• în cîțiva ani, locuitorii din zona intersecțiilor Tic-Tac și Narcisa nu vor mai putea sta liniștiți în casă, dacă nu își vor pune căști de protecție la urechi • din cauza poluării sub diverse forme, orășenii trăiesc mai puțin decît populația de la țară
Un raport întocmit de specialiștii Inspectoratului pentru Protecția Mediului din Bacău atrage atenția că, anual, băcăuanii înghit zeci de tone de praf. Raportul este rezultatul unei monitorizări pe care specialiștii în protecția mediului au efectuat-o timp de cîteva luni în principalele intersecții din municipiu. Analizele arată că
principalul factor poluator din Bacău rămîne traficul rutier. Peste 70 la sută din poluarea chimică este provocată de emisiile mașinilor, mai ales că în ultimii ani s-a înregistrat o creștere a numărului de automobile prezente pe străzile municipiului.
Sănătatea băcăuanilor este pusă în pericol nu numai de toxinele pe care le inhalează zilnic, ci și de zgomotele produse, cu precădere de autoturismele din trafic. Specialiștii în protecția mediului au semnalat că zgomotul înregistrat în toate intersecțiile din municipiul Bacău depășește cu mult limitele admise. Normele impun ca în apropierea unei locuințe să nu se înregistreze mai mult de 50 de decibeli în timpul zilei, iar noaptea 30 de decibeli. Măsurătorile inspectorilor IPM au demonstrat că băcăuanii sînt supuși unor zgomote uneori de aproape două ori mai puternice. Astfel, mai ales în zonele centrale, au fost înregistrate depășiri ale limitei maxime cu pîna la 20, chiar 30 de decibeli. Din acest punct de vedere, cele mai „zgomotoase” zone din Bacău sînt intersecțiile de la Tic-Tac, de la Narcisa și de la Bancorex. Asta înseamnă că în cîțiva ani locuitorii din zonele amintite nu vor mai putea sta liniștiți în casă decît dacă își vor pune căști de protecție la urechi, în condițiile de creștere vertiginoasă a traficului.
Valorile mari referitoare la poluarea fonică sînt provocate de traficul rutier, dar și de surse ocazionale de zgomot, cum ar fi alarmele auto, lătratul cîinilor sau lucrul pe un șantier. În ultimele luni, acest tip de poluare este cu atît mai prezent, cu cît o bună parte dintre străzile din municipiu au intrat în renovare. Statisticile medicale arată că, pe fondul creșterii nivelului de poluare, în Bacău, în ultimii ani, decesele datorate bolilor sistemului circulator au crescut cu aproape 23 la sută, iar cele datorate unor boli ale sistemului nervos cu peste 3,5 la sută. În plus, se apreciază că media de vîrstă a locuitorilor marilor orașe este cu trei-patru ani mai mică decît în mediul rural, tocmai din cauza gradului ridicat de poluare. (E. SOLOMON)
Lasă un răspuns