• numărul băcăuanilor racordați la sistemul centralizat de distribuție a energiei termice este în continuă scădere
Exasperați de facturile insuportabile pe care le-au plătit iarna
trecută la întreținere, sute de băcăuani continuă se se debranșeze
de la sistemul centralizat de distribuție a agentului termic. Pentru
asta, ei își pun la bătaie toate economiile sau își girează, pentru un
împrumut, bunurile mai de preț de prin casă. Costurile, destul de
substanțiale, de altfel, pentru montarea unei centrale de apartament se amortizează în cel mult trei, patru ani, avînd în vedere că în acest fel se plătesc doar utilitățile efectiv consumate, nu și uriașele pierderi de pe rețea. Scumpirea din ultima vreme a metrului cub de gaz metan aduce costurile încălzirii prin intermediul centralelor de apartament ceva mai aproape de costurile actuale ale agentului termic livrat prin sistemul centralizat. Rămîne, însă, o economie de ceva sute de mii de lei pe lună, la care se adaugă și prețul substanțial diminuat ce trebuie plătit pentru apa caldă consumată. În plus, achiziționarea unei centrale termice scutește pe oricine de stresul unei eventuale debranșări de la rețea din cauza neachitării la timp a facturilor de către vecinii rău platnici.
Febra debranșărilor de la rețeaua de termoficare, care devine în ultima vreme din ce în ce mai greu de controlat, este privită cu îngijorare de furnizorii de agent termic. Conform informațiilor furnizate de Dumitru Crîșmaru, directorul general al societății Termloc SA, doar 21.878 de apartamente din cele 27.051 cîte erau înregistrate inițial, au mai rămas racordate la sistemul centralizat de distribuție a agentului termic furnizat de Termloc. Dacă 4.827 de familii au solicitat debranșarea de la rețeaua centralizată de alimentare cu agent termic în vederea montării microcentralelor termice, în 346 de apartamente nu va exista, în această iarnă, nici o sursă de încălzire. Pentru cele 346 de familii, sărăcia a fost singura motivație pentru a renunța la caloriferele din apartamente. Dacă la sfîrșitul lunii iunie procentul apartamentelor debranșate de la rețeaua de furnizare a agentului termic produs de Termloc era de 17,8%, la data de 31 iulie, procentul a depășit 19,1 %.
Există, însă, un număr de 20 de centrale termice ale SC Termloc SA unde procentul apartamentelor debranșate depășește media de pe sistem. Dintre acestea se detașează net CT Șoimului, unde 112 persoane din totalul celor 189 racordate inițial la sitemul de distribuție s-au debranșat de la rețea, ceea ce reprezintă un procent de 59%. În topul amintit, CT Șoimului este secondată de CT Luceafărul, cu 36% din apartamente debranate de la rețea, Grupul Școlar „Anghel Saligny”, cu 33%, CT3 Cremenea, cu 31%, CT3 Bacovia, cu 32%, CT 1 Mai, cu 28%, CT Piață, cu 28%, CT 5 Miorița, cu 27%, CT 1 Bacovia, cu 26% și CT Bistrița, cu 24%. În condițiile în care vor exista centrale termice unde sînt debranșați mai bine de 60% din totalul abonaților, intenția Termloc este ca acestea să fie scoase din funcțiune din motive de nerentabilitatea funcționării și pericolul legat de expolatare. (E.SOLOMON)
Lasă un răspuns