Daca vremea va fi buna, in acest an, pentru prima oara, credinciosii care vor ajunge la Calapodesti se vor putea ruga in biserica mare a manastirii. Desi nu este finalizata, lucrarea inceputa in anul 2006, prin punerea pietrei de temelie de catre PS Episcop Ioachim Bacauanul, este sustinuta financiar si material de multi crestini care doresc ca aceasta manastire, ce poarta hramul unuia dintre cei mai cunoscuti si cinstiti sfinti romani, sa devina un punct de referinta pe harta pelerinajelor din judetul Bacau. Mai ales ca, parintele staret, Pahomie Parfene, a adus spre inchinarea credinciosilor crucea Cuviosului Antipa si o particica din sfintele sale moaste.
Plecat din familia diaconului Luchian, ce slujea in satul Calapodesti, la o suta de kilometri de Bacau, cu dorinta de a-l cunoaste mai bine pe Dumnezeu, tinarul Alexandru avea sa-si inscrie numele, peste ani, in calendarele crestin ortodox roman, rus si grec, sub titulatura de Sfintul Antipa de la Calapodesti. Pentru bacauanii credinciosi ziua sa de pranuire, 10 ianuarie, va fi una cu atit mai deosebita, cu cit, Sfintul Antipa este singurul calugar athonit român trecut în rîndul sfintilor si numarat printre cei din urma cuviosi parinti ai Athonului. Considerat povatuitor preaîntelept al calugarilor, care si-a infrinat trupul cu nepatimirea si i-a luminat pe credinciosi cu stralucirea virtutilor sale, Sfintul Antipa s-a nascut în anul 1816, în satul Calapodesti, din judetul Bacau. La virsta de 20 de ani a intrat în obstea manastirii Caldarusani. Dupa doi ani, a plecat la Sfântul Munte, si a poposit la Schitul Lacu, renumit pentru asprimea vietii pe care o duceau monahii. Dupa 15 ani, Cuviosul s-a mutat la manastirea Esfigmen, una dintre cele mai vechi manastiri ale Sfintului Munte. Dupa aproape doua decenii, Antim s-a reîntors în Moldova, vietuind în manastirile din preajma Iasului. Datorita tulburarilor provocate de multimile de credinciosi care auzisera despre el si veneau sa-I ceara ajutor si sfat, a plecat spre tinuturile Rusiei, raminind o vreme la Lavra Pecerska. De aici a mers la manastirea Valaam, unde s-a si stabilit. Numele si faptele sale minunate s-au raspindit cu repeziciune în nordul Rusiei. Cuviosul Antipa s-a învrednicit si de daruri minunate, precum cele ale profetiei si vederii cu duhul.
Dupa o îndelungata viata petrecuta în nevointe calugaresti, cuviosul Antipa si-a dat viata în miinile Domnului, în ziua de 10 ianuarie 1882. În anul 1906, calugarii de la Sfintul Munte, care-l cunoscusera pe Cuvios, l-au trecut pe acesta în rindurile sfintilor, în cartile lor de cult. Acest fapt are pentru noi o semnificatie deosebita, deoarece el este singurul calugar atonit roman, care a fost trecut în rindul sfintilor printr-o canonizare spontana, venita îndata dupa trecerea sa la cele vesnice, ceea ce constituie si un temei pentru recunoasterea sfinteniei sale de catre biserica stramoseasca. Biserica Ortodoxa Romana l-a canonizat pe Sfintul Cuvios Antipa de la Calapodesti in anul 1992. Slujba religoasa inchinata acestuia a fost intocmita de catre Prea Sfintitul Ioachim Bacauanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului. “Fata de alti sfinti romani, Cuviosul Antipa de la Calapodesti a depasit granitele ortodoxiei romanesti. El este cinstit si de Biserica Greaca, si de cea Rusa, fiind inscris in sinaxarele ortodoxiei universale. Iar pentru noi este o bucurie faptul ca s-a nascut in judetul Bacau. Acum am putea compara Calapodesti, satucul de la marginea judetului, cu Betleemul. Prin sfintul Antipa, satul Calapodesti a devenit un punct de referinta pe harta Ortodoxiei universale”, a declarat Preasfintitul Ioachim Bacauanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului.
Pavel a zis
Bravo,domnule „Bacaoanul”. In epoca in care traim se gasesc bani, inclusiv de la bugetul de stat, pentru finantarea cultelor religioase, dar acelasi buget devine instantaneu sarac atunci cand este vorba despre spitale, scoli,etc. Cum va explicati ca largindu-se baza de contribuabili la bugetul asigurarilor de sanatate, prin introducerea in acest sistem de contributii si a pensionarilor cu pensii 700 si 1000 lei, s-au inchis atatea spitale in Romania?
Pavel a zis
Vine, vine campania electorala! Cretinciosi, pupatori de icoane si moaste, uniti-va sa dati votul celor ce va vor conduce spre imparatia cerurilor mai repede decat credeti! Vor schimba sistemul de asigurari de sanatate, va vor obliga sa platiti cu totii, indiferent de venituri, iar cand va veti adresa sistemului public de sanatate va veti trezi ca cel mai apropiat spital se afla la 20-30 Km de Dvs. sau poate mai mult. Nu-i nimic! Biserica e la un pas. Vine popa va canta ceva si sa vedeti ca va veti „insanatosi” instantaneu. Veti simti cat este de bine in „locul cu verdeata, de unde a fugit toata durerea…”. parca asa spune popa, nu?