• în prima zi din această lună, bolnavii au luat cu asalt farmaciile pentru a-și ridica rețetele gratuite și compensate • la Slănic Moldova, în singura farmacie din oraș, oamenii au dărîmat rafturile • farmaciștii spun că plafonul va fi epuizat pînă la sfîrșitul săptămînii
Cozi interminabile, oameni nemulțumiți, farmaciști stresați, teancuri de rețete, cam aceasta a fost atmosfera pe care o întîlneai ieri în mai toate farmaciile din județ. Trecerea într-o nouă lună a umplut farmaciile pînă la refuz. Asigurații s-au dus dis-de-dimineață la farmacii, dornici să își ridice rețetele gratuite sau compensate, după caz. Povestea e veche. De mai bine de un an, oamenii s-au obișnuit să dea năvală în farmacii la începutul fiecărei luni. Nu că le-ar plăcea să se calce în picioare, dar vor să fie siguri că mai prind medicamentele prescrise de medici. Unii au pățit-o, în sensul că n-au mai avut ce cumpăra, și au fost obligați, în ciuda bolii grave, să aștepte. Cozile au cam dispărut în ultimele două-trei luni ale anului trecut, dar acum au reapărut.
Farmaciile din municipiul Bacău au fost asaltate ieri de sute de persoane care au dorit să intre în posesia doctoriilor prescrise pe rețete. Înarmați cu răbdare, aceștia au trebuit să se așeze la cozi de la primele ore ale dimineții. „Eu am venit să iau medicamentele pentru mama mea. Am și gratuite, dar și compensate. Nu am ce face. Stau la coadă ca tot omul, că nimeni nu a venit aici că se simte bine. Important este să prindem medicamentele”, ne-a declarat Elena Huștiu, o femeie care stătea de mai bine de jumătate de oră la coadă la Farmacia 1. În liniște, oamenii au fost serviți de farmaciste. La farmacia „Salofarm”, conducerea a trebuit să își întîmpine clienții cu aproape toți angajații. 14 farmaciști au eliberat în continuu medicamentele gratuite și compensate.
Situația este aceeași în orice farmacie mergi. De la primele ore ale dimineții și pînă în jurul prînzului, farmaciile sînt asaltate de pensionari. Pînă pe la trei după-amiaza se face liniște, apoi urmează asaltul salariaților care ies de la serviciu și își cer, și ei, dreptul de asigurat. „Oamenii sînt prea bolnavi. De aceea este atîta nevoie de medicamente. Sărăcia și salariile astea sînt responsabile de cererea așa mare de medicamente”, ne-a suflat în colțul gurii o farmacistă.
La Slănic Moldova, în singura farmacie din oraș, s-au eliberat medicamente la foc automat. Aici au venit și oamenii din cartierele limitrofe, cum ar fi Cerdac și Cireșoaia. „Farmacia noastră este singura din oraș. De dimineață au fost cozi foarte mari. Oamenii ne-au răsturnat rafturile cu medicamente. A fost multă agitație. Le-am explicat că eliberăm medicamente și azi, iar o parte au înțeles de vorbă bună și nu au mai creat probleme în farmacie”, ne-a declarat Irina Pădurariu, farmacistă la Praxifarm din Slănic Moldova.
În fiecare lună, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Bacău scoate la bătaie pentru cele 89 de framacii care au încheiat contract de finanțare aproape 15 miliarde de lei. Anul acesta, instituția a finanțat farmaciile cu 127 miliarde de lei, chiar dacă s-au primit 172 de miliarde de lei. 45 de miliarde de lei au fost cheltuite pe achitarea datoriilor de anul trecut.
În ritmul în care farmaciștii au eliberat rețetele gratuite și compensate este de așteptat ca pînă la sfîrșitul acestei săptămîni farmaciile să își epuizeze din nou plafonul, mai ales că o parte au eliberat de luna trecută medicamente în contul plafonului din martie. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns