• pata de culoare a acestei manifestări a reprezentat-o discursul fără noimă al Constanței Brener, cea care a turnat statuia lui Vasile Alecsandri • deși încercau să se ascundă, autoritățile au rîs zdravăn pe această temă
Sărbătoarea dedicată Unirii a strîns ieri, în fața Casei de Cultură din Bacău, cîteva sute de oameni, oficialități locale și județene. Mulțimii adunate i-au vorbit, pe rînd, prefectul Radu Cătălin Mardare, care a transmis mesajul premierului Adrian Năstase, primarul Dumitru Sechelariu și Mircea Spătaru, cel care a realizat statuia poetului Vasile Alecsandri, care a fost dezvelită tot ieri. Toți au vorbit despre importanța actului de unire înfăptuit cu 144 de ani în urmă. După ce toți și-au prezentat discursurile, Florin Zăncescu a invitat-o să cînte pe Veta Biriș, prezentă la sărbătoarea de la Bacău. Intrarea cîntăreței a fost amînată, pentru că organizatorii abia atunci scoteau din Casa de Cultură țambalul și celelalte instrumente.
Ca să salveze situația, Florin Zăncescu a invitat-o la cuvînt pe Constanța Brener, cea care a turnat statuia lui Alecsandri. A fost, de altfel, pata de culoare a manifestării. Constanța Brener a început lăudîndu-l pe primarul Sechelariu pentru ce a realizat pînă acum, după care a vorbit, deloc coerent, despre felul în care s-a realizat statuia. După spusele ei, oamenii de cultură „au lansat un strigăt de disperare către cei de la București: îl vrem pe Alecsandri. Și acest strigăt a ajuns la mine”. Așa s-a apucat Constanța Brener de treabă. Apoi artista a lăudat „cuvintele frumoase ale primului ministru”, dar a revenit și a combătut serios la adresa lui Octav Cozmîncă, ministrul administrației publice, care n-ar fi sprijinit suficient din poziția sa în Guvern demersurile oamenilor de cultură de pe la noi. A fost momentul în care primarul Sechelariu s-a desprins de grupul format de autorități și, privind peste umărul celei care vorbea la tribună, s-a uitat să vadă cît mai are din discurs. Apoi și-a reluat locul, timp în care Constanța Brener a citit cuvintele scrise pe hîrtie. Ea a vorbit și despre o călătorie în țară, la o întîlnire a artiștilor plastici, la care audiența a fost întrebată: „O recunoașteți? Este Brenăroaia, și-așa va rămîne în istorie”. Remarca aceasta ca și multe dinainte au stîrnit rîsete printre cei prezenți, pe care cu greu reușeau să le ascundă.
Ca și cum discuția nu ar fi fost suficient de încîlcită, Constanța Brener a continuat să facă niște „dezvăluiri unice”. „Dacă Vasile Alecsandri s-ar fi născut în 1918, azi am fi sărbătorit în prezența primarului Dumitru Sechelariu 184 de ani de la nașterea sa”, a spus convinsă Brener. Atunci s-a dus primarul pentru a doua oară lîngă ea și a rugat-o să se grăbească să încheie. Deja lumea din piață, dar și foarte mulți dintre cei de pe scenă, rîdeau copios. Cînd Constanța Brener s-a oprit, a început imediat să cînte ansamblul folcloric și Veta Biriș. Apoi a urmat Hora Unirii, iar autoritățile au coborît în mulțime și s-au prins în horă. (E. ADAM)
Manifestări omagiale la Moinești dedicate zilei de 24 ianuarie
Și în municipiul petroliștilor au fost organizate ieri o serie de festivități, dedicate împlinirii a 144 de ani de la Unire. Șirul acțiunilor a debutat în parcul central printr-un program muzical susținut de fanfara orașului. La prînz, Biblioteca municipală „Ștefan Luchian” a fost gazda unui simpozion și a unei expoziții de carte sub genericul „Conștiința Unirii etnice și dorința de unire la români”, care s-a bucurat de prezența unui număr mare de elevi, cadre didactice, dar și autorități. A urmat un spectacol artistic prezentat de membrii Clubului elevilor din localitate. În mai toate școlile din Moinești au avut loc întîlnirii ale căror subiecte s-au referit la Unire, iar șa școlile 1, 2 și 4 au fost organizate și spectacole artistice. (M. VIERIU)
Unirea Principatelor la Școala „AL. I. Cuza”
Școala „Al. I. Cuza” a fost înființată printr-un decret semnat de însuși domnitorul Unirii Principatelor, motiv pentru care ziua de 24 ianuarie a avut aici o semnificație deosebită. Manifestările dedicate acesteia au început încă de joi, 23 ianuarie, cînd, în amfiteatrul „Radu Beligan”, s-a derulat un colocviu de specialitate susținut de profesorul Alexandru Artimon de la Muzeul Județean de Istorie „Iulian Antonescu” și o sesiune de comunicări științifice ale elevilor. Punctul culminant s-a consumat ieri, cu începere de la ora 12.00, în fața bustului lui Cuza. Profesorul de istorie Adrian Horodnic, inspector teritorial în cadrul Inspectoratului Școlar, a vorbit despre cei 144 de ani ce s-au scurs de la înfăptuirea Unirii Principatelor, după care asistența s-a prins într-o simbolică Horă a Unirii. Momentul cu pricina a fost flancat de alte două manifestări. Prima dintre acestea, un spectacol aniversar, a fost găzduit, cu începere de la ora 11.00, de sala de sport a școlii, pentru ca de la ora 13.00 să se deruleze un concurs literar-istoric, la care au participat elevii claselor a V-a și a VI-a. (E. CUCU)
Copiii de la Fundația „Orfanii” susțin un spectacol la Onești
Trupa de dans a fundației „Orfanii” din Bacău va susține astăzi, de la ora 10.00, un spectacol dedicat Unirii Principatelor Române. Membrii trupei vor încînta tinerii din scolile oneștene cu muzică latino și dansuri moderne. Membrii trupei au fost sprijiniți în demersul lor de Emil Lemnaru, primarul din Onești. „Sperăm ca tineretul oneștean să fie încîntat de prezența noastră aici, la Onești”, ne-a declarat Carmen Postolache, directorul executiv al fundației. (M.B.)
Ziua Unirii, serbată și în satul Gîșteni
De Ziua Unirii, cînd toată suflarea a încercat să-și amintească de
evenimentele petrecute în urmă cu 144 de ani, la biserica din satul
Gîșteni, comuna Răcăciuni, a fost sărbătoare. Chiar dacă autoritățile
locale nu s-au sinchisit de invitația sătenilor, comunitatea a fost
pregătită să întîmpine ziua Unirii așa cum se cuvine. „Dacă n-ar fi
fost eroismul și spiritul de martir al înaintașilor noștri, probabil că noi
n-am mai fi fost astăzi aici”, a explicat preotul paroh Iulian Dichiu.
Satul, cunoscut îndeosebi prin Centrul de Recuperarea a
Bolnavilor Neuropsihic, reprezintă totuși un spațiu în care biserica și
școala au reușit să amintească de semnificația zilei de 24 ianuarie
1859, așa cum se întîmpla în România și înainte de 1947.
Totul a început la biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”.
Ctitorită de răzeșii din Gîșteni în anul 1808, biserica din lemn mai
poartă însemnele înaintașilor: icoane vechi, catapeteasma
însemnată cu caractere chirilice. Cîteva zeci de credincioși s-au
adunat în sfîntul lăcaș pentru a participa la sluja oficiată special
pentru această zi. Rugăciunile rostite întru pomenirea eroilor și
martirilor căzuți pentru „libertatea și demnitatea poporului român”,
cîntecul „Hora Unirii” cîntat în biserică de credincioși și de un grup
de bolnavi, coordonați de Gheorghe Păun, veniți de la Centrul de
Recuperare, au făcut ca cei adunați să privească cu multă admirație
toată manifestarea. La sfîrșitul slujbei dedicată eroilor, după ce s-au
rostit poezii compuse de sătenii din Gîșteni, preotul satului l-a poftit
pe bădia Vasile, veteran de război, un bătrîn trecut prin fronturile din
Răsărit și Apus, să vorbească celor prezenți despre momentele din
anii luptelor din 1944.
Serbarea Unirii a continuat și în afara spațiului sacru. Adunați în
grupuri compacte, țăranii, alături de corul format din cîțiva dintre
pacienții de la Centrul de Recuperare, avînd steaguri tricolore în
mîini, s-au îndreptat, cîntînd „Hora Unirii”, spre troița ridicată în urmă
cu doi în fața școlii din sat. Acolo, învățători, elevi, preot, săteni și
invitați au ascultat scurta comunicare a profesoarei Adriana Zota,
despre momentele din 1859. Nu a lipsit, într-un final, nici hora unirii,
făcută cu mic cu mare, pe ulița satului de toți participanții la
serbarea Unirii. (C. GHERASIM)
Ziua Unirii la Universitatea Bacău
Cu prilejul Zilei Unirii Principatelor, Amfiteatrul Universității Bacău a găzduit, ieri, 24 ianuarie, la orele 10.00, simpozionul cu tema: „Școală – Familie – Biserică”. Organizată de Consiliul Județean Bacău, Episcopia Romanului, Fundația Educațională „Ștefan Bîrsănescu”, Inspectoratul Școlar al Județului Bacău și Fundația de Științe Istorice – Bacău, la manifestare au participat autorități de la toate nivelele. După cuvîntul de salut rostit din partea organizatorilor, au urmat lucrările în plen. Prea Sfințitul Ioachim Băcăuanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, a vorbit despre «Episcopul Romanului Melchisedec Ștefănescu și Unirea Principatelor Române», prof. dr. Dumitru Zaharia a comunicat pe tema «Documente păstrate în arhivele Italiei despre Unirea principatelor», iar prof. dr. Ioan Mitrea a ținut prelegerea «Unirea Principatelor din 1859 – fundament al marii unirii». În jurul orelor 11.30, lucrările au fost susținute pe secțiuni: Unirea Principatelor, Școala și Biserica, Școala și Familia, Educație și Învățămînt, Știință și Educație. (C. Gh.)
Lasă un răspuns