• în ultimii trei ani, numărul cititorilor de la Biblioteca Județeană „C. Sturdza” din Bacău a scăzut cu peste 2.000 de persoane
Aspectul jalnic al fațadei celei mai importante biblioteci din Bacău, Biblioteca „C. Sturdza”, își întinde încet, dar sigur, tentaculele și spre interior. După problemele provocate de vechime clădirii și numărul mare de volume care zac pe pardoseala din depozitul supraaglomerat, s-a ivit o altă problemă: a scăzut numărul persoanelor interesate de studiu și lectură. Celor 1.978 de cititori activi, în luna ianuarie li s-au alăturat 420 de persoane, mai puține decît în perioada similară a anului trecut. Biblitecarele au găsit o explicație. „Nu avem ce să le oferim oamenilor. Ne lipsesc din dotare scriitori importanți precum Charles Dickens, William Shakespeare sau Virgina Wolf. Vin oamenii și cer. Dacă nu avem, pleacă și nu mai revin”.
Aceeași părere o are și Viorel Savin, directorul instituției. „Aici vin cititorii și cer apariții noi, pe care noi nu le avem. Oamenii pleacă nemulțumiți. Deja avem cu peste 2.000 de cititori mai puțin față de anii anteriori. Însă între cauze se mai află și creșterea evidentă a șomajului, deplasarea unei părți a populației spre zonele rurale și concurența mediilor de informare precum internetul sau mass-media”, crede directorul Savin.
Potrivit unei statistici întocmite de bibliotecarii băcăuani, între cei care s-au hotărît să frecventeze Biblioteca Județeană începînd cu 1 ianuarie 2003, se numără 145 de elevi și 61 de studenți. Pensionarii par și ei sătui decitit și doar 39 au apelat la serviciile bibliotecii. Dacă ar fi să ne luăm după numărul mic de casnici și șomeri, înscriși în luna ianuarie a acestui an, șase, respectiv zece șomeri, este sigur că aceștia și-au găsit alte îndeletniciri mai eficiente sau preferă compania telenovelelor. Majoritatea zdrobitoare a iubitorilor de carte este de sex feminin (246), în timp ce doar 174 de bărbați au trecut pragul bibliotecii. preferințele sînt ușor de stabilit, mai ales pentru cei aflați încă pe băncile școlilor. „Cei care vin aici caută cărți de specialitate. Elevii și studenții împrumută autori ceruți pentru examene și lucrări. Ceilalți doresc lecturi în funcție de studiile pe care le au. Cei cu pregătire medie se orientează spre romanele de acțiune, de dragoste și, uneori, spre politică, iar cei cu studii superioare mai caută din cînd în cînd filosofie și religie”, ne-a declarat una dintre bibliotecare.
Deși depozitul Bibliotecii Județene este supraîncărcat, iar cei care pătrund în sala de împrumut sînt convinși că vor găsi aceleași titluri de acum 10-20 de ani, totuși, se mai fac și achiziții. „Am cumpărat ultimele cărți toamna trecută. Chiar acum am găsit înțelegere la Societatea Comercială «Melior», de unde vom cumpăra carte, pe care o vom plăti în rate, în valoarea de 137 de milioane de lei. Însă suma alocată de la buget este extrem de mică. Mă întreb ce-o să ne facem de acum, pentru că acești bani au constituit tot fondul alocat în acest an pentru achiziții, a spus directorul Savin. (Constantin GHERASIM).
Lasă un răspuns