• cele mai mari debite le-au acumulat, ca la ieșirea din fiecare iarnă, consumatorii casnici • toți banii încasați din datorii trebuie virați de Termloc în contul Distrigaz Bacău
Societatea Termloc are de recuperat de la populație, instituții publice și firme private, după ieșirea din iarnă, peste 130 de miliarde de lei. Ca de fiecare dată, cele mai mari sume le au de achitat consumatorii casnici, care pentru căldura și apa caldă primite de la furnizorul de agent termic trebuie să achite 77 de miliarde de lei, iar alte 12 miliarde de lei sînt datorate de agenții economici racordați la rețeaua Termloc. În plus, în contul societății ar trebui să mai intre 46 de miliarde de lei, reprezentînd contravaloarea subvențiilor neachitate de Cosiliul local Bacău din august 2002. Cele 136 de miliarde de lei pe care societatea le are de încasat nu vor exista decît în evidențele contabile, întrucît societatea trebuie să le vireze la Distrigaz Nord Bacău, pentru că nu și-a mai achitat facturile la gaz din ianuarie 2002.
Datoriile imense ale consumatorilor față de Termloc nu reprezintă pentru conducerea societății o noutate. În fiecare an, mai ales după ieșirea din iarnă, debitele cetățenilor ajung la sume exorbitante. „Deocamdată este obligația asociațiilor să încaseze banii de la populație. Vom analiza și noi situația și vom decide care vor fi măsurile pe care le vom pune în aplicare pentru recuperarea creanțelor”, ne-a declarat Dumitru Crîșmaru, directorul Termloc.
Deși nu s-a decis pînă acum care vor fi măsurile de constrîngere pe care le va adopta pentru ca oamenii să-și achite facturile, acestea nu sînt greu de anticipat. De fiecare dată cînd sînt nemulțumiți de ritmul încasărilor, șefii Termloc trec la sistarea furnizării apei calde. În toamna trecută, societatea a întîrziat foarte mult începerea furnizării căldurii tocmai pentru că datoriile populației erau foarte mari, iar această formă de constrîngere era singura ce putea fi adoptată pentru recuperarea restanțelor. (C.B.)
Lasă un răspuns