• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Top Story / Băcăuanii primesc apă cu porția. Conducerea CRAB explică de ce o mare parte din oraș nu are presiune la apă

Băcăuanii primesc apă cu porția. Conducerea CRAB explică de ce o mare parte din oraș nu are presiune la apă

Ziarul de Bacau 26 februarie 2021 16 comentarii

LikeShare

Sute de băcăuani reclamă lipsa presiunii apei la robinete, iar situația a fost adusă în atenția Consiliului Local Bacău, unde a fost invitată să dea explicații conducerea Companiei Regionale de Apă. Programul de furnizare zilnic este în două etape, prima, între 5 și 22:00, iar a doua se cheamă „program de acumulare, refacere stoc”. Noaptea, se acumulează circa 4.000 de mc de apă, cu care se completează necesarul din timpul zilei.

Foto arhivă

Consilierul local Dorin Chirilescu a adunat o listă cu zonele unde nu este presiune la apă și una cu aproape 180 de reclamații la adresa serviciilor CRAB, pe care le-a predat primarului Lucian Daniel Stanciu Viziteu. Edilului i s-a solicitat să invite conducerea CRAB, pentru a răspunde în plenul Consiliului Local. „Cred că am pus degetul pe rana uneia dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă băcăuanii în ultima perioadă”, a explicat Chirilescu.

CRAB recunoaște problemele

În ședința de vineri, 26 februarie 2021, managerul CRAB, Ana Chiper, a recunoscut că problema presiunii este reală, în unele zone ale orașului. Pe scurt, pe conducta de la Valea Uzului, nu se poate mări cantitatea de apă furnizată pe oră, iar rețeaua din oraș este un adevărat ciur, ceea ce face ca necesarul de debit să nu poată fi deocamdată acoperit. Prin urmare, seara, între orele 22:00-05.00, apa este furnizată cu presiune scăzută, pentru a se face rezerve pe a doua zi.

„Aducțiunea nu este reabilitată în totalitate, adică prin această conductă nu ajunge debitul necesar la stația de tratare Barați. Dacă am da drumul apei prin conductă la debitul proiectat, există riscul apariției avariilor pe cei 24 de km nereabilitați ai conductei. În perioadele de vârf, necesarul de apă în municipiul Bacău este de circa 2.700 de metri cubi pe oră, iar CRAB dispune de numai 2.200 mc pe oră. De aici, și problema presiunii scăzute în rețea, în zonele înalte. Diferența de la 2.200 la 2.700 de mc pe oră o acoperim din stația de tratare Barați. În jurul orei 22:00, trecem la refacerea stocurilor, lucru care se traduce într-o presiune scăzută în rețea”, a explicat Chiper.

Pe Energiei, Gării, Pod Mărgineni până la Aleea Parcului, etajele 3 și 4 resimt cel mai mult presiunea scăzută. Probleme similare sunt reclamate și pe H.Coandă, Condorilor, Carpați și la casele de pe Calea Republicii.

64 de milioane de euro pentru rezolvarea problemei alimentării cu apă a Bacăului

Nina Chiper, managerul CRAB

Problema presiunii reduse în zonele înalte ale municipiului Bacău, în anumite perioade ale zilei, este una cu care cetățenii se confruntă de foarte multă vreme, a spus Nina Chiper. În ultimul timp, s-a acutizat, fiind determinată strict de lipsa investițiilor în infrastructura de alimentare cu apă. În rețeaua de distribuție nu s-au făcut reabilitări absolut deloc, de 20 de ani nu s-a intervenit la fronturile de captare, iar conducta de aducțiune a rămas cu 24 de km nereabilitați. Este vorba despre aducțiunea de la Valea Uzului, modernizată doar până la Stejaru.

În urmă cu 2 ani, s-a gândit o strategie de 64 de milioane de euro, bani de care CRAB nu dispune, dar în decembrie 2020 s-a semnat cu contract de 470 de milioane de euro, din care 64 de milioane sunt aferenți municipiului Bacău.

„Aceasta este ceea ce am putut să facem pe termen scurt. Pe termen mediu, vorbim de finalizarea legăturii dintre fronturile de captare de la Gherăiești și stația de tratare Barați, în speță Rezerva de Apă a municipiului Bacău și realizarea stației de demanganizare, pe care CRAB pe care, azi, în implementare. Pentru stația de demanganizare, 95% din finanțare este asigurată de Consiliul Județean. Testele vor începe în septembrie, ceea ce înseamnă că în toamna acestui an vom putea rezolva problema presiunii reduse în municipiul Bacău. Asta, în condițiile în care pierderile din rețea vor continua să fie de 60%. De aceea, avem în derulare licitația de peste 30 de milioane de euro pentru conducta de alimentare, pentru care s-au depus 3 oferte. De asemenea, lansăm licitația de 17 milioane de euro pentru reabilitarea celor 53 de km de rețele de distribuție”, a explicat managerul CRAB.

„Sperăm ca toți cetățenii să aibă răbdare și să înțeleagă faptul că implementarea proiectelor de 64 de milioane de euro presupune timp. Facem tot posibilul pentru a reduce perioada de implementare”, a mai spus Nina Chiper.

Și primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu a făcut un apel la răbdare. „Nu se poate rezolva în 4 luni ceea ce nu s-a rezolvat în 30 de ani. Problema se va rezolva în două moduri, să aducem mai multă apă și să astupăm găurile din rețeaua orașului. Vă îndemn la răbdare și calm, problema este în curs de rezolvare”, a spus primarul. El a susținut în ședința Consiliului Local că a identificat posibile surse de bani pentru asigurarea cofinanțării pe care CRAB, unde Consiliul Local Bacău este acționar, trebuie să o asigure pentru atragerea banilor europeni și realizarea investițiilor.

LikeShare

Din categoria: Top Story Etichete: CRAB, Dorin Chirilescu, Nina Chiper, presiunea apei

Reader Interactions

Comentarii

  1. :-) a zis

    26 februarie 2021 la ora 7:21 pm

    Sa se sparga o tevusoara.Sa vezi reactia lui ,flasnetarul de serviciu in primaria Bacau.El,care „tipa” la fostul primar.Strangeti apa in bidoane,umpleti cada,butoaie.

    Răspunde
    • Andrei Munteanu a zis

      27 februarie 2021 la ora 5:05 pm

      Trolul de serviciu :-).
      Tie nu iti este rusine de tine?
      Tu nu te uiti in oglinda niciodata?

      Răspunde
      • :-) a zis

        27 februarie 2021 la ora 9:18 pm

        Ce mic si degeaba poti fi,măi Andrei Munteanu.

        Răspunde
        • Andrei Munteanu a zis

          27 februarie 2021 la ora 9:43 pm

          Ce orost poti sa fii.
          Mai zambilici…

          Răspunde
  2. prepeleac a zis

    26 februarie 2021 la ora 8:21 pm

    pregatiti-va pentru la vara atunci primaru va cara apa cu bidonu ca in evul mediu !

    Răspunde
  3. Bacauan a zis

    26 februarie 2021 la ora 9:14 pm

    Rabdarea s-a cam terminat.
    Numai vorbe goale.
    O sa faceti, o sa dregeti …bla bla bla.
    In timpul asta noi platim ce nu avem…iar salariile mari de la crab sunt incasate de cei care se fac ca lucreaza.
    Si tot asa va fi, nu va faceti iluzii, umpleti bidoanele dragi concetateni.

    Răspunde
    • Andrei Munteanu a zis

      27 februarie 2021 la ora 9:46 pm

      Pe vremea lui Necula Zero, dupa o saptamana de avarie la conducta, fara o picatura de apa, in fata primariei am fost 200-250 de oameni. Asta e spiritul civic de Bacau. Ma lesi…

      Răspunde
  4. next a zis

    27 februarie 2021 la ora 7:57 am

    O gasca de incompetenti si mincinosi. Singuri se contrazic in declaratiile facute in timp. Lipsa debitului ori presiunii normale a inceput odata cu lucrarile la rezervoarele de la Barati. Conducta de la Valea Uzului nu are acelasi diametru ?

    Răspunde
  5. Cetatean a zis

    27 februarie 2021 la ora 10:45 am

    De ce a crescut pretul apei in cazul asta? Si de ce trebuie sa platim in continuare primitiv,la ghiseul unei Asociatii aceasta apa? Cand se va implementa o modalitate de plata online a intretinerii lunare contorizate pe baza citirii indexului,astfel incat sa fim siguri ca nu platim si consumul vecinilor? Cam cum procedam cu lumina si gazul.

    Răspunde
    • Radu a zis

      27 februarie 2021 la ora 3:29 pm

      Fa-ti bransament separat.
      Cu apometru in camin. E cca 1200 de lei. Si-ti vine factura separata.
      Atata timp cat tu nu ai contract cu crab cum vrei sa-ti dea factura???

      Răspunde
  6. Mihai Traian a zis

    27 februarie 2021 la ora 12:31 pm

    CRAB este o firma falimentara.Daca vreti apa in Bacau,renuntati la aceastya firma fiindca este plina de profitori anafabeti lacomi de salarii grase nu de servicii serioase.

    Răspunde
  7. Andrei Munteanu a zis

    27 februarie 2021 la ora 5:09 pm

    CRAB este sub umbrela Consiliului Judetean, pastorit de 30 si ceva de ani de … ghiciti cine?
    Cand veti gandi ce votati, atunci aveti schimbare. Pana atunci … apa cu portia.

    Răspunde
    • Radu a zis

      28 februarie 2021 la ora 8:39 am

      Daca e sub CJ de ce tipati la necula in 2016?
      Ps in vara lui 2016 necula avea sub 2 luni de mandat si era pe buget ib executie (nu avea posibilitatea sa-l modifice).

      Răspunde
      • Alex a zis

        1 martie 2021 la ora 5:38 am

        Anti psdismul extrem tine locul logicii… de aia, Radu! Daca spuneai asta unei minti „libere”, in 2016, erai catalogat drept psdist.

        Răspunde
      • H a zis

        1 martie 2021 la ora 8:15 am

        Primaria are 51% din actiunile CRAB (actionar majoritar) iar CJ in jur de 45% restul actiunilor sunt detinute de celelalte primarii ale comunelor care au serviciile de alimentare cu apa prestate e CRAB

        Răspunde
  8. cezar a zis

    28 februarie 2021 la ora 9:31 pm

    nu pot sa il uit pe Benea cum tot spunea el Bacaul centru regional,hub regional,aeroport regional,economic etc etc …..ceee???
    pai rezolvati va problemele cu gunoiul,apa,transportul comun si dupa aia puteti sa va luati la intrecere cu Romanul…..
    vorba aia Apa nu i ,lumina nu i………..

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

 

Ultimele articole

Ierarhia de admitere la liceu 2025 a fost publicată. Vezi pe ce poziție ești!

raja onesti

Onești – Intervenție pe strada Izvor!

Branpis SRL, firma afaceristului Dan Brândușoiu, trimisă în judecată pentru ucidere din culpă, după ce un muncitor a murit înghițit de pământ

Umbrărescu a contestat atribuirea contractului de lucrări pentru unul dintre loturile de pe Autostrada Unirii A8

S.C. Reciclare deşeuri sticlă de ambalaj angajează pentru punctul de lucru din Răcăciuni

S.C. Reciclare deşeuri sticlă de ambalaj angajează pentru punctul de lucru din Răcăciuni

11 iulie 2025

S.C. Reciclare deşeuri sticlă de ambalaj angajează pentru punctul de lucru din Răcăciuni

10 iulie 2025

S.C. Reciclare deşeuri sticlă de ambalaj angajează pentru punctul de lucru din Com. Răcăciuni

9 iulie 2025

Loc de muncă la magazin cu profil pescăresc

27 iunie 2025

Ultimele comentarii

  • VS la Branpis SRL, firma afaceristului Dan Brândușoiu, trimisă în judecată pentru ucidere din culpă, după ce un muncitor a murit înghițit de pământ
  • SEPTEP la Branpis SRL, firma afaceristului Dan Brândușoiu, trimisă în judecată pentru ucidere din culpă, după ce un muncitor a murit înghițit de pământ
  • Mihai la Încăierare și focuri de armă la Moinești. Patru bărbați reținuți de polițiști
  • SEPTEP la Elevii băcăuani protestează vineri în centrul orașului: „E despre viitorul educației, nu doar despre burse”
  • Ion la Elevii băcăuani protestează vineri în centrul orașului: „E despre viitorul educației, nu doar despre burse”

Cabinet parlamentar PNL

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale

Cabinete parlamentare PSD

Cabinet parlamentar AUR

Găzduit de Simplenet

Copyright © 2025 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău