• în carterul Șerbănești, furtul de apă este la ordinea zilei • pe de altă parte, mai mulți șefi de scară opresc în plină zi robineții de apă pentru a mai ține în frîu consumul din apartamente
Un fenomen ciudat a fost semnalat de ceva vreme de locatarii unor blocuri din diferite zone ale municipiului Bacău. Obișnuiți pînă acum cu un program non-stop de furnizare a apei potabile, mai mulți băcăuani au avut surpriza să se trezească, în plină zi, că nu le mai curge la robinete strop de apă rece. În zonă nu erau lucrări de înlocuire a conductelor, și nici nu erau anunțate de la RAGC întreruperi temporare în furnizarea apei potabile. „Am avut pînă acum zeci de reclamații în acest sens. După ce am trimis echipe de salariați să verifice realitatea din teren, am avut surpriza să constatăm că întreruperea apei potabile se datora tocmai vecinilor, care execută prin locuințe diverse lucrări de reparații și montări de apometre, sau șefilor de scară. Sînt fel și fel de președinți de scară care urmăresc zilnic consumul de apă rece înregistrat de contorul de pe casa scării și atunci cînd văd că s-a consumat ceva mai multă apă opresc singuri, pentru o vreme, robinetul de la ieșirea din cămin”, ne-a declarat Mihai Airinei, director tehnic în cadrul RAGC Bacău. El ne-a mai spus că în numeroase cazuri au fost făcute chiar adevărate acțiuni de spionaj din partea salariaților RAGC pentru a-i descoperi pe cei care meșteresc cu de la sine putere pe la robineții de la intrarea în casa scării. Un astfel de caz, ne-a povestit directorul Airinei, s-a întîmplat la blocul 54 de pe strada 9 Mai, de unde au fost primite diverse sesizări în legătură cu oprirea frecventă a furnizării apei. „Oamenii noștri s-au dus, au verificat și au văzut că robinetul de la intrea în cămin era oprit. I-au dat drumul și s-au așezat, undeva mai la dos, la pîndă. Nu a durat jumătate de oră și a coborît unul dintre locatari care a oprit din nou robinetul”, ne-a mai povestit Miahi Airinei. O explicație pentru acest lucru ne-a dat Lucreția Boff, una din locatarele blocului 54 de pe strada 9 Mai. „Se oprește, într-adevăr, destul de des apa la noi pe scară. Conducta de pe casa scării a fost spartă și la subsolul era indundație cel puțin odată la două săptămîni. A fost, ce-i drept, cîrpită, însă la orice oră sîntem în pericol să se spargă din nou”, ne-a mai spus Lucreția Boff. Dacă misterul întreruperii apei la blocul 54 de pe strada 9 Mai, a fost dezlegat, rămîne, totuși, învăluit în ceață motivul întreruperii furnizării apei în celelate zone ale orașului.
În cartierul Șerbănești furtul de apă este la ordinea zilei
„Problemele cele mai mari le avem, însă, cu locatarii de la case. În cartierul Șerbănești, de pildă, cel puțin odată la o săptămînă descoperim cîte un abonat care înțeapă conducta de apă potabilă înainte de intrarea în apometru și își instalează furtune pentru udatul în grădină”, spune directorul Airinei. Conform contractului semnat de orice abonat cu RAGC, proprietarul este obligat să aibă grijă de apometru, să nu producă defecțiuni asupra lui sau să îl distrugă. „În astfel de cazuri nu avem ce să le facem abonaților. Practic, ei nu aduc nici un prejudiciu contorului. Cît despre dimensiunile furtului de apă, nu ai cum să demonstrezi dacă a consumat un metru cub sau o sută”, mai spune Mihai Airinei. Singura măsură ce stă la îndemîna RAGC în asfel de cazuri este sistarea alimetării cu apă în cazul abonaților care sustrag apă din rețeaua de alimentare a orașului. Numai în ultimele zile, RAGC a întrerupt contractele de furnizare a apei potabile pentru trei abonați din cartierul Șerbănești, fără ca aceștia să mai aibă posibilitatea, vreodată, să se mai racordeze la rețea. (E.SOLOMON)
Lasă un răspuns