• peste 27.000 de apartamente stau în frig de două zile din cauza unei avarii survenite la CET • 20 de școli și grădinițe au rămas, din aceiași cauză, fără căldură • deși a investit 23 de miliarde de lei, CET nu are sursă alternativă de producere a agentului termic pentru căldură
Apartamentele băcăuanilor s-au transformat, în ultimele două zile,
în adevărate ghețării. Din cauza unei avarii survenite la instalațiile
de producere a agentului termic de la CET Bacău, circa 70 la sută
dintre locuințele rămase racordate la sistemul public de termoficare au rămas fără sursă de căldură, iar apa caldă este o utilitate de care
oamenii nu pot beneficia. Avaria a survenit luni dimineața, la ora 5,00, cînd una dintre conductele cazanului de 420 gigacalorii pe oră, care produce agentul termic necesar pentru asigurarea căldurii și apei calde în oraș, s-a spart. „Țevile de la cazane se sparg din cauza gazelor arse, care sînt foarte abrazive și erodează conductele, făcînd ca acestea să pleznească. Defecțiunile destul de frecvente reprezintă unul dintre dezavantajele majore ale centralelor care au drept combustibil cărbunele. Într-un sezon rece, astfel de avarii apar inevitabil”, a declarat, oarecum resemnat, Vasile Drăgușanu, directorul CET Bacău.
Disconfortul produs de lipsa căldurii este cu atît mai greu de suportat cu cît în aceste zile se înregistrează cele mai scăzute temperaturi din această iarnă, care au ajuns noaptea și pînă la minus 15 grade. Din cauză că societatea care asigură căldura și apa caldă pentru aproape 27.300 de apartamente nu are sursă alternativă de căldură, toți beneficiarii firmei aflate în subordinea Consiliului Local Bacău tremură de frig în case. Avaria a lăsat în frig aproape 100.000 de băcăuani, aceștia făcînd parte din rîndul celor care, neavînd bani să-și monteze propria centrală de apartament, au rămas racordați la sistemul public de termoficare.
Din cauza avariei, 20 de școli și grădinițe au rămas fără căldură
Locuitorii din blocuri care nu și-au montat centrale termice nu sînt singurii care, în ultimele două zile, au tremurat serios de frig în casele devenite ghețării. În aceiași situație sînt și unitățile
publice care sînt racordate la sistemul public de termoficare administrat de CET. Societatea aflată în subordinea Consiliului Local Bacău deservește nu mai puțin de 20 de școli și grădinițe,
care din cauza aceleiași avarii nu au avut căldură în clase. Școala 10, Școala 20, Școala 29, Școala 1, Școala 27, Grupul Școlar „Eminescu”, Școala 8, Școala 2, Liceul Letea, Liceul „Henri Coandă” și Școala „Ion Creangă” sînt unitățile de învățămînt în care, atît luni, cît și marți, elevii au fost nevoiți să stea îmbrăcați ca la Polul Nord pentru a avea mîinile dezmorțite și a putea scrie. „În clase a fost frig. Marți am mers din clasă în clasă și le-am explicat elevilor care este cauza pentru care sălile de clasă nu sînt încălzite la temperatura normală”, ne-a declarat Nadia Voicu, directorul Liceului „Henri Coandă”.
Și la Școala 10 din Bacău temperatura din sălile de clasă era ieri după-amiază foarte scăzută. Deși caloriferele erau dezmorțite, elevii stăteau îmbrăcați cu hainele groase, pentru a rezista temperaturii scăzute. „Nu este foarte frig, dar nici confortabil nu este. Pentru că după-amiază este mai frig, după două zile în care caloriferele au fost reci, am decis ca orele de curs după ora 17,00 să nu se mai țină”, ne-a declarat Elena Cosma, directorul adjunct al Școlii 10 Bacău.
Cei care au îndurat cel mai greu frigul au fost copiii din cele opt grădinițe care, atît luni, cît și marți, au rămas, din cauza avariei, fără nici o sursă de căldură în sălile de clasă. „Copiii au stat îmbrăcați foarte gros în clase, pentru a nu răci. O parte dintre părinți au sesizat, însă, că este frig în clase, iar cei care au centrale în apartamente au venit să-i ia mai devreme de la grădiniță. Alții nu au mai trimis copiii deloc, prezența la clase fiind, marți, mai scăzută decît în prima zi de școală”, spune Olivia Florea, directorul Grădiniței 29, din zona Carpați.
Chiar dacă temperatura din sălile de curs a fost timp de două zile foarte scăzută, orele nu au fost anulate la nici una dintre școlile rămase fără căldură. Directorii instituțiilor de învățămînt afectate de avaria de la CET au considerat că nu este necesară închiderea școlii.
Deși a investiti 23 de miliarde, CET nu are nici acum sursă alternativă de căldură
Avaria survenită la instalațiile de la CET Bacău este a treia produsă numai de la începutul acestui sezon rece. Defecțiunile apărute la cazanul de 420 tone de gigacalorii/oră au urmări dintre cele mai nedorite, pentru că instalațiile sînt singurele care pot asigura agentul termic pentru circa 27.300 de apartamente. Deși zilele acestea a fost pus în funcțiune cazanul de 100 tone, acesta nu a putut asigura decît agent termic pentru a nu îngheța apa în instalații.
La începutul lunii septembrie, managerii de la CET dădeau asigurări că, în această iarnă, băcăuanii nu vor mai fi nevoiți să înghețe de frig în locuințe în cazul unei avarii la cazanul mare. Soluția salvatoare era readucerea în exploatare a CAF-ului de la Letea, a cărui activitate a fost oprită în urmă cu cîțiva ani. Investiția de 23 de miliarde de lei care se facea la CAF, pentru refacerea arzătoarelor pe gaz și păcură și a altor lucrări specifice, era mult mai rentabilă decît alocarea a 1.200 de miliarde de lei, pentru continuarea lucrărilor la grupul energetic II. Numai că, în ciuda zecilor de miliarde investite, lucrările de reabilitare nu au fost finalizate, asftel că peste 100.000 de băcăuani sînt nevoiți să înghețe în apartamente. „Lucrările de refacere de la CAF ar putea fi finalizate la sfîrșitul lunii ianuarie. Întîrzierea se datorează lipsei resurselor financiare pentru susținerea investiției”, a mai spus directorul Vasile Drăgușanu. Pînă atunci, băcăuanilor nu le rămîne decît să se roage că instalațiile cazanului mare de la CET nu va ceda din nou. Vasile Drăgușanu a promis ieri că avaria se va remedia pînă asearâ și că, în jurul orelor 23,00, în apartamente urma să fie din nou cald.
Autoritățile spun că avariile de la CET sînt datorate vechimii instalațiilor
Primarul Dumitru Sechelariu a declarat că vechimea instalațiilor esta una dintre cauzele care au determinat avariile în lanț produse la CET. „Este firesc să se întîmple așa. CET are, totuși, o vechime. Aștept de anul trecut ca Octav Cosmîncă să își respecte promisiunea și să primesc cele 40 de miliarde din fondul special aflat la dispozția guvernului, pe care să le folosesc la investiții”, a adăugat primarul Bacăului. Dumitru Sechelariu a precizat că, în urmă cu doi ani, cînd administrația băcăuană a preluat CET, în clauzele contractuale a fost precizat un fond special anual de 120 de miliarde de lei. Fondul s-a redus an de an pînă la 40 de miliarde de lei cît, este acum. „Am semnat în aceste zile un acord de împrumut guvernamental în valoare de șapte milioane de dolari din care ne vom acoperi o parte dintre cheltuielile de administrare”, a mai spus Dumitru Sechelariu. (Costinela BREAHNĂ, Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns