O delegatie franceza din regiunea Limousin, formata din doi inspectori scolari si din opt elevi din clasele terminale de liceu, a facut ieri o vizita la Inpectoratul Scolar Judetean Bacau pentru un schimb de experienta privind sistemul de invatamint din cele doua tari, Franta si România. Primele intrebari ale inspectorilor scolari bacauani au fost insa legate de volumul de munca al profesorilor francezi si de salariul primit in schimbul activitatii lor didactice. Odata razbunati de raspunsul primit – „intre 1200 si 2000 de euro, pentru o norma de 18 ore” – discutia si-a urmat apoi, natural, cursul stabilit. Daca in privinta admiterii la liceu sistemul francez este asemanator cu cel românesc actual, in privinta examenului de bacalaureat, au aflat inspectorii bacauani, elevii francezi sint mult mai putin aglomerati, pentru ca probele sint repartizate pe parcursul anilor de liceu. Un departament foarte bine dezvoltat in sistemul de invatamint francez este „Vie scolaire”, care se ocupa de monitorizarea activitatii elevilor si de securitatea lor. Reprezentantii acestui serviciu anunta, de exemplu, prin mesaje telefonice parintii ai caror copii lipsesc de la scoala, la maxim jumatate de ora de la inregistrarea absentei. O alta diferenta descoperita intre cele doua sisteme este cea legata de protectia sociala. Asa numita „alocatie” româneasca variaza de la un elev la altul, in functie de venitul familiei. „Bursele”, termenul francez pentru acest ajutor financiar, se acorda de regula copiilor care provin din familii monoparentale sau in care lucreaza doar un parinte. O problema ridicata de inspectorii bacauani a fost si studierea religiei in scoala. „In scoala franceza nu se preda religia. E un capitol care tine de optiunea personala. Nu e vorba de promovarea ateismului. Statul lasa toata libertatea familiei”, a raspuns Patrick Escola, inspector scolar responsabil cu probleme de integrare europeana si programe comunitare din Limoges. Saptamina aceasta delegatia franceza va mai vizita Colegiul Economic „Ion Ghica”, Colegiul National „Vasile Alecsandri” si Grupul Scolar Auto Onesti, elevii francezi avind fiecare de finalizat proiecte de lucru pe teme precum folclorul românesc, sistemul educativ, invatamintul profesional sau modul de viata al tinerilor români. Liceenii francezi si-au propus de asemenea sa dezvolte un parteneriat cu colegii lor bacauani. Elevii din Limoges vor fi cazati la familii bacauane.
Gabi a zis
“In scoala franceza nu se preda religia. E un capitol care tine de optiunea personala. Nu e vorba de promovarea ateismului. Statul lasa toata libertatea familiei”, a raspuns Patrick Escola, inspector scolar responsabil cu probleme de integrare europeana si…..
S-a inteles??? Daca tot au venit francezii astia pe la noi, n-ar fi rau sa invatati ceva de la ei…Si sa nu va simtiti razbunati, caci cu 2000 euro pe luna de abia te descurci in Franta….Acolo au 40% impozit pe venit, pe care il si platesc…
biche a zis
nu vorbi prostii eu locuiesc aici de 18 ani si traiesti destul de bine .depinde ce pretentii ai de la viata nu poti trai chiar ca presedintele frantei.