• angajații se complac să muncească fără forme legale • Inspectoratul de Muncă a dat în primul semestru amenzi de 790 de milioane de lei
Depistarea și combaterea cazurilor de muncă la negru reprezintă una dintre prioritățile Inspectoratului Teritial de Muncă (ITM) din Bacău. Dar pînă la eradicarea acestui fenomen mai e cale lungă, mai ales că munca fără forme legale este preferată și de angajatori, dar și de salariați. Cei prinși cu mîța-n sac au și o formulă foarte des uzitată. Ei spun că lucrează la negru de foarte puțin timp, că patronul urma să le încheie contract și că acest gen de muncă reprezintă singura variantă pentru a supraviețui.
Lucreția Moraru, de 39 de ani, a fost depistată muncind la negru la firma Barbu Impex SRL din Sascut. Ea ne-a spus că lucrează astfel de două luni și jumătate și că nu i s-au perfectat actele de încadrare. Este mama a patru copii și singurul venit al familiei este asigurat de ea. Pentru munca prestată, Lucreția Moraru primește doar două milioane de lei pe lună. „Soțul nu mai lucrează din 1996. Stă acasă și muncește la grădină. Toți locuim la mama, pentru că nu avem unde sta în altă parte”, ne-a povestit femeia. Elena Pavel lucra și ea la aceeași firmă din luna martie, iar patronul îi dădea un milion de lei pe lună. „E singurul loc de muncă pe care l-am găsit. Decît nimic, e bine și aici. Am o sursă sigură de venit. Concedii nu îmi trebuie, iar la pensie nici nu mă gîndesc. Am două fete la școală și trebuie să le întrețin. Stau în sat cu chirie și plătesc 16 dolari pe lună, pentru că n-am casa mea”, susține Elena.
Firma Barbu Impex este una dintre zecile de societăți care folosesc salariați fără acte. La SC Noufi SRL Bacău au fost depistați Vasile Duță și Carol Moise, care munceau fără forme legale. Vasile Duță le-a declarat inspectorilor ITM Bacău că „muncesc pe post de paznic de vreo trei săptămîni și urmează să-mi negociez salariul cu patronul. El a zis că îmi va face carte de muncă pentru 1,5 milioane de lei pe lună, dar n-am semnat nimic pînă acum”, recunoaște bărbatul. Carol Moise, celălalt muncitor la negru, a spus echipei de control că muncește cu ziua la placat faianță. „Banii mi-i va da patronul la finalul lucrării. Voi cere 60 -70 de mii de lei pe metru pătrat”, și-a prezentat el intențiile.
În luna iulie, inspectorii responsabili de relațiile de muncă de la ITM Bacău au controlat 87 de angajatori, iar șapte dintre aceștia au fost amendați pentru muncă la negru. „La respectivele firme au fost găsite 26 de persoane fără forme legale de angajare, din care nouă au fost femei. Valoarea amenzilor date a fost de 350 de milioane de lei”, ne-a declarat Ion Barbu, inspector șef la ITM Bacău. Ioan Barbu mai spune că evoluția în afara cadrului legal a raporturilor de muncă favorizează evaziunea fiscală în rîndul patronilor. Totodată, persoana implicată într-o asemenea activitate ilegală este total neasigurată și neprotejată de eventualele riscuri, fiind dezavantajată social și economic.
Afirmația inspectorului șef de la ITM a fost probată, din nefericire, de două accidente de muncă mortale, în care persoanele implicate nu aveau forme legale de angajare. Ion Pavel Ciocănaș, de 44 de ani din Sănduleni, a decedat în timp ce demola un grajd. Omul a scos o scîndură și, la un moment dat, o grindă de beton s-a desprins din clădire și l-a omorît pe loc. Victima, alături de alte trei persoane, lucra fără contract pe proprietatea lui Leonard Pintea. Un alt caz în care muncitorul a avut de suferit pentru că nu era asigurat în nici un fel a fost cel al lui Constantin Arisith, de 33 de ani. El lucra la instalația hidraulică de la SC Roco Lix Com SRL Onești. Cuva tractorului l-a lovit pe mecanic în cap, acesta murind pe loc. „În astfel de situații urmașii familiei respective sînt îndreptățiți să primească o pensie de urmaș dacă au vechimea legală în muncă, perioada muncită la negru nefiind luată în calcul”, ne-a explicat Ioan Barbu.
În primul semestru al acestui an au fost controlate 591 de unități cu peste 42.000 de angajați. Au fost depistați 70 de agenți economici care aveau 239 angajați la negru, din care 171 femei. Valoarea amenzilor s-a ridicat la 790 de milioane de lei. În topul firmelor prinse cu muncă la negru conduce firma Helmic Tex SRL Bacău (21 de persoane), urmată de societățile Caprisage SRL Bacău (13), Nisema SRL Podu Turcului (13), Rom Star ONG Bacău (10), Eltintex SRL Buhuși (10), Privatguard Impex SRL Bacău(6), Altana Wood Company SRL Comănești (6) și Grande Firme SRL Bacău (5). Un muncitor care nu încheie contract de muncă cu firma la care lucrează nu beneficiază de concedii medicale în cazul unor accidente de muncă, de indemnizații pentru creșterea copilului pînă la doi ani, pentru îngrijirea copilului bolnav, de bilete de tratament. În plus, respectivului salariat nu i se plătesc cotizațiile pentru obținerea pensiei. Totodată, persoanele care lucrează la negru nu beneficiază de măsurile de protecție socială în cazul în care sînt concediați sau dacă contractul individual de muncă se sistează din motive neimputabile lui. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns