• „La oraș, majoritatea oamenilor vin la sfintele icoane făcătoare de minuni doar din curiozitate” a declarat unul dintre călugării sosiți cu icoana Sfintei Ana la biserica „Sfîntul Gheorghe” din Bacău
Evlavia băcăuanilor pentru sfinți și icoane este valabilă doar la sfîrșitul săptămînii, cînd printre mici și grătare la iarbă verde, rămîn cîteva ceasuri libere și pentru eventualele răsuflări ale sufletului. Așa se poate explica de ce oamenii nu se înghesuie în timpul săptămînii pentru a se închina și a se ruga la icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana de la mănăstirea Bistrița, adusă în pelerinaj la biserica „Sfîntul Gheorghe” din Bacău. Așezată în capela de lîngă biserică, în locul unde, de obicei, sînt depuși morții din parohie, icoana Sfintei Ana așteaptă credincioșii. „Băcăuanii au evlavie și vin să se roage pentru a primi ajutor în rezolvarea problemelor vieții. Ei vin mereu, dar mai puțini față de acum trei ani, cînd în fiecare zi era coada pînă la poarta bisericii”, ne-a declarat preotul Ion Butucă, care era de rînd la miruit credincioșii ce se închinau. Constatările preotului se puteau observa ieri foarte bine. Deja în prima zi a săptămînii, la orele prînzului, în curtea lăcașului de cult sălășluiau liniștea și pacea. Doi jandarmi stăteau plictisiți pe o bancă, la umbră, pentru că eventualele incidente erau departe de a se petrece. Oamenii veneau, unul cîte unul, se închinau, erau miruiți de preot și ieșeau afară. Unii atingeau cu atîta evlavie batiste ori haine de sfînta icoană, încît îți creau impresia că vor să șteargă de cine știe ce fire de praf chipul înlănțuit în argint și sticlă al Sfintei Ana. Alții dădeau pomelnice la călugării însoțitori ai sfintei icoane, așezați la o măsuță aflată tot în capelă. Unul dintre ei, mai în vîrstă, cu părul și barba albă, vorbea cu ficare persoană care îl solicita. Lua pomelnicul pe care omul i-l dădea, îl citea și-apoi, dacă era cazul, discuta cu respectivul. „Trebuie să-i învățăm pe oameni să facă rugăciuni. Trebuie să-i ajutăm să învețe să se roage ca să fie primite rugăciunile lor”, ne-a spus răspicat bătrînul monah, în timp ce indica unui băcăuan unde și ce să scrie pe pomelnic.
Avînd experiență în pelerinajele cu icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana, călugărul ne-a prezentat și punctul său de vedere față de numărul redus de oameni care vin să se închine la sfînta relicvă. „Orășenii sînt mai boieri. Majoritatea vin doar de curiozitate. Acest lucru nu se întîmplă la sate, unde oamenii vin, plîng și se roagă cu lacrimi în fața sfintei Ana”, a zis el.
Situația care se petrece la pelerinajul făcut cu icoana Sfintei Ana la biserica „Sfîntul Gheorghe” din Bacău, pare similară cu cea petrecută cu pelerinajul icoanei Maicii Domnului la biserica „Precista”. Atunci, oamenii s-au îmbulzit doar la momentul sosirii icoanei și înainte de plecarea ei. În rest, liniște și pace. Și cum altfel, dacă nu avem timp pentru cele duhovnicești decît în week-end? (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns