• miile de oameni care au fost la „Zilele Bacăului” au lăsat în urmă o mizerie de nedescris • angajații Primăriei munceau ieri de mare zor să adune maldărele de gunoaie lăsate în urmă de localnici • spațiile verzi de pe artera centrală au fost distruse aproape în totalitate • în părculețul din spatele Bibliotecii Județene erau contaniere doldora de deșeuri, iar iarba abia se zărea de sub bidoane, hîrtii și cutii de bere
„Zilele Bacăului” s-au încheiat. Timp de trei zile, băcăuanii s-au distrat de mare zor. Au băut tone de bere, au mîncat mici și s-au dat în tot felul de tiribombe. Duminică seara, tîrziu, s-a tras cortina. În urmă a rămas o mizerie de nedescris. Centrul municipiului Bacău arăta ieri dimineață, fără exagerare, ca după război.
Autoritățile băcăuane au decis în acest an ca sărbătoarea orașului să se desfășoare în buricul tîrgului. Poate că locul găsit nu a fost cel mai indicat. Poate că ar fi trebuit aleasă o altă locație. Spun poate, deoarece pentru o asemenea desfășurare de forțe e greu de găsit un spațiu atît de mare. Despre locul ales s-ar putea discuta la infinit, numai că în fața altor probleme acest subiect pălește. Rămîne însă în atenție ce a fost pe centrul Bacăului în week-end-ul trecut. Puhoaie de oameni au invadat strada principală, perimetrul dintre Policlinica Veche și Hotelul Moldova fiind închis circulației. Lumea a venit, ca și în anii trecuți, să se distreze. Cum a făcut-o? Ei bine, cea mai elocventă caracterizare este mizeria care domnea luni dimineață pe străzile orașului. Tone de bidoane de plastic, mii de cutii de bere, ambalaje de hîrtie pentru burgeri, floricele, plăcinte, pachete de țigări, toate puteau fi zărite oriunde întorceai capul. Angajații de la Spații Verzi nu mai izbuteau să strîngă mizeriile. Un camion venea, era încărcat, după care pleca. Un alt camion îi lua locul. În schimb, pe străzi, nu se vedea de unde a fost luat gunoiul. Și nu pentru că măturătorii s-ar fi mișcat greu, ci pentru că ei erau prea puțini prin comparație cu imensitatea de gunoaie de pe șosea.
Aceeași mizerie de nedescris puteai vedea și în fața magazinului Luceafărul, dar și pe spațiul verde din fața Casei de Cultură. Însă nicăieri nu cred că priveliștea era mai hidoasă decît în spatele Prefecturii. În spatele aripii stîngi a Palatului Administrativ, munți de gunoaie tronau fără să fie „luați la ochi” de cineva. În jur, mizerie peste tot. Am fost tentat într-o primă fază să cred că oamenii, civilizați, au pus gunoaiele în coșuri, dar că, pe timpul nopții, vîntul a împrăștiat totul împrejur. Am mers însă mai departe și în părculețul din spatele Bibliotecii Județene „C. Sturdza” tabloul era și mai dezolant. Una lîngă alta, pe iarbă, hîrtiile, ambalajele, peturile și dozele goale de bere stăteau fără ca cineva să încerce măcar să le strîngă. Și mai interesant este că părculețul, în jurul orei 11.30, era ticsit de oameni. Erau acolo bătrîni, elevi de liceu și părinții ieșiți la aer cu cei mici. Pe nimeni n-a deranjat dezastrul din jur.
Ce să mai spui despre spațiile verzi: florile și gazonul de pe marginea trotuarelor nu mai există. Totul a fost călcat în picioare de petrecăreți. Nu a contact că și mîine mai e o zi, că totul trebuie refăcut, iar pentru asta sînt necesari bani. Și că fondurile pe care le va folosi Primăria, dacă va fi să refacă spațiul verde, vor fi tot din banii noștri, ai cetățenilor. Lista lucrurilor „strîmbe” din timpul și de după „Zilele Bacăului” ar fi lungă. Departe de lipsa de decență a cetățenilor, organizatorii au promis că petrecerile nu vor ține în nici una din zile mai mult de ora 23.00. Promisiunea a fost încălcată. Au fost seri, inclusiv ultima, în care chiotele și muzica au răsunat mult după miezul nopții, spre disperarea locuitorilor din centru. Tot la minusuri ar putea intra lipsa toaletelor ecologice de pe străzi. Este clar că cele montate n-au fost suficiente, din moment ce chelnerii de la Restaurantul Ciao și de la celelalte localuri se plîngeau că toaletele restaurantelor lor deveniseră publice.
Însă peste toate, principal motiv de nemulțumire rămîne felul în care băcăuanii au înțeles să se distreze. Au lăsat în urma lor un dezastru greu de descris în cuvinte. Și în alte orașe importante din Europa au avut loc serbări cu diverse ocazii. Și acolo, ca și la noi, primăriile au ales ca loc de distracție centrul orașului. Însă nicăieri nu cred că a rămas așa o mizerie în urmă. Și nu pentru că angajații puși să curețe au fost mai harnici ca ai noștri, ci pentru că cetățenii de-acolo n-au lăsat în urma lor tone de gunoaie. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns