• rata șomajului a mai crescut cu un procent din cauza faptului că șantierele de construcții s-au închis, iar în agricultură nu se mai poate munci cu ziua • 1.281 de șomeri nu au absolvit nici măcar școala generală • doar 8.784 din cei 17.344 de șomeri din județ mai primesc ajutor bănesc de la stat
Numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă este în continuă creștere în județul nostru. După instalarea frigului, activitatea din construcții a încetat, foarte mulți muncitori rămînînd fără locuri de muncă. „În noiembrie, rata șomajului a înregistrat o nouă creștere, ajungînd la 6,67 de procente. Principalul motiv al creșterii acesteia îl reprezintă închiderea unor activități, pe perioadă temporară în unitățile care au ca domeniul de activitate construcțiile”, ne-a declarat Octavian Țicău, director executiv la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău.
Față de luna octombrie, rata șomajului în județ a crescut cu mai bine de un procent. Această sporire a numărului de șomeri este dată și de trimiterea în șomaj a unor muncitori din agricultură și din industria alimentară, precum și de înscrierea la șomaj pentru a primi ajutorul bănesc de la stat a absolvenților din acest an. Numărul șomerilor aflați în evideța AJOFM Bacău era, la sfîrșitul lunii trecute, cu aproape patru mii de persoane mai mult față de lunile de vară, iar pînă în primăvară se așteaptă ca acesta să crească.
În tot județul, în luna noiembrie erau nu mai puțin de 17.344 de băcăuani fără loc de muncă, față de luna octombrie, cînd erau puțin peste 15.000 de șomeri. Cauza acestei creșteri a ratei șomajului o constituie disponibilizările din județ și punctul final la care a ajuns munca temporară.
Primul val de șomeri s-a înregistrat la finele lunii septembrie, cînd o parte dintre șantiere s-au închis. Patronii i-au păstrat doar pe salariații de care aveau nevoie pentru finalizarea obiectivelor. „Oamenii trimiși în șomaj temporar nu vin toți o dată la noi. În funcție de cum le expiră contractele, ei solicită indemnizația de șomaj și de aceea azi vin doi din agricultură, mîine doi din construcții și tot așa. Nu există un plan de disponibilizări colective”, ne-a mai spus Octavian Țicău.
Ce e mai îngrijorător este că aproape jumătate dintre șomerii băcăuani și-au pierdut drepturile bănești. 8.560 de șomeri încă își mai caută un loc de muncă, iar jumătate dintre aceștia sînt femei. Pentru ei, integrarea profesională este o problemă, deoarece peste 5.000 sînt persoane care nu au nici o calificare și nu se pot angaja decît ca muncitori necalificați. Dintre aceștia, 1.281 de șomeri nu au absolvit nici măcar școala generală. „Șomerii neindemnizați rămîn în baza noastră de date, conform legii, o perioadă de încă șase luni, timp în care pot urma un curs de calificare gratuit sau pot fi îndrumați spre un loc de muncă. Odată ce ies din baza noastră de date, noi nu mai știm de ei decît în cazul în care revin să fie îndrumați sau consiliați”, ne-a declarat directorul Țicău. AJOFM plătește acum șomaj pentru 8.784 de băcăuani fără locuri de muncă. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns