– restantele bancare bat, oarecum, pasul pe loc, dar economiile au crescut, intr-o singura luna, cu peste 200 de milioane de lei
Volumul economiilor bacauanilor in banci, in lei si in valuta, a depasit, in luna mai, valoarea de sase miliarde de lei, in timp ce al creditelor a crescut aproape nesemnficativ fata de lunile anterioare, pina la numai 3,62 de miliarde – asa cum rezulta din situatia facuta publica de Banca Nationala a Romaniei. Restantele bacauanilor la creditele bancare au continuat sa creasca si in luna mai, dar numai cu ceva mai mult de 150.000 de lei, desi se mentin la cel mai inalt nivel inregistrat din octombrie 2008. Bacauanii au datorii bancare de peste 293 de milioane de lei, in timp ce economiile in banci au crescut, ca si volumul creditelor. Trendul crescator al restantelor fusese intrerupt in luna noiembrie, dupa ce parea sa devina un fenomen general si fara oprire, dar a fost reluat de la inceputul acestui an.
Bacauanii au solicitat bancilor credite in lei de aproape 1,70 de miliarde, iar in valuta la echivalentul a 1,93 de miliarde de lei. In schimb, disponibilitatile la vedere, depozitele pe termen si depozitele rambursabile dupa notificare si altele sint in valoare de peste sase miliarde de lei. Cel mai mare volum al creditelor, fie in lei, fie in valuta, este cel al creditelor curente, aflate in preluare sau rambursare. Creditele restante ramin, in continuare, mai mici decit economiile, dar de peste 293 de milioane de lei, de 7,78 de ori mai mari decit cele din luna octombrie 2008 (adica fata de inceputul crizei economice), cind au ajuns la numai 37,7 milioane de lei. Este de inteles ca rezidentii au cel mai mare volum de credite, peste 1,93 de miliarde de lei, pe cind nerezidentii abia ating 1,21 milioane de lei.
Problema cea mare ramin, in continuare, si pe piata bacauana, creditele pentru consum ale populatiei, care sint cele mai mari, de peste 517 milioane de lei in ambele tipuri de valuta, in timp ce pentru locuinte s-au cerut numai 345 de milioane de lei, iar pentru alte scopuri doar sapte milioane (mult in scadere fata de luna aprilie). Cel mai mare volum de credite apare, insa, in contul agentilor economici, adica peste un miliard de lei, in moneda nationala sau in valute.
La capitolul disponibilitati, putem vorbi de economii importante si in cazul firmelor si al institutiilor. Acestea aveau in cont depozite in valoare de numai 61,35 de milioane de lei, in scadere continua fata de luna martie. Dar, populatia detine ponderea, ca de obicei, la sfirsitul lunii mai suma fiind de peste 635 de milioane de lei (in crestere).
La nivel national, restantele populatiei si firmelor la creditele in valuta au crescut cu circa 3,3 miliarde de lei, in ultimul an. Ele reprezinta, in prezent, 7,7% din volumul total al creditului in euro, de la 5,41%, anul trecut. Cea mai mare crestere s-a inregistrat în judetul Alba: aproape 10%. In topul cresterii numarului datornicilor urmeaza Giurgiu, de la 4,65% in mai 2010, la 14% in mai 2011. In Ialomita, acum un an, restantele in banci erau de 42 de milioane de lei. Au ajuns, intre timp, la 80,7 milioane, ceea ce pune judetul pe locul intii in topul judetelor cu cea mai mare rata de neperformanta. In Galati, ponderea restantelor a crescut de la 6,99% anul trecut, la 14,11 procente in prezent. In judetul Neamt, anul trecut, doar 3,94% din cei care au luat credite la banci aveau restante. In 2011 insa, sint peste 10% datornici. In Brasov, ponderea restantelor a crescut de la 5,82% anul trecut, la 11,26%. Cu o crestere de 5,01% a ponderii restantelor in ultimul an, judetul Caras Severin ocupa a saptea pozitie in top, restantele ajungind la 7,33% din totalul creditelor in euro. La Suceava, ponderea restantelor in totalul creditelor a crescut cu 4,82 pina la 9,46%. In Vaslui, cresterea este de 4,53% fata de anul trecut, iar in Cluj ponderea restantelor in totalul creditelor in valuta a ajuns la 9,03 fata de 4,55% in mai 2010.
Lasă un răspuns