Mesele prea imbelsugate pot dauna grav sanatatii, avertizeaza medicii. De multe ori, mincarea in exces si bautura creeaza, mai ales in perioade de sarbatori, probleme consumatorilor. De altfel, la sfirsitul saptaminii trecute, in perioada dintre Ajunul Craciunului si Sfintul Stefan, mai multe persoane au ajuns cu ambulanta la spital, cu toxiinfectii alimentare.
De aceea, cadrele sanitare ii indeamna pe bacauani la cumpatare si adoptarea unui regim alimentar rational. „Din experienta anilor trecuti se stie ca dupa postul indelungat al Sarbatorilor de Iarna, tentatia de a consuma alimente in exces, mai ales carne de porc si preparate traditionale, maioneze, dulciuri, toate stropite din belsug cu bauturi alcoolice este mare. Din nefericire ea poate duce la probleme grave de sanatate. De aceea, facem un apel public si indemnam populatia la grija in ceea ce priveste consumul de alimente si bauturi”, a spus Marinela Pascu, purtator de cuvint Directia de Sanatate Publica Bacau. Excesele pot duce la aparitia sau acutizarea unor afectiuni precum indigestii, crize de ulcer, colecistopatii cronice, infarct de miocard si nu numai. Totodata, medicii atrag atentia asupra faptului ca, in aceasta perioada, pe fondul consumului carnii si preparatelor din carne de porc, riscul aparitiei toxiinfectiilor alimentare, al salmonelozelor – prin folosirea oualor de rata la maioneze si creme, a trichinelozei este ridicat. „In acest context, sfatuim populatia sa achizitioneze produse numai din surse autorizate sanitar-veterinar si in termen de garantie. Daca petreceti sarbatorile in unitati de alimentatie publica, gen cantine, restaurante etc., evitati consumul preparatelor care au aspect, gust sau miros neplacut”, a mai precizat Marinela Pascu. (Madalina ROTARU)
Lasă un răspuns