repartitoare un milion si sase sute de mii lei. am montat repartitoare in speranta ca voi plati mai putin. itonul imi calcula facturi cuprinse intre 4 si 6 milioane de lei pe luna. termonul imi trimitea factura de 3,5 milioane de lei pe luna. am renuntat la ei. am centrala. acum platesc cat plateam inainte pe timp de iarna gazul metan pentru un aragaz, adica 1,2 milioane de lei vechi. acum beneficiez si de apa calda la ori ce ora din zi si din noapte. ceea ce inainte cu termonul era un lux. trebuia sa las sa curga cativa metri cubi de apa ca sa pot face si eu un dus. ma intreb ce va face termonul cand restantele la plata vor ajunge atat de mari in cat nu-si vor mai putea permite sa achite facturile lunare la gazul metan. vor intra in faliment. sau vor da afara din casa lor pe cei cu restante?